Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNO-arts Floris van Zijl: ‘Data kunnen helpen de zorgverzekeraar te overtuigen’

Redactie Qruxx
Floris van Zijl is KNO-arts in het Erasmus MC en doet sinds bijna tien jaar onderzoek naar het uitkomstgericht meten van neuscorrecties. Hij vertelt over de vele voordelen die dat oplevert.

Waarom richt u zich specifiek op neuscorrecties?

“Onze kliniek is gespecialiseerd in complexe neuscorrecties. Deze operaties hebben als doel om de ademhaling en/of de vorm van de neus te verbeteren. Het belangrijkste uitgangspunt is daarbij wat de patiënt ervaart en wat het voor hem of haar oplevert. Normaal gesproken vraag je na een operatie of het beter gaat en maak je nog een foto. Het nadeel daarvan is dat je dan vooral een interpretatie en niet zozeer een meting krijgt van het resultaat. Bovendien, in de huidige tijd heb je kwantificeerbare gegevens nodig over uitkomsten. Je wilt patiënten goed kunnen voorlichten over wat ze kunnen verwachten van zo’n neusoperatie zodat ze keuzes kunnen maken over hun eigen gezondheid. Zelf willen we inzicht hebben en leren van onze eigen prestaties en kunnen benchmarken met andere neuschirurgen. Data helpen ook in de verantwoording naar de zorgverzekeraars toe, waar altijd de vraag ligt of een neuscorrectie uit de basisverzekering moet worden vergoed. Misschien nog het belangrijkste is dat kwantificeerbare data essentieel zijn om wetenschappelijk onderzoek over neuscorrecties naar een hoger niveau te kunnen tillen.”

Hoe gaat het verzamelen van data in zijn werk en wat heeft de patiënt eraan?

“We werken met PROMs. Aanvankelijk konden mensen de vragen invullen in de wachtkamer, nu krijgen ze die digitaal toegestuurd op basis van een afspraakcode. Patiënten zijn consequent in het invullen, omdat het maar drie tot vier lijstjes met maximum vijf vragen zijn. In de vragenlijst voor het uiterlijk zitten ook twee vragen die, wanneer mensen daar hoog op scoren, een aanwijzing kunnen zijn voor meer psychische onderliggende problematiek. Die kunnen we er dan uitfilteren en eventueel doorverwijzen. In de spreekkamer kijken mensen mee naar de data op het dashboard dat we zelf ontwikkeld hebben. We kunnen er alle data in uploaden, het analyseert de data automatisch en het maakt overzichtsgrafiekjes met gemiddelde patiënten karakteristieken. Hiermee krijgen patiënten dus op een eerlijke en transparante manier te zien wat ze precies kunnen verwachten van een operatie in onze kliniek. Zo kunnen we bijvoorbeeld laten zien hoeveel winst iemand mag verwachten op basis van vergelijkbare patiënten. Dit helpt in het managen van verwachtingen: een 10 verwachten qua ademhaling of uiterlijk na de operatie is bijvoorbeeld vaak niet realistisch.”

Wat betekenen data voor uw functioneren als arts?

“Met data kunnen we prestaties analyseren en daarvan leren. We hebben een functie in het dashboard waarmee patiënten geïdentificeerd worden die een boven- of juist ondergemiddeld resultaat hebben behaald. Dat is leerzaam om te onderzoeken. Zo zijn we gaan kijken of er een patroon was onder de patiënten die beneden verwachting presteerden en er op lange termijn in zowel ademhaling als cosmetisch op achteruit gingen. We ontdekten dat dit in een aantal gevallen veroorzaakt werd door een bepaald type donor kraakbeen dat we gebruikten om de neus op te bouwen. Op de lange termijn loste dat kraakbeen op, waardoor de neus inzakte en ademhalingsproblemen ontstonden. Daar zijn we dus mee gestopt.”

Hoe kunnen data helpen in de verantwoording naar zorgverzekeraars toe?

“Al langere tijd geleden hebben verzekeraars een machtigingsplicht voor dit soort operaties ingevoerd. Maar de afgelopen jaren merken we dat het moeilijker wordt om die goedkeuringen te krijgen. Heel frustrerend, want de verzekeraar zit daarmee op de stoel van de dokter zonder dat hij ervaring of kennis heeft over de pathologie van de neus en hoe neusoperaties werken. Het wordt dus steeds belangrijker om te kunnen aantonen wat de winst van zo’n neusoperatie is, en data moeten daarbij helpen. Aanvankelijk werden uitkomsten alleen in ons ziekenhuis systematisch gemeten, maar inmiddels is dit breder getrokken binnen de kno-vereniging en is er een initiatief onder neuschirurgen om een landelijke uitkomstregistratie op te zetten. Onze registratie geldt daarbij als blauwdruk en inmiddels is er overeenstemming bereikt over welke uitkomsten geregistreerd gaan worden. Momenteel wordt gewerkt aan de implementatie in deelnemende ziekenhuizen. Als dat gaat draaien kunnen we een groot cohort opbouwen en wetenschappelijke analyses doen waarmee we de zorgverzekeraar overtuigende data over de effectiviteit van deze ingreep kunnen overhandigen.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.