Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Longarts Bresser: ‘De Ziektelastmeter is veel omvattend en toch eenvoudig’

Redactie Qruxx
Er zijn maar weinig instrumenten zo veelomvattend en toch eenvoudig, zegt longarts Paul Bresser over de ziektelastmeter voor patiënten met COPD. “Mijn ‘lullepot’ van tien minuten over hoe het gaat met de patiënt is niet gevalideerd. Met de Ziektelastmeter heb ik een veel completer beeld, en de patiënt ook.”

De longafdeling van het OLVG werkt sinds 2017 met een e-coach voor patiënten met COPD. In een online omgeving worden de patiënten op afstand begeleid. Ook kunnen ze vragen stellen, hun behandelplan inzien en contact opnemen met hun behandelend arts of verpleegkundige. “Als hun gezondheidstoestand verandert, geeft de e-coach ook tevoren ingestelde adviezen. Als het zoveel slechter gaat dat sprake is van een longaanval, dan krijgen wij een signaal en kunnen we contact opnemen met de patiënt, of de patiënt met ons”, vertelt longarts Paul Bresser.

Ziektelastmeter

De Ziektelastmeter is sinds een paar jaar geïntegreerd in de e-coach. Patiënten vullen de vragenlijst van de Ziektelastmeter eens per drie maanden in. Naast de rode, oranje, gele en groene ballonnetjes die de status voor verschillende gezondheidsgebieden aangeven, zien patiënt en arts ook grijze ballonnetjes die de uitslag van de vorige keer aangeven. Hierdoor zien de patiënt en de arts direct of het beter of slechter gaat met respectievelijk de longaanvallen, energie, emoties, beweging en zeven andere parameters.

Minder zorg

“Door deze e-coach hebben we de helft van het aantal opnames, meer dan de helft van het aantal poliklinische consulten en SEH-consulten”, vertelt Bresser trots. “Daar tegenover staat dat patiënten de zorg beter vinden. En ze hoeven minder vaak naar het ziekenhuis.”

Vroeger

“Je moet je voorstellen: vroeger zagen we patiënten vier keer per jaar tien minuten. Je voerde een aantal testen uit, paste de medicatie een beetje aan, maar je had nooit écht een beeld van hoe het met de patiënt ging. Niet een volledig beeld in ieder geval”, zegt Bresser. “Bovendien: de rest van de tijd hadden we de mensen niet in beeld. Er zat een delay tussen bijvoorbeeld een longaanval en actie. Als er in de tussentijd iets gebeurde, dan konden ze ons moeilijk bereiken. Met als gevolg dat er veel meer SEH-bezoeken en ziekenhuisopnames nodig waren. Nu zien we patiënten gemiddeld maar één keer per jaar, en toch hebben we ze veel beter in beeld. En we hebben direct contact als het echt nodig is.”

Aantrekkelijk

Wat het effect is van de Ziektelastmeter vindt Bresser moeilijk om aan te geven, omdat het altijd geïntegreerd is geweest in de e-coach als geheel. “Wat wel heel fijn is, is dat het een veel omvattend instrument is, met alle relevante onderwerpen, en tegelijkertijd is het overzichtelijk. Eenvoudig. Aantrekkelijk voor de patiënt ook: die krijgt direct feedback, in tegenstelling tot andere veel gebruikte vragenlijsten.”

Gevalideerd

“Bovendien is dit instrument gevalideerd”, vervolgt Bresser. “Er zijn maar weinig instrumenten goed gevalideerd om alle domeinen van gezondheid inzichtelijk te maken. Met de Ziektelastmeter kan je zien waar het goed gaat, en waar niet. Je monitort alle domeinen, ziet trends en hebt de mogelijkheid om er iets aan te doen.”

Ervaring

“Voorheen had ik maar tien minuten voor een gesprekje. Maar ja, mijn ‘lullepot’ over hoe het gaat met de patiënt is niet gevalideerd. Natuurlijk heb ik veel ervaring. Vanaf dat je iemand ophaalt uit de wachtkamer probeer je te kijken hoe het met iemand gaat, af te tasten. Dat ging best aardig, maar ik had nooit een visualisatie van het echt met iemand ging. Met de Ziektelastmeter heb ik een gevalideerd instrument, dat een compleet beeld laat zien, én trends, én de patiënt ziet dat ook. Het maakt de zorg die we leveren veel beter.”

Analoog

Het enige aanmerking die Bresser op de Ziektelastmeter heeft is dat het nog steeds analoge actie vereist: arts en patiënt moeten de Ziektelastmeter samen bespreken. “Ik zou graag willen dat bepaalde acties op basis van de Ziektelastmeter geautomatiseerd worden, en daarmee binnen de digitale omgeving van de e-coach blijven. Dan hoeven patiënten ook hiervoor niet meer naar ons toe te komen.”

Huisarts

Bresser hoopt dat de huisartsen binnenkort aansluiten bij de e-coach. Nu verwijzen de longartsen patiënten via de e-coach wel eens door naar een huisarts. En dat zijn huisartsen niet gewend. “Pas als wij uitleggen dat wij reeds hebben uitgesloten dat een bepaalde klacht iets te maken heeft met de longen, gaan hun ogen open.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.