FOCUS: Alcohol drinken moet abnormaal worden

De meeste Nederlanders drinken meer alcohol dan gezond is. Om dat te veranderen zijn prijsverhoging en verkoopbeperkingen het effectiefst. Het is de vraag of zulke maatregelen het Nationaal Preventieakkoord halen: de dranklobby praat mee.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Ivonne Wierink/stock.adobe.com

Alcohol is de meest ingeburgerde drug van Nederland. Tachtig procent van de volwassenen dronk het in 2017 wel eens, blijkt uit de Nationale Drugsmonitor. Waar roken in openbare gebouwen taboe is, vloeit de wijn tijdens borrels rijkelijk. ‘Het probleem is dat wij alcohol normaal vinden’, zegt Dike van de Mheen, hoogleraar transformaties in de zorg aan Tilburg University. ‘Dat veranderen is moeilijk.’

Gezien de gezondheidsrisico’s is het onschuldige imago van dit middel merkwaardig. Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven alleen in Nederland al jaarlijks zo’n 3750 mensen aan alcoholgerelateerde oorzaken. Het merendeel sneuvelt door ziekten, twintig procent door een gewelddaad of ongeluk

0
69

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.