Preventie

Financiën
samenwerking in zorg

Aad de Groot: ‘Ondanks IZA blijft contractering gebruikelijke ordinaire handjeklap’

“De onderhandelingen voor 2024 verlopen zoals het altijd is gegaan”, zegt bestuursvoorzitter Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW: “Heel veel gepraat over prijzen. Gewoon het gebruikelijke ordinaire handjeklap.”
Ziekenhuiszorg

St. Antonius buigt met IZA-transformatieplannen miljoenen euro’s om

Het St. Antonius Ziekenhuis is met het IZA-transformatieplan ‘Juiste zorg, juiste plaats, juiste kosten’ door de snelle toets. Met driehonderd projecten op het gebied van verdere digitalisering en samenwerking met de regio speelt het ziekenhuis in totaal 30 miljoen euro aan zorgkosten vrij om de stijgende zorgvraag op te vangen. 
Preventie

‘IZA doorzetten zonder preventie? Niet te rijmen’

Helen Mertens en Stef Kremers van het Maastricht UMC+ schrikken van de Prinsjesdagplannen. "Structurele verandering vergt een visie die verder reikt dan een kabinetsperiode." En laat IZA daar nu precies de handvatten voor bieden.
Preventie
Op de foto: Michael Rutgers neemt afscheid van zijn directeursfunctie bij het Longfonds

Michael Rutgers: ‘Alle chronische zorg is mislukte preventie’

Longfonds directeur Michael Rutgers zette tijdens zijn afscheidssymposium ‘De toekomst van gezondheid is nu!’ een krachtige boodschap neer voor de gezondheid van iedereen. “De ontwikkelingen op het gebied van preventie gaan te langzaam, dat kan en moet anders.”
Preventie

Poll: Welke rol heeft de zorg in bestaanszekerheid?

Het thema van deze verkiezingen: bestaanszekerheid. Er moet meer geld naar de laagste inkomens, en het minimumloon moet extra verhoogd. Hoe dit economisch zit, is één ding. Maar welke rol speelt de zorgsector in deze kwestie? 
Preventie

‘Leefstijl is van iedereen en daarmee van niemand’

Huisartsen de Weijer, Halbertsma en Burgers pleiten voor een structurele bekostiging van leefstijlgeneeskunde. "We leven in een toxische maatschappij. Iedereen is druk, meer dan de helft van de mensen heeft overgewicht, we bewegen veel te weinig en de samenleving wordt steeds individualistischer."
Preventie

Alcoholpauze moet alcoholgebruik terugdringen

"10 procent van het totale aantal ziekenhuisopnames is gerelateerd aan alcoholproblemen”, zegt Jacqueline Bisschop, projectleider alcoholproblematiek bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het ziekenhuis start daarom een pilot waarbij patiënten hun alcoholgebruik een maand lang op pauze zetten om zo de voordelen van een (tijdelijke) alcoholpauze te ervaren.
Ggz
Ggz Zorg

Arkin lanceert gratis webapp voor versterken mentale gezondheid

Ggz-aanbieder Arkin heeft maandag op het Festival van de Leefstijl een nieuwe webapplicatie gelanceerd om een gezonde leefstijl en betere mentale gezondheid te stimuleren. De webapp is gratis en voor iedereen toegankelijk.
Preventie
RVS-raadsleden Erik Dannenberg (links) en Godfried Bogaerts (rechts)

‘Bestaanszekerheid en goede gezondheid gaan hand in hand’

Werken aan bestaanszekerheid is goed voor onze zorg. Sterker nog: bestaanszekerheid draagt bij aan een goede gezondheid. Daar moet de politiek zich rekenschap van geven, zeggen RVS-raadsleden Erik Dannenberg en Godfried Bogaerts.
Preventie
Simon Broersma

Van leefstijlgeneeskunde naar leefstijlgezondheidskunde

Leefstijlgeneeskunde past als vorm van zorg totaal niet in een systeem dat gebaseerd is op productie en op genezing. Willen we leefstijl echt op de kaart zetten, dan zal er een vorm van populatiebekostiging moeten komen. In ieder geval voor de eerstelijn.

Over preventie

Waarom preventie?

Preventie van ziekte wordt steeds belangrijker. Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit zo hard, dat de gezondheidszorg onbetaalbaar wordt. Het RIVM voorziet een stijging van 5,3 miljoen chronisch zieken in 2011 naar 7 miljoen in 2030. In de helft van de gevallen is de chronische ziekte gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. Er valt dus veel gezondheidswinst te boeken door mensen aan te zetten tot een gezondere manier van leven. Meer bewegen, gezond eten. De technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat mensen veel meer zelf de regie gaan voeren over hun gezondheid. Er komen steeds meer apps en apparaten op de markt waarmee mensen in de thuissituatie relevante waardes zelf kunnen volgen, gezonder kunnen leven en zo preventie in eigen hand nemen.

Lees meer

Zorgstelsel stimuleert preventie niet

Toch komt het preventiebeleid maar moeilijk van de grond. In ons zorgstelsel ontbreekt een regisseur voor preventie. Het Nederlandse zorgstelsel is ingesteld op ziekte. Zodra mensen ziek worden, is duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Zorgverleners krijgen betaald voor het behandelen van zieke mensen. Als artsen of andere hulpverleners door een goed gesprek voorkomen dat er zorg wordt geleverd, dan krijgen ze daar niet voor betaald. Met andere woorden, het stelsel prikkelt niet tot de inzet op preventie.

Initiatieven voor preventie

Desondanks zijn er wel veel initiatieven op het gebied van preventie. Ziekenhuizen willen verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van de bevolking in hun werkgebied. Specialisten gaan de wijk in en geven voorlichting aan huisartsen en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg. Wijkverpleegkundigen proberen mensen aan te zetten tot gezonder gedrag. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders experimenteren met populatiebekostiging, waarbij ze verantwoordelijkheid nemen voor gezondheid van de bevolking in een gebied. Gemeenten richten zich op risicogroepen, zoals jeugdigen met een risico op overgewicht, mensen met een verhoogd risico op diabetes, vroegsignalering van overbelasting bij mantelzorgers van thuiswonende ouderen met dementie. Knelpunt bij dit soort initiatieven is dat de baten van deze investeringen door gemeenten terechtkomen bij zorgverzekeraars. Het lijkt dan ook redelijk dat zij mee betalen aan preventie. Samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten staat echter nog in de kinderschoenen.