Preventie

Eerstelijnszorg
Healthcare Worker At Home Visit

Nog altijd weinig verpleegkundig specialisten en physician assistants in eerstelijnszorg

Gebrek aan opleidingscapaciteit, financieringsproblemen en onbekendheid bij huisartsen bemoeilijken de inzet van verpleegkundig specialisten en physician assistants in de wijk en de huisartsenpraktijk. Dit terwijl het Integraal Zorgakkoord juist inzet op deze nieuwe beroepsgroepen, ook omdat zij het mogelijk maken dat ouderen langer thuis kunnen wonen. 
Ziekenhuiszorg
Martine de Vries CEG

Code rood: denk nu na over verdeling zorg bij langdurige schaarste

Standaardprocedures of richtlijnen voor de verdeling van planbare zorg tijdens langdurige schaarste ontbreken. Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) vraagt aandacht voor dit dilemma met het vandaag verschenen signalement code rood. ‘We moeten samen gaan nadenken over hoe de zorg verdeeld wordt in een periode van langdurige schaarste’, zegt voorzitter Martine de Vries.
Eerstelijnszorg
Vaccinatie Zv

Influenzastichting: ‘Kuipers moet zorgpersoneel oproepen om griepprik te halen’

Minister Kuipers (VWS) en zorginstellingen moeten zorgmedewerkers en burgers oproepen om een griepprik te halen, vindt de Influenzastichting.
Preventie
gezondheidsplicht, passende zorg, passende populatiezorg, GGD, Karine van 't Land, KAMG, preventie, leefstijlinterventie,

KAMG: ‘Volksgezondheid is de rode draad door alle zorgdossiers’

Stille armoede, achteruitgang van de mentale gezondheid onder jongeren en de dreiging van vogelgriep. 2022 was een roerig jaar voor de volksgezondheid. Dat vertelt Karine van ’t Land, voorzitter van de Koepel Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG) in deze aflevering van Het jaar van.
Eerstelijnszorg

Eerstelijnsorganisaties en Kamerleden slaan handen ineen tegen agressie

De eerstelijnsorganisaties gaan met Tweede-Kamerleden de agressie en intimidatie door patiënten aanpakken. De verenigingen van huisartsen (LHV), verloskundigen (KNOV), apothekers (KNMP), tandartsen (KNMT) en fysiotherapeuten (KNGF) maken hiervoor plannen.
Personeel
Defensie Helpt Zorg Istock 1151803819

Zorgreservisten worden nog altijd ingezet

In de Nationale Zorgreserve zitten een kleine tweeduizend reservisten met een zorgachtergrond. Sommigen zijn met pensioen, anderen hebben ooit in de zorg gewerkt. De zorgreservisten dragen bij als het nodig is, bijvoorbeeld tijdens een pandemie. Maar er zijn zorgorganisaties die nu nog altijd een beroep doen op de reservisten omdat ze anders niet de gewenste zorg kunnen leveren. 
Tech

‘Zorgbestuurders, stop met klagen over ziekteverzuim maar doe er wat aan’

Bestuurders in de zorg laten de kans schieten om op basis van data en een doordachte visie echt werk te maken van de gezondheid van hun medewerkers. Dat zegt Suzanne van Pelt, oprichter en CEO van start-up Smart Health. Bovendien is volgens haar de gezondheidskloof binnen de organisatie een blinde vlek.
Preventie
Zorgverzekeraars, GLI, regionale samenwerking,

‘GLI’s gaan obesitas-epidemie niet oplossen’

'Er zijn wel effectieve programma’s, maar die transformeren mensen met obesitas niet opeens in mensen die gezond zijn', zegt professor Lex Burdorf. 'Mensen worden een beetje minder obese.'
Kwaliteit

Aftrap Nederlands Kanker Collectief: binnen een jaar Nederlandse Kankeragenda

Het Nederlands Kanker Collectief wil de impact van kanker op de samenleving veranderen. Bij de aftrap donderdag nodigen IKNL, KWF en NFK, maatschappelijke partijen uit om samen prioriteiten en doelen te stellen. De initiatiefnemers willen zo binnen een jaar een Nederlandse Kankeragenda vaststellen.
Preventie
Meer bewegen

Beweging stimuleren met app: ‘Je moet het vooral leuk maken’

Menzis veranderde zijn leefstijlprogramma SamenGezond om diegenen te bereiken die er de meeste baat bij hebben. De vernieuwde app slaat aan bij mensen die voorheen nauwelijks bewogen.

Over preventie

Waarom preventie?

Preventie van ziekte wordt steeds belangrijker. Het aantal mensen met een chronische ziekte groeit zo hard, dat de gezondheidszorg onbetaalbaar wordt. Het RIVM voorziet een stijging van 5,3 miljoen chronisch zieken in 2011 naar 7 miljoen in 2030. In de helft van de gevallen is de chronische ziekte gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. Er valt dus veel gezondheidswinst te boeken door mensen aan te zetten tot een gezondere manier van leven. Meer bewegen, gezond eten. De technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat mensen veel meer zelf de regie gaan voeren over hun gezondheid. Er komen steeds meer apps en apparaten op de markt waarmee mensen in de thuissituatie relevante waardes zelf kunnen volgen, gezonder kunnen leven en zo preventie in eigen hand nemen.

Lees meer

Zorgstelsel stimuleert preventie niet

Toch komt het preventiebeleid maar moeilijk van de grond. In ons zorgstelsel ontbreekt een regisseur voor preventie. Het Nederlandse zorgstelsel is ingesteld op ziekte. Zodra mensen ziek worden, is duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Zorgverleners krijgen betaald voor het behandelen van zieke mensen. Als artsen of andere hulpverleners door een goed gesprek voorkomen dat er zorg wordt geleverd, dan krijgen ze daar niet voor betaald. Met andere woorden, het stelsel prikkelt niet tot de inzet op preventie.

Initiatieven voor preventie

Desondanks zijn er wel veel initiatieven op het gebied van preventie. Ziekenhuizen willen verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van de bevolking in hun werkgebied. Specialisten gaan de wijk in en geven voorlichting aan huisartsen en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg. Wijkverpleegkundigen proberen mensen aan te zetten tot gezonder gedrag. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders experimenteren met populatiebekostiging, waarbij ze verantwoordelijkheid nemen voor gezondheid van de bevolking in een gebied. Gemeenten richten zich op risicogroepen, zoals jeugdigen met een risico op overgewicht, mensen met een verhoogd risico op diabetes, vroegsignalering van overbelasting bij mantelzorgers van thuiswonende ouderen met dementie. Knelpunt bij dit soort initiatieven is dat de baten van deze investeringen door gemeenten terechtkomen bij zorgverzekeraars. Het lijkt dan ook redelijk dat zij mee betalen aan preventie. Samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten staat echter nog in de kinderschoenen.