Als niemand dit probeert, verandert er nooit iets’

Menzis ligt onder vuur met het plan om ggz-aanbieders met betere uitkomsten financieel te belonen. Critici vinden dat de kwaliteit van de behandeling van depressie niet betrouwbaar te meten is. Voorstanders willen bij elkaar in de keuken kijken en van elkaar leren.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Met Rom betere uitkomsten belonen
Foto: Pico/Fotolia

Zorgverzekeraar Menzis wil zorgaanbieders die betere uitkomsten behalen bij de behandeling van depressie en angststoornissen, daarvoor belonen. ‘Een waanzingedachte’, vindt Jim van Os, hoogleraar psychiatrie UMC Utrecht. De plannen berusten volgens hem op een belangrijke denkfout. ‘Alsof de verschillen in behandelresultaten zijn terug te voeren op de verschillen in inspanning en kwaliteit van de behandelaren. Bij behandelingen van kanker slaat een therapie vaak bij circa 50 procent van de patiënten niet aan. Zorgverzekeraars zeggen bij kankertherapie niet: “Als behandelingen niet aanslaan, vergoeden we niet”. Dat komt doordat ze begrijpen dat deze variatie in behandelresultaten komt door onbegrepen tumorbiologie.’ Bij depressie

0
102

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.