Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer dan vierhonderd meetinstrumenten in database verzameld

Redactie Qruxx
Op Meetinstrumentenzorg.nl zijn meer dan vierhonderd meetinstrumenten voor (para)medische zorg te vinden. Ruim 37.000 studenten, zorgprofessionals en onderzoekers maken er maandelijks gebruik van en dat kunnen er nog veel meer worden.

Ruim vijftien jaar geleden startte het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken (Zuyd Hogeschool) op initiatief van Sandra Beurskens en collega’s met het platform Meetinstrumenten in de zorg. Aanvankelijk om vragenlijsten die kwaliteit van leven en participatie meten toegankelijk te maken. Later is het platform aangevuld met vragenlijsten die (para)medische en verpleegkundige richtlijnen aanbevelen

Esther Bols, projectleider van Meetinstrumenten in de zorg en als onderzoeker en docent verbonden aan Zuyd Hogeschool: “De website bevat nu bijna 450 Nederlandstalige meetinstrumenten en groeit nog steeds.”

Originele versie

Op de site staan PROM-vragenlijsten, observatie- en performancetests. Per meetinstrument staat steeds de link naar de originele versie vermeld. Daarnaast is een toelichtingsformulier opgenomen met extra informatie over het instrument, zoals de doelgroep, de originele auteurs, het scoren en de klinimetrische kwaliteit. Hierbij wordt verwezen naar systematische reviews uit de Cosmin-database.

Bols: “Het meten wordt steeds belangrijker in de zorg en kan ook echt meerwaarde hebben. Meten is echter geen doel op zich. Het is een middel om de zorg in te richten dat zeker niet de registratielast moet vergroten. Meten dient ingebed te zijn in het zorgproces als essentieel onderdeel van het klinisch redeneerproces dat doelgericht sturing geeft aan verdere acties. Bijvoorbeeld om patiënten realistische verwachtingen te geven en om doelen te stellen. Die vertaalslag vinden studenten en veel professionals nog heel lastig.”

Richtlijnen

Een eerste stap hierbij is het vinden van de juiste meetinstrumenten. Dat geldt voor studenten, maar ook voor zorgprofessionals en onderzoekers. “Daar spelen wij als platform een belangrijke rol in. In overleg met opleidingen en bijvoorbeeld beroepsgroepen checken we regelmatig of we nog de juiste meetinstrumenten aanbieden en of we nog meetinstrumenten missen. We houden hiervoor ook de richtlijnen in de gaten. Als we weten dat er een nieuwe richtlijn aankomt, checken we of daar meetinstrumenten in staan die we nog niet hebben. Die proberen we dan op korte termijn toe te voegen.”

“In documenten is met deeplinks rechtstreeks te verwijzen naar een meetinstrument, waardoor die direct te vinden is. Dit is bijvoorbeeld in samenwerking met de beroepsvereniging KNGF gedaan voor alle richtlijnen binnen de fysiotherapie. Ook in het boek Meten in de praktijk zijn deeplinks opgenomen naar de meetinstrumenten van de website.”

Vernieuwd

De site is dit jaar helemaal vernieuwd. “We hebben er veel tijd in gestoken om de site een nieuwe uitstraling te geven en het zoeken naar meetinstrumenten eenvoudiger te maken. Omdat we het erg belangrijk vinden dat de site vrij toegankelijk blijft, hebben we samenwerking gezocht met een aantal communitypartners. Dat zijn met name hogescholen, maar ook universiteiten en beroepsverenigingen. Deze partners dragen financieel bij aan het platform. We willen met deze partners ook kennis gaan ontwikkelen en onderwijsmateriaal delen op het gebied van meten in de zorg.”

Oproep

Bols doet nog een oproep aan gebruikers van de site. “Als je nog een meetinstrument mist, laat het ons dan vooral weten. Dan kunnen we het toevoegen aan de site. Zo kunnen we de site met alle gebruikers samen steeds completer maken. We willen echt een gebruikersplatform zijn dat het onderwijs, de praktijk en de wetenschap dient.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.