Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NHN: ‘Waardegedreven cardiologische zorg is niks zonder de patiënt’

Redactie Qruxx
Via een aantal door ZonMw gesubsidieerde projecten willen het Nederlands Hart Netwerk (NHN) en onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven de cardiologische zorg verder waardegedreven verbeteren. "We hebben duidelijke criteria voor de cardiologische zorg: we willen vaststellen wat helpt en wat niet.”

Het Nederlands Hart Netwerk (NHN) is een samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen en huisartsen zorggroepen in de regio zuidoost-Brabant. Programmamanager Paul Cremers: “Wij hebben als doel om op basis van VBHC de zorg rondom de cardiologische patiënt continu te optimaliseren. We willen uitkomsten verbeteren en zorgkosten reduceren.”

Waardegedreven zorgprojecten

Daniela Veldman, projectleider VBHC bij de afdeling kwaliteit en veiligheid bij het Catharina Ziekenhuis, vertelt over de drie projecten die door ZonMw worden gefinancierd. “Het eerste is het toetsen van de impact van het NHN op patiëntwaarde. Daarnaast willen we kijken naar de impact van de reeds bestaande transmurale projecten en de leerpunten hieruit meenemen in enkele nieuwe projecten, die vervolgens in de volledige zorgketen worden geïmplementeerd. Als derde richten we ons op uitkomstgerichte bekostigingsmodellen.” Voor dit laatste project worden een literatuurstudie, diepte-interviews bij zorgverzekeraars en een internationale Delphi-studie uitgevoerd om na te gaan wat faal- en succesfactoren zijn van bekostigingsmodellen in hartzorg.

Veldman: “Voor alle drie de projectonderdelen worden handreikingen opgeleverd om na te gaan wat wel of niet werkt bij de implementatie van VBHC in de volledige zorgketen. De faciliterende en belemmerende factoren komen hierin ook aan bod.”

Voor de projecten heeft NHN de vier meest prevalente hartaandoeningen gedefinieerd: ritmestoornissen, hartfalen, coronarialijden en kleplijden. Cremers: “Rond die thema’s doen we de verschillende evaluaties. Voor atriumfibrilleren en hartfalen hebben we momenteel de meeste data beschikbaar, maar we doen qua opzet en evaluatie dezelfde procedures voor de verschillende ziektebeelden.”

Transmurale projecten

Er zijn verschillende transmurale projecten in de subsidieaanvraag meegenomen. Veldman is betrokken interventies voor patiënten die een bypass-operatie ondergaan en patiënten die een dotterbehandeling ondergaan. “Zij ontvangen online informatie over de behandelingen, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten en zich kunnen voorbereiden op de behandeling. Na de ingreep krijgen ze een e-consult om vragen te stellen of problemen te melden.”

Cremers vertelt over een project waarbinnen wordt gescreend op ritmestoornissen in de huisartsenpraktijk. Het is bekend dat mensen met een ritmestoornis rondlopen, zonder dat ze hiervoor de diagnose hebben gekregen. “Dit kan op termijn resulteren in een grote impact voor de patiënt. Wij zijn toen bij de huisartsen gaan screenen op ritmestoornissen met kleine devices. In een periode van twee à drie jaar zijn ruim 16.000 mensen gescreend; er waren honderd mensen die niet wisten dat ze een ritmestoornis hadden. Dat project is afgerond en wordt nu beschreven in een wetenschappelijk artikel.”

Een ander project is het optimaliseren van de eerstelijns diagnostiek. Veldman: “Er vindt momenteel vaak dubbele diagnostiek plaats. Door dat te optimaliseren is het traject minder intensief voor de patiënt. En het heeft uiteraard ook impact op de gemaakte zorgkosten.”

Uitkomsten

Veldman vertelt dat de eerste resultaten met kleinere datasets (circa 500 mensen) verbeteringen laten zien. “We stellen de vraag of de uitkomsten door de projecten beter zijn geworden voor de patiënten. We sturen daarvoor vragenlijsten naar betrokkenen van het NHN om zo hun ervaringen, visie en tevredenheid vast te leggen.” De patiënt wordt zo veel mogelijk betrokken bij al het onderzoek. “Waardegedreven cardiologische zorg is niks zonder de patiënt.”

Kostenreductie

De aanpak van het NHN zorgt ook voor een kostenreductie, is te zien in metingen van zorgkosten voor CZ. “We willen die metingen ook over een langere periode uitvoeren, niet alleen bij CZ maar ook bij VGZ, de grootste aanbieders in zuidoost-Brabant.”

NHN kijkt ook naar de uitkomsten van bekostigingsmodellen. “Wat kunnen we hiervan leren en hoe ontwikkelen we het beste model?”, aldus Veldman. “Per model wordt gekeken wat wel werkt en wat niet. We hebben vragen uitgezet bij zorgverzekeraars, interviewen de betrokkenen en evalueren de modellen. Op die manier ontwikkelen en implementeren we het beste model.”

Volgens Cremers is het ook een kwestie van op de juiste manier belonen. “Wij willen een systeem om kwaliteit te belonen, dus een financiering inrichten die minder gericht is op volume en aantallen, maar meer op kwaliteit.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.