Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw consortium vertaalt onderzoek sneller naar betere patiëntenzorg

Redactie Qruxx
Regelmatig haalt de actualiteit langdurige onderzoeken in en belemmert plannenmakerij snelle innovaties. Om wetenschappelijke inzichten eerder naar betere patiëntenzorg te vertalen, is eind vorige zomer het consortium Pontus opgericht, een initiatief van het St. Antonius ziekenhuis en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Rien Knol, met de Prostaatkankerstichting betrokken bij de stichting: “Onderzoeken met een korte doorlooptijd leiden snel tot betere patiëntenzorg.”

Er wordt bij ZonMw en KWF Kankerbestrijding veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar oncologische behandelingen. “Dat zijn vaak grote, langlopende onderzoeken. Soms wordt een onderzoek door de realiteit ingehaald”, aldus Rien Knol, secretaris bij de Prostaatkankerstichting en lid van het maatschappelijke expertpanel van ZonMw. Studies behoeven regelmatig kortlopende vervolgonderzoeken om de wetenschappelijke puzzel compleet te krijgen. Het blijkt soms echter lastig om voor dit soort studies binnen de reguliere lijnen fondsen te werven.

Formele snelweg

Daarom hebben diverse ziekenhuizen afgelopen zomer het consortium Pontus opgericht. Met de stichting willen de partijen via stakeholders en particulieren fondsen werven om sneller aan de slag te gaan met kortlopende onderzoeken. De toekomstige onderzoeken voldoen aan de onderzoekeisen, maar pakken hierbij de formele snelweg.

De kortlopende studies dienen openstaande behandelvraagstukken te beantwoorden en te duiden, zodat de zorg beter ingericht kan worden. Volgens Knol is daar in de praktijk veel meer behoefte aan. “Onderzoeken met een korte doorlooptijd zijn ontzettend belangrijk voor patiënten, aangezien deze innovaties tot betere patiëntenzorg leiden.” Een van de speerpunten van de Prostaatkankerstichting is dan ook het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek. De stichting steunt daarom het nieuwe consortium van harte.

Belang van klinisch onderzoek

Arjan Ooms, Clinical Research Director bij MSD, onderstreepte in de zomer in zijn blog op Skipr het belang van klinische onderzoeken die worden gedaan in Nederland. “Artsen maken kennis met de meest innovatieve behandelingen en vergroten zo hun medische expertise. Onderzoekers vergaren kennis en wetenschappelijk inzichten voor volgende innovaties.”

Bovendien verbeteren klinische studies direct de kwaliteit van zorg. Daar heeft Ooms persoonlijk ervaring mee. “Als vierjarig jongetje kreeg ik leukemie. Had ik toen niet kunnen deelnemen aan een klinische studie, dan was ik er nu niet meer geweest. Duidelijker kan ik het belang voor patiënten niet onder woorden brengen.”

Ook informatie over klinisch onderzoek is van groot belang voor patiënten zodat zij samen met de behandelend arts kunnen overleggen of meedoen aan een trial tot de behandelmogelijkheden behoort.

Marktverkenning

Het consortium Pontus staat nog in de kinderschoenen. Momenteel werken drie urologen nu aan de oprichting van de stichting. Daarnaast vindt er een marktverkenning plaats en is de stichting in spe op zoek naar bestuurders met een groot netwerk. “Zodra de organisatie staat, kan het consortium aan de slag met het aanboren van geldverstrekkers, het consortium op de kaart zetten en de agenda bepalen”, aldus Knol.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij MSD. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.