Onduidelijkheid over prijsafspraken met farmaceuten

Het ministerie van VWS onderhandelt sinds 2012 over zogenoemde ‘financiële arrangementen’ met de farmaceutische industrie. Dit houdt in dat de overheid voor een aantal nieuwe medicijnen een prijsverlaging of korting bedingt bij de producent. Uit een recent gepubliceerde evaluatie van deze financiële arrangementen blijkt dat onduidelijk is hoeveel geld met deze overeenkomsten wordt bespaard.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
medicijnIstock1400.jpg
Foto: IStock

Prijsonderhandelingen tussen het Rijk en farmaceuten vinden sinds eind 2012 plaats. In de afgelopen jaren zijn elf arrangementen afgesloten. Hierbij zijn prijs/volume-afspraken gemaakt voor de inkoop van een specifiek, nieuw geneesmiddel voor een bepaalde periode, één tot vier jaar.  In opdracht van het ministerie heeft onderzoeksbureau Ecorys deze gang van zaken geëvalueerd. Hieruit blijkt dat de betrokken partijen weliswaar tevreden zijn over de werkwijze, maar dat zeker verbetering mogelijk is.

Geheim
Zo schrijven de onderzoekers dat er geen inzicht is in de opbrengsten van de arrangementen. Omdat de onderhandelingen geheim zijn, weten alleen de producent, de verzekeraar en een

0
114

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.