Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opleiding tot jeugdarts nu ook in Brabant

Redactie Zorgvisie
Artsen die jeugdarts willen worden, kunnen vanaf 2009 voor hun opleiding ook terecht in Noord-Brabant. TNO, de aanbieder van de opleiding in Nederland, is daartoe een samenwerking aangegaan met de Brabant Medical School.

Jaarlijks leidt TNO in Leiden ongeveer vijftig artsen uit het hele land op tot jeugdarts. De gespecialiseerde artsen werken bij GGD-en en op de consultatiebureau’s van de Thuiszorgorganisaties met als belangrijkste taak de gezondheid van de jeugd te bevorderen. Ook in de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin zal de jeugdarts een centrale rol gaan spelen. TNO en de Brabant Medical School (BMS) gaan samenwerken om de opleiding ook in Noord-Brabant aan te bieden. Artsen uit het midden en zuiden van het land kunnen vanaf 2009 de opleiding in Tilburg gaan volgen. De opzet en de inhoud van de opleiding tot jeugdarts zullen niet veranderen.

Opleidingsmodules

De opleiding zal worden gegeven in het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg. In dit ziekenhuis worden meerdere medische specialistische opleidingen gegeven. Juist de fysieke nabijheid van deze opleidingen biedt nieuwe kansen. “We hopen op een kruisbestuiving tussen de diverse specialismen”, zegt Hetty van Velzen, van de sector Opleiding & Professie van TNO. “Wij hebben veel kennis in huis over de jeugdgezondheid die mogelijk ook nuttig is voor andere specialismen. Omgekeerd maken wij natuurlijk graag gebruik van de aanwezige specialistische kennis op andere terreinen.” Henk Hendrix, directeur BMS: “Een mogelijkheid is het gezamenlijk aanbieden van algemene opleidingsmodules die alle artsen moeten volgen, bijvoorbeeld op het terrein van communicatievaardigheden, samenwerken en professionaliteit. Het kan voordelig zijn voor alle opleidingen, daarom zijn we de samenwerking ook aangegaan.”

Medische professionals

De Brabant Medical School is een samenwerkingsverband van opleidingsziekenhuizen en opleidingsinstituten. Door middel van opleidingen in de gezondheidszorg zorgt BMS voor voldoende en goed opgeleide artsen en andere medische professionals in de regio Brabant. Ondersteund door de Provincie Noord-Brabant, de gemeenten Eindhoven, Tilburg en door het ministerie van OC&W werkt de BMS aan het behouden van de medische professionals in Noord-Brabant. De nieuwe samenwerking met TNO benadrukt nog eens dat de opleiding tot jeugdarts inmiddels volledig is ingebed in het stelsel van medische specialistenopleidingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.