Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Organisatieopstellingen

In het project wordt gewerkt met organisatieopstellingen, zowel in de managementsessies, de trainingen voor co-trainers en leidinggevenden als in de medewerkertrainingen. Opstellingen zijn een werkvorm vanuit een systemische kijk op organiseren. Hierin staan vier principes centraal.

1. Er is een juiste ordening van posities. Die ordening is er bijvoorbeeld naar functie, hiërarchie, leeftijd, anciënniteit. Als aan de ordening geen recht wordt gedaan, ervaart de hele organisatie onrust.

2. Er dient een balans te zijn tussen geven en nemen. Medewerkers en managers geven hun inzet, in tijd en capaciteiten. Daar tegenover ontvangen zij een aantal ‘arbeidsvoorwaarden’: beloning, collegialiteit, waardering van collega’s en ‘klanten’ en ontwikkelingsmogelijkheden.

3. Binding en verbondenheid. Iedereen heeft de behoefte zich verbonden te voelen, met familie en binnen andere verbanden, zoals het werk. Ook is er een algemene behoefte aan respect voor elkaar en voor wie er geweest zijn. Iedereen heeft een plek. Dat vergt respect voor ieders bijdrage aan het reilen en zeilen, van hoog tot laag.

4. Erkennen wat er is. Soms zijn er situaties die niemand zou kiezen, maar zich toch voordoen. Het erkennen daarvan en accepteren dat het niet anders is, is noodzakelijk. Dat vergt het onder ogen zien van de feiten en van de emoties die daaraan verbonden zijn.

Het werken vanuit systemisch perspectief gaat aan de hand van diverse werkvormen. De meest centrale is het werken met zogenoemde ‘constellaties’ of ‘opstellingen’. Daarin wordt een werksituatie waaraan een vraag kleeft, in kaart gebracht en uitgebeeld.

[einde kader]

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.