Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prins: ‘Wij zijn geen filantropische instelling’

Mark van Dorresteijn
Het kabinetsbeleid komt hard aan bij een specifieke groep cliënten in de gehandicaptenzorg. Instellingen zullen met gemeenten in zee moeten om nog zoveel mogelijk zorg overeind te houden.
Prins: ‘Wij zijn geen filantropische instelling’

Interview met kandidaat Zorgmanager van het Jaar 2011: Greet Prins, bestuursvoorzitter Stichting Philadelphia Zorg.

Over welke cliëntengroep gaat het?

“Het gaat om cliënten met een matige zorgvraag. Dat zijn mensen die zelfstandig wonen en begeleiding krijgen. Je ziet aan hen op het eerste gezicht vaak niet dat zij een verstandelijke beperking hebben. Zij worden getroffen door verschillende maatregelen vanuit verschillende departementen. Zoals de IQmaatregel, de overheveling van begeleiding vanuit de AWBZ naar de Wmo en de gewijzigde regelgeving van de Wajong.”

Wat zijn voor die groep de gevolgen?

“Het baart mij zorgen dat begeleiding geen verzekerd recht meer is, maar bij iedere gemeente anders geregeld wordt. In combinatie met de strengere keuring voor de Wajong en de verlaging van de IQ-grens kunnen de consequenties voor deze cliënten aanzienlijk zijn. Dat wil zeggen: verlies van begeleiding, van werk en een lagere uitkering. En dit kan per gemeente variëren.”

Hoe kan de gehandicaptenzorg hier een rol in spelen?

“Wij merken dat gemeenten zich op dit moment heel sterk op hun positie in de gehandicaptenzorg aan het bezinnen zijn. Ze weten niet om hoeveel burgers het precies gaat en ze hebben ook niet genoeg deskundigheid in huis. De tijd begint echter wel te dringen want deze maatregelen gaan al in 2012 in. Wij helpen gemeenten met de informatieslag omdat we – indien mogelijk – deze cliënten begeleiding willen blijven geven.”

Maar wat kan de gehandicaptensector doen als er minder Wmo-budget voor handen is?

“We proberen zo veel mogelijk te doen, maar we zijn geen filantropische instelling. Als de middelen er niet meer zijn, moet een balans gevonden worden tussen wat we nog wel en wat we niet meer doen. Nu wordt er zwaar ingezet op vrijwilligers. Ik vind de inzet van veel vrijwilligers fantastisch, maar je moet er niet te zwaar op gaan leunen.”

Wat moet er dan wel gebeuren?

“Er moeten zo snel mogelijk afspraken worden gemaakt met de gemeenten om de begeleiding en de ondersteuning van deze cliënten te continueren. Voor veel van hen is het gevoel van veiligheid en regelmatigheid heel erg belangrijk.”

Om hoeveel mensen gaat het bij Philadelphia?

“Bij ons gaat het om zo’n drieduizend mensen die verspreid zitten over 220 gemeenten. We zullen alles in het werk tellen om de veranderingen voor hen zo klein mogelijk te houden. Ik hoop in ieder geval dat we met gemeenten gaan praten op basis van convenanten en dat Europese aanbestedingen niet de norm worden. Dat zou echt heel vervelend zijn.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Zorgmanger van het Jaar 2011

Op 7 april vindt het congres Zorgmanager van het Jaar plaats. De Zorgmanager van het Jaar ontvangt de ING Excellence Trofee. Naast Greet Prins zijn Roxanne Vernimmen, bestuursvoorzitter ggz-instelling Altrecht, en Johan Veenman, directeur van Stumass, een woonvorm voor autisten, genomineerd. Het congres Zorgmanager van het Jaar wordt gehouden in de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Aanmelden en meer informatie >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.