Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc ontwikkelt blauwdruk voor efficiënt en effectief mdo

Redactie Qruxx
Het Radboudumc ontwikkelde een blauwdruk voor een efficiënt en effectief multidisciplinair overleg (mdo). Het is een praktisch hulpmiddel met stappenplannen en voorbeelden, waarmee andere ziekenhuizen en netwerken direct aan de slag kunnen.

Door Theone Joostensz. Bron: Regionale Oncologienetwerken

Hoe richten we ons multidisciplinair overleg efficiënt en effectief in, zodat zorgprofessionals er niet onnodig veel tijd aan kwijt zijn? Dat was de grote vraag voor Carla Smits, linking pin van de regio Oost-Nederland en verantwoordelijk voor het project Blauwdruk optimaal mdo van het thema Passend behandelplan.

“Het aantal mdo’s is de afgelopen jaren sterk toegenomen, en daarmee ook de tijdsinvestering van zorgprofessionals. In het Radboudumc vinden wekelijks 23 mdo’s plaats van dertien oncologische ketens. Per mdo vergaderen gemiddeld tien zorgprofessionals zo’n anderhalf tot twee uur en vaak hebben ze meerdere mdo’s per week. Je begrijpt dus wel dat er flink beslag wordt gelegd op hun agenda’s.”

Hulpmiddel

De Blauwdruk is een hulpmiddel om mdo’s te optimaliseren. Het kan ook een leidraad vormen bij het opzetten van een nieuw regionaal mdo. Het is makkelijk aan de eigen context aan te passen.

De Blauwdruk heeft zijn weg al gevonden naar andere ziekenhuizen, onder meer het umc Utrecht.  En wordt positief ontvangen, aldus Smits.  “Projectleiders en programmamanagers van soortgelijke projecten reageren heel enthousiast. Ze vragen of ze er onderdelen uit mogen gebruiken. En dat mag natuurlijk. Kennis delen en beschikbaar stellen is precies wat we willen.”
Binnen het Radboudumc tonen ook niet-oncologische afdelingen interesse, zoals Cardiologie  en Infectieziekten. “De blauwdruk is geschikt voor alle mdo’s en dus zorgbreed in te zetten.”

De blauwdruk in de praktijk 

Een van de instrumenten die deel uitmaken van de Blauwdruk is een scan waarmee tumorwerkgroepen hun mdo kunnen inventariseren en verbeteren. De tumorwerkgroep melanoom van het Radboudumc doorliep deze scan. Dat kostte twee uur, een investering waar ze bij voorbaat wel even tegenaan hikten, maar waar ze achteraf heel blij mee zijn.

Han Bonenkamp, chirurg-oncoloog, nam deel aan die scan. Hij kent de gang van zaken bij de mdo’s in het Radboudumc goed. Wekelijks schuift hij aan bij de mdo’s van de tumorwerkgroepen schildkliercarcinoom, melanoom, en sarcoom. Die verlopen allemaal op hun eigen manier, afhankelijk van wie het mdo voorzit en wie eraan deelnemen. “Er is niet één werkwijze en de rolverdeling is ook niet altijd duidelijk”, zegt hij. “Uit de sessie kwam naar voren dat onze aanmelding beter kan en dat we ieders rol duidelijker moeten definiëren.”

Contraproductief

Bonenkamp geeft een voorbeeld: “Op onze afdeling regelen de casemanagers de gehele patiëntenlogistiek. Zij hebben contact met patiënten in de regio, maken afspraken, melden hen aan voor het mdo, koppelen informatie terug naar de patiënt en beantwoorden tussendoor vragen. Patiënten lopen ermee weg en voor ons specialisten is het ook heel fijn dat patiënten zich zo goed bediend voelen. Maar voor een mdo werkt het contraproductief, omdat niet meteen duidelijk is of een aangemelde patiënt uit eigen huis komt of afkomstig is van een ander ziekenhuis en wie hem dan moet informeren. Een optimaal mdo verloopt volgens een duidelijk proces waarbij iedereen weet wat hij moet doen. Dan weet je waar je aan toe bent en verloopt alles veel efficiënter.”

Verbeteringen

Inmiddels werkt de tumorgroep melanoom aan de implementatie van de adviezen die uit de sessie naar voren kwamen. “Dit betekent onder meer dat we de aanmelding strakker gaan organiseren”, aldus Bonenkamp. “Ook kijken we samen met onze casemanagers hoe we tegemoet kunnen komen aan de wensen van andere partijen in het mdo, terwijl ze hun eigen werkwijze en het contact met patiënten behouden. Ik verwacht dat we deze verbeteringen in de loop van het voorjaar hebben doorgevoerd.”

Prominentere rol

Ook bij een project dat soepel en grotendeels volgens het boekje verloopt, wordt wel eens iets over het hoofd gezien. “In het begin hebben we onvoldoende geluisterd naar de medisch ondersteunende afdelingen, dus de radiologie en de pathologie”, vertelt projectleider Mark Tolboom van Vintura. “Terwijl deze collega’s wekelijks aanschuiven bij al die 23 mdo’s en dus heel belangrijk zijn. We hadden ze van het begin af aan een veel prominentere rol moeten geven in het project.”

Aanvankelijk leek dat juist heel goed te gaan: “Bij een van de ketens zijn we heel voortvarend van start gegaan met de afdeling radiologie. We vertelden over ons project, interviewden mensen, vroegen naar hun ideeën. Gaandeweg het traject hebben we samen met de keteneigenaar gekeken hoe we het proces konden optimaliseren en hadden we minder aandacht voor de radiologen. Die trokken op een gegeven moment terecht aan de bel.”

Ict-perspectief

Tolboom geeft aan dat ict-oplossingen steeds belangrijker worden om processen tussen ziekenhuizen verder te optimaliseren. Des te belangrijker dat er landelijke en regionale initiatieven zijn om de digitale gegevensuitwisseling verder te verbeteren, zo ook onder de vlag van het programma Regionale oncologienetwerken.

Smits: “Het Radboudumc is bezig om een uniform aanmeldformulier voor het mdo te ontwikkelen, aangepast aan de Gegevenssets oncologie en zodanig ingericht dat we het straks kunnen gebruiken in ons mdo-portaal. Voor een efficiënt mdo is een uniform aanmeldformulier dat door iedereen gebruikt wordt, van wezenlijk belang. Momenteel hebben we meerdere formulieren die her en der op websites gepubliceerd zijn. Dat werkt niet prettig en kost onnodig veel tijd voor de aanvragers.”

Verdiepingssessie

Voor wie meer wil weten over het optimaliseren van het mdo, is er op donderdag 4 maart van 17.00 tot 18.00 uur een online verdiepingssessie over dit onderwerp. Informatie en aanmelden

Blauwdruk downloaden

De Blauwdruk is beschikbaar voor iedereen die ermee aan de slag wil. Het pakket bestaat uit drie delen: een verbeterplan voor bestaande mdo’s, een stappenplan voor het opzetten van een nieuw regionaal mdo en een omvattend document, de Generieke blauwdruk, dat bedoeld is als naslagwerk.

Klik op een onderdeel om de pdf te downloaden:

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.