Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Radiologie kan bijdrage leveren aan waardegedreven zorg’

Redactie Qruxx
Radiologie wordt nog vaak beschouwd als een aanvulling op zorg in plaats van een specialisme dat primair bijdraagt aan waardegedreven zorg. Adrian Brady schrijft namens de European Society of Radiology in JAMA een visie op het waardegedreven karakter van de radiologie.

Radiologie is volgens Brady bij uitstek een specialisme dat waarde kan toevoegen aan de zorg. Zo kan diagnostische radiologie een voorlopige diagnose verduidelijken. Hierdoor kan de specialist eerder de juiste behandeling  inzetten. Dit kan de morbiditeit en mortaliteit reduceren.

Kostenpost

Brady vraagt zich af hoe het dan komt dat radiologie desondanks vooral wordt beschouwd als een kostenpost dan als een waardevolle bijdrage aan de zorg. Hij benoemt in zijn betoog een aantal aspecten van de radiologie die voor de huidige situatie zorgen.

Controle op voortgang

Allereerst is volgens hem het beeld van wat met radiologie mogelijk is nog te veel beperkt tot het opsporen van ziekte bij screening en de individuele diagnostiek. Terwijl de radiologie op veel meer vlakken waarde toevoegt aan de zorg. Zo is radiologische beeldvorming in te zetten bij het afnemen van een biopt, de stadiëring van ziekte en bij de controle op de voortgang van de genezing van ziekte.

Op het gebied van de behandeling zijn er diverse interventies die alleen mogelijk zijn op geleide van radiologische beeldvorming. Daarbij is het mogelijk om een behandelresultaat te evalueren met behulp van radiologie.

Eerder opsporen

Radiologie is bovendien te gebruiken in de biomarker-diagnostiek . Hierdoor zijn ziektes eerder op te sporen en te behandelen. Of is een behandelresultaat voor start van de behandeling te voorspellen.

Tot slot levert radiologie nog een bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek met methoden om tussentijdse eindpunten van nieuwe behandelingen te analyseren die aan een eventueel klinisch resultaat voorafgaan.

Beeld van toegevoegde waarde

Een goed beeld van de toegevoegde waarde van de radiologie ontbreekt ook doordat de bijdrage van beeldvormende technieken aan de gezondheidswinst nauwelijks wordt geëvalueerd. Het onderzoek beperkt zich vaak tot de kwaliteit van de beeldvorming en de accuratesse van de diagnostiek.

Te weinig inzicht

Clinici hebben te weinig inzicht in de kosten van radiologisch onderzoek omdat zij beeldvormend onderzoek kunnen aanvragen zonder dat ze zelf de kosten maken. Dat zorgt er mede voor dat niet al het onderzoek dat clinici aanvragen nuttig of nodig is.

Managers kunnen meer bewust zijn van de impact van een tekort aan radiologische faciliteiten en personele onderbezetting op de uitkomsten van de zorg. Tekorten belemmeren de doorstroom van patiënten in het zorgproces en kunnen zowel de diagnostiek als ontslag van behandeling vertragen. Beide zorgen voor meer kosten en minder kwaliteit.

Buiten beeld

Omdat radiologen doorgaans alleen rapporteren aan verwijzende clinici, blijft de toegevoegde waarde aan de zorg buiten beeld van het ziekenhuis of de gezondheidsdienst als geheel. Daardoor blijft onduidelijk of radiologisch onderzoek daadwerkelijk een klinische vraag heeft beantwoord.

Sommige wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat 20 tot 50 procent van de hoogtechnologische radiologische onderzoeken uiteindelijk geen informatie oplevert die van belang is voor het welzijn van de patiënt.

Waarde versterken

Radiologie heeft een cruciale plaats in de gezondheidszorg. Er is weinig zorg die zonder tussenkomst van medische beeldvorming tot stand komt. Voldoende middelen voor de radiologie zijn volgens Brady dan ook van levensbelang voor de efficiency en de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Goede samenwerking

Maar dat vraagt wel om een goede samenwerking tussen verwijzende clinici, patiënten, radiologen en managers. Door de principes van VBHC te onderschrijven, kan radiologie van een volume-gedreven in een waardegedreven systeem veranderen.

Naar het artikel in JAMA

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.