Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Adviezen RVS onvoldoende opgepakt

Samira Ahli
redacteur Zorgmanagement
Met de adviezen van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) wordt niet genoeg gedaan. De raad moet daarom harder werken om haar adviezen geaccepteerd en uitgevoerd te krijgen. Dat stelt de onafhankelijke commissie die het functioneren van de RVS evalueerde in een rapport.
RAPPORT

Verschillende adviezen van de RVS

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Evaluatie van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (2015-2018)
Sector:
Overig
Soort:
Advies
Afkomst:
Ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport
Auteur:
Evaluatiecommissie RVS
Aantal pagina’s :
77
Verschijningsdatum:
28 oktober 2019
Link naar rapport:
Evaluatie RVS 2015-2018
Samenvatting:

In deze evaluatie is onderzocht hoe de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft gefunctioneerd, gezien zijn wettelijke taak. De belangrijkste conclusies van de evaluatiecommissie zijn dat het werkterrein van de RVS zonder meer relevant is en dat de kwaliteit van de adviezen hoogwaardig is. Er bestaat een breed gedeelde behoefte aan een onafhankelijk adviesorgaan dat thema’s op het gebied van volksgezondheid en samenleving verbindt in zijn advisering. De RVS heeft in zijn eerste raadsperiode voorzien in deze behoefte met een grote hoeveelheid aan kwalitatief hoogwaardige en gevarieerde adviesproducten.

Desalniettemin zijn er verbetermogelijkheden voor de volgende raadsperiode. Deze verbeterpunten betreffen vooral het verhogen van de acceptatie van adviezen. Uit de gesprekken die de commissie heeft gevoerd komt naar voren dat een aantal adviezen niet de beoogde doorwerking hebben gehad. Daarom moet de RVS zich inspannen om de acceptatie van adviezen te vergroten. Dit vraagt om maatwerk: de werkwijze, timing, framing en nazorg van een adviestraject moeten goed op elkaar zijn afgestemd.

De commissie is van mening dat de RVS nog meer dan nu, gebruikt moet worden als onafhankelijk adviesorgaan. Een betere benutting van de RVS vraagt om een open houding ten opzichte van de Raad, goed opdrachtgeverschap en de wil om met de adviezen van de Raad aan de slag te gaan.

1 REACTIE

  1. De adviezen van de RVS en zijn voorganger de RVZ hebben nogal gevarieerd door de jaren, afhankelijk van de personele samenstelling van de raad. Verder zijn er talloze raden en commissies waarvan de adviezen niet (geheel) worden opgevolgd. Dus het verbaast me een beetje dat er een commissie in het leven is geroepen om de effectiviteit van de raad te onderzoeken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.