Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle ziekenhuizen moeten uiterlijk 2019 gegevens kunnen uitwisselen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Uiterlijk 2019 moet er een landelijk netwerk gereed zijn waarin alle ziekenhuizen en klinieken onderling medische gegevens kunnen uitwisselen.
hoofdlijnenakkoord, gegevensuitwisseling innovatie ict en e-health
iStock

In 2020 moet er een plan liggen om diagnostische gegevens met de eerste lijn te kunnen uitwisselen om zo dubbele diagnostiek tegen te gaan. Dat staat in het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg dat vorige week is getekend.

Elektronische gegevensuitwisseling

Belemmeringen in het vastleggen, koppelen, ontsluiten en uitwisselen van patiëntengegevens moeten zo snel mogelijk worden weggenomen. De standaarden voor elektronische gegevensuitwisseling zijn ontwikkeling. De partijen die zijn betrokken bij het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg hebben hier afspraken over gemaakt.

Ict-Standaarden

Ze implementeren de afgesproken standaarden (Basisgegevensset Zorg (BgZ), Zorginformatie bouwstenen (ZIB’s), de MedMij) en committeren zich daarbij aan de realisatie van de outcome-doelen van het Informatieberaad Zorg2 en de door het Informatieberaad geïnitieerde programma’s Informatiestandaard Medicatieproces, VIPP, MedMij en Registratie aan de Bron. Ze onderzoeken de mogelijkheid van een kwaliteitsstandaard voor elektronische gegevensuitwisseling. Wanneer de kwaliteitsstandaard er is, is daarop het wettelijke instrumentarium van toepassing.

Landelijk netwerk

Concreet betekent dit dat ziekenhuizen en klinieken onderling uiterlijk per 2019, een landelijk werkend netwerk realiseren om gegevens tussen ziekenhuizen en klinieken onderling digitaal uit te wisselen. In 2019 moeten alle tweedelijns instellingen alle relevante farmaciedata digitaal kunnen uitwisselen met de eerste lijn. NVZ en NFU stellen samen met de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) en Regionale Samenwerkingsorganisaties uiterlijk per 2020 een plan op voor het aansluiten en maximaal uitwisselen van gegevens van diagnostisch onderzoek, zodat dubbele diagnostiek wordt tegengegaan. De uitwisseling van patiëntgegevens van de eerste lijn met de ziekenhuizen, vooral van belang bij de behandeling en opnames in de ANWuren door ziekenhuizen, is uiterlijk in 2020 gerealiseerd.

Pgo’s

Einddoel is om gegevensuitwisseling en inzage met en door de patiënt zoveel mogelijk te laten verlopen via persoonlijke gezondheidsomgevingen, zodat patiënten niet met een grote hoeveelheid aan portalen worden geconfronteerd. Uiterlijk eind 2018 moeten partijen procesafspraken hebben gemaakt over wanneer welke data wordt gedeeld en teruggekoppeld en wie welke data op welk aggregatieniveau mag inzien.

E-health

De opschaling van innovaties op e-healthgebied moet sneller. Samen met de NZa zullen de partijen bestaande belemmeringen in de bekostiging van innovatieve toepassingen inventariseren en vervolgens wegnemen. Digitale ondersteuning die consistent is en aantoonbaar veilig en doelmatig en ook nog bijdraagt aan de waarde voor patiënten zal onderdeel gaan uitmaken van kwaliteitsstandaarden. Goede praktijkvoorbeelden moeten actief worden uitgewisseld en opgeschaald. Zorgverleners en patiëntenorganisaties informeren hun patiënten actief over de mogelijkheden van effectief getoonde toepassingen en van pgo’s en ondersteunen hen waar nodig in het gebruik .Zorgverzekeraars en zorgaanbieders nemen in de contractering standaard e-health toepassingen en innovatieve mogelijkheden mee als deze doelmatig zijn en meerwaarde voor patiënten bieden.

Lees het hoofdlijnenakkoord: OnderhandelaarsakkoordMSZ2019-2022

Rapport informatie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.