Delen van calamiteiten in de ziekenhuiszorg: de kansen- en keerzijden

Ziekenhuizen kunnen leren van elkaars calamiteiten. Door het samenvoegen van calamiteiten kunnen ziekenhuizen profiteren van het werk dat in een ander ziekenhuis is gedaan. Overigens is het delen van calamiteiten niet geheel zonder nadelen, blijkt uit Nivel-onderzoek.
spoedeisende hulp
Foto: iStock

Ziekenhuizen melden jaarlijks rond de 1300 calamiteiten bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Tot nu toe gebruiken ziekenhuizen de calamiteitenonderzoeken vooral om intern van individuele calamiteiten te leren. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wilde graag weten of er een toegevoegde waarde is van het delen van calamiteiten voor het verbeteren van de patiëntveiligheid ten opzichte van een analyse in een individueel ziekenhuis, en wat dat dan is.

De kansen van gezamenlijke analyse

Wat blijkt is dat het samenvoegen van meerdere calamiteiten trends laat zien die niet naar voren komen bij de calamiteitenanalyse van een individueel ziekenhuis. Het meest

0
326

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Leren van calamiteiten in de ziekenhuiszorg
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Beleid
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Marleen Smits, Maaike Langelaan, Janke de Groot
Aantal pagina’s:
42
Verschijningsdatum:
15 oktober 2018
Samenvatting:

Uit Nivel-onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat ziekenhuizen willen en kunnen leren van elkaars calamiteiten. Door het samenvoegen van calamiteiten komen trends naar voren die niet zichtbaar worden bij het analyseren van één calamiteit. Ziekenhuizen willen bovendien niet alleen kijken naar de dingen die misgaan, maar ook leren van de dingen die goed gaan; daar zijn calamiteitenonderzoekers en bestuurders van Nederlandse ziekenhuizen het over eens. Op basis van de deskresearch, de interviews en de eerste werksessie met calamiteitenonderzoekers uit 21 ziekenhuizen werd een concept analysekader ontwikkeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.