Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Delen van calamiteiten in de ziekenhuiszorg: de kansen- en keerzijden

Redacteur Zorgvisie
Ziekenhuizen kunnen leren van elkaars calamiteiten. Door het samenvoegen van calamiteiten kunnen ziekenhuizen profiteren van het werk dat in een ander ziekenhuis is gedaan. Overigens is het delen van calamiteiten niet geheel zonder nadelen, blijkt uit Nivel-onderzoek.
spoedeisende hulp
Foto: iStock
RAPPORT

Ziekenhuizen melden jaarlijks rond de

Premium

Wilt u dit rapport lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Rapport informatie

  Rapport naam:
  Leren van calamiteiten in de ziekenhuiszorg
  Sector:
  Ziekenhuis
  Soort:
  Beleid
  Afkomst:
  Nivel
  Auteur:
  Marleen Smits, Maaike Langelaan, Janke de Groot
  Aantal pagina’s :
  42
  Verschijningsdatum:
  15 oktober 2018
  Samenvatting:

  Uit Nivel-onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat ziekenhuizen willen en kunnen leren van elkaars calamiteiten. Door het samenvoegen van calamiteiten komen trends naar voren die niet zichtbaar worden bij het analyseren van één calamiteit. Ziekenhuizen willen bovendien niet alleen kijken naar de dingen die misgaan, maar ook leren van de dingen die goed gaan; daar zijn calamiteitenonderzoekers en bestuurders van Nederlandse ziekenhuizen het over eens. Op basis van de deskresearch, de interviews en de eerste werksessie met calamiteitenonderzoekers uit 21 ziekenhuizen werd een concept analysekader ontwikkeld.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.