Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Een op de zes paramedici verwacht praktijk te moeten sluiten

Avatar
Tea Keijl
De NZa blikt met de Monitor Paramedische zorg terug op een aantal roerige jaren. Zorgaanbieders zijn niet te spreken over de tarieven waar zorgverzekeraars mee werken. 15 procent van de paramedici verwacht om die reden binnen vijf jaar de praktijk te moeten sluiten. De verzekeraars op hun beurt vinden dat de kwaliteit niet te beoordelen is vanwege gebrekkige transparantie.
RAPPORT

Dat blijkt uit de Monitor

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
NZa Monitor Paramedische zorg
Sector:
Eerstelijn
Soort:
Beleid
Afkomst:
NZa
Auteur:
NZa
Aantal pagina’s :
91
Verschijningsdatum:
17 april 2019
Samenvatting:

De NZa Monitor beslaat de periode 2012-2017 en beoordeelt voor deze periode de betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de paramedische zorg voor patiënten en verzekerden. De NZA bracht de ontwikkelingen in de paramedische zorg in kaart op basis van kwantitatieve databronnen, zoals declaratiedata van Vektis. Daarnaast is ter aanvulling een enquête uitgezet onder zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Betaalbaarheid

In alle paramedische sectoren zijn de kosten in de jaren 2012-2018 gestegen. Deze toename is grotendeels veroorzaakt door een toename van het aantal patiënten. In 2018 waren de totale kosten voor de paramedische zorg 1,91 miljard euro. In 2012 bedroeg dat bedrag nog 1,54 miljard euro. Het gaat hier om de totalen van de basisverzekering en de aanvullende verzekering samen. Onder deze bedragen vallen niet de eigen bijdragen en de paramedische zorgkosten die gemaakt worden buiten eerstelijnspraktijken (zoals in ziekenhuizen en revalidatiecentra).

Kosten per subsector

Fysiotherapie: € 1.624 miljoen

Logopedie: € 141 miljoen

Oefentherapie: € 54 miljoen

Ergotherapie: € 49 miljoen

Diëtetiek: € 45 miljoen

Kwaliteit

Ondanks het ontbreken van meetbare en transparante indicatoren, wat de paramedische sector parten speelt, zegt de NZa toch wel iets over het kwaliteitsaspect. Zo noemt de monitor het feit dat paramedici zijn aangesloten bij een kwaliteitsregister als waarborg voor de kwaliteit van de zorgverlener. ‘En de kwaliteit van de zorgverlener vormt een element voor de kwaliteit van de zorgverlening’, stelt de NZa vervolgens.

Toegankelijkheid

De NZa heeft geen grote problemen geconstateerd op het gebied van toegankelijkheid. De declaratiecijfers over 2017 laten zien dat vrijwel alle praktijken één of meerdere contracten afsluit met zorgverzekeraars. Slechts 2,5% van de fysiotherapiepraktijken heeft volgens de NZa-monitor geen contract afgesloten met een verzekeraar. Binnen de overige sectoren diëtetiek, oefentherapie, logopedie en ergotherapie ligt dit aandeel zelfs lager dan 1,5.

Het aantal declarerende behandelaren en praktijken daalt in de fysiotherapie, oefentherapie en logopedie. In de fysiotherapie en oefentherapie geeft dit vooralsnog geen problemen. Maar voor logopedie geldt dit niet; 18% van de respondenten geeft aan dat een nieuwe patiënt langer dan een maand moet wachten op de eerste afspraak.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.