Mantelzorger verlangt naar flexibele werktijden

Werkende mantelzorgers hebben sterke behoefte aan flexibelere werktijden, betere verlofmogelijkheden en meer begrip van de werknemer. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). ‘In organisaties moeten maatwerkoplossingen voorhanden zijn’, aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan.
Al jaren vriendinnen; de ene vriendin is nu mantelzorger van de ander. Foto: Koos Groenewold

‘Voor werkende mantelzorgers zou er binnen een organisatie ruimte moeten zijn voor onder meer het aanpassen van werktijden, thuiswerken en het inzetten van het Loopbaanbudget voor extra verlof’, stelt Den Haan. ‘Een participatiesamenleving is niet mogelijk wanneer flexibiliteit en maatwerk niet integraal onderdeel zijn van de cultuur op de werkvloer.’

Minder plaats- en tijdgebonden

In totaal combineert in Nederland een kwart van de 16-69-jarigen een baan van 12 uur per week of meer met het geven van mantelzorg (bijna twee miljoen mensen). Dat is 31 procent van de werkende vrouwen en 22 procent van de werkende mannen. Gezien de personeelskrapte

0
181

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Werk en mantelzorg: Kwaliteit van leven en het gebruik van ondersteuning op het werk
Sector:
Overig
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
SCP
Auteur:
Alice de Boer, Inger Plaisier en Mirjam de Klerk
Aantal pagina’s:
64
Verschijningsdatum:
13 februari 2019
Samenvatting:

De combinatie van arbeid en mantelzorg gaat vaak goed, maar intensieve mantelzorgers ervaren wel een lagere kwaliteit van leven. Dit blijkt uit onderzoek van het SCP: Werk en mantelzorg; kwaliteit van leven en het gebruik van ondersteuning op het werk. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek:

  • Een kwart van de 16-69-jarigen combineert een baan van 12 uur per week of meer met het geven van mantelzorg (bijna twee miljoen mensen).
  • Ruim 70% van de werkende mantelzorgers vindt arbeid en mantelzorg goed te combineren.
  • Een op de vijf taakcombineerders geeft intensieve mantelzorg (wekelijks minimaal 8 uur).
  • Intensieve mantelzorgers met een baan ondervinden een relatief lage kwaliteit van leven (veel tijdsdruk of ontevreden met hun leven).
  • Er zijn aanwijzingen dat bij intensieve helpers het contact met de leidinggevende en flexibel werk de ervaren tijdsdruk kunnen verminderen.
  • Werkende mantelzorgers nemen vaker vakantiedagen op dan zorgverlof.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.