Mantelzorger verlangt naar flexibele werktijden

Werkende mantelzorgers hebben sterke behoefte aan flexibelere werktijden, betere verlofmogelijkheden en meer begrip van de werknemer. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). ‘In organisaties moeten maatwerkoplossingen voorhanden zijn’, aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan.
In 2040 neemt het aantal oudere mantelzorgers fors toe. Dat stelt het SCP op basis van een recent onderzoek. Foto: Koos Groenewold
RAPPORT

‘Voor werkende mantelzorgers zou er

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

U heeft helaas geen geldig abonnement op dit account. Neem een proefabonnement of sluit een abonnement af om dit artikel te kunnen lezen.


  • Onbeperkt alle premium artikelen en rapporten lezen
  • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Werk en mantelzorg: Kwaliteit van leven en het gebruik van ondersteuning op het werk
Sector:
Overig
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
SCP
Auteur:
Alice de Boer, Inger Plaisier en Mirjam de Klerk
Aantal pagina’s :
64
Verschijningsdatum:
13 februari 2019
Samenvatting:

De combinatie van arbeid en mantelzorg gaat vaak goed, maar intensieve mantelzorgers ervaren wel een lagere kwaliteit van leven. Dit blijkt uit onderzoek van het SCP: Werk en mantelzorg; kwaliteit van leven en het gebruik van ondersteuning op het werk. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek:

  • Een kwart van de 16-69-jarigen combineert een baan van 12 uur per week of meer met het geven van mantelzorg (bijna twee miljoen mensen).
  • Ruim 70% van de werkende mantelzorgers vindt arbeid en mantelzorg goed te combineren.
  • Een op de vijf taakcombineerders geeft intensieve mantelzorg (wekelijks minimaal 8 uur).
  • Intensieve mantelzorgers met een baan ondervinden een relatief lage kwaliteit van leven (veel tijdsdruk of ontevreden met hun leven).
  • Er zijn aanwijzingen dat bij intensieve helpers het contact met de leidinggevende en flexibel werk de ervaren tijdsdruk kunnen verminderen.
  • Werkende mantelzorgers nemen vaker vakantiedagen op dan zorgverlof.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.