Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer beroertezorg leidt tot minder sterfgevallen’

Avatar
Hester Hinloopen
Er kunnen mensenlevens gespaard worden wanneer patiënten met een beroerte in ziekenhuizen met een groter zorgvolume worden opgenomen. Dit aantal sterfgevallen blijkt relatief lager te zijn in ziekenhuizen met een lager volume aan beroertezorg. Dat blijkt uit een onderzoek van Lany Slobbe, waarmee hij postuum gepromoveerd is aan Tilburg University.
Big data
Door in verschillende studies zorgdata aan elkaar te koppelen, ontdekte Slobbe dat meer beroertezorg in ziekenhuizen tot minder sterfgevallen leidt.
RAPPORT

Slobbe overleed onverwachts in februari

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Working with Administrative Health Data. Finding solid ground in the data morass.
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Tilburg University
Auteur:
Lany Slobbe
Aantal pagina’s :
202
Verschijningsdatum:
12 juni 2019
Samenvatting:

Kun je administratieve zorggegevens, die op een slimme manier aan elkaar gekoppeld zijn, voor wetenschappelijk onderzoek gebruiken, en wat kun je daar dan van leren? Kun je vanuit data, via informatie en kennis ook wijsheid vergaren? Die vragen staan centraal in dit proefschrift en worden beantwoord in drie delen.

Mensenlevens sparen

In het eerste deel staat de exploratie van de zorggegevens voorop. In hoofdstuk twee wordt aangetoond dat ziekenhuissterfte als indicator voor de kwaliteit van een ziekenhuis verbetert, wanneer via gekoppelde gegevens ook een periode van 30 dagen tot een jaar na ontslag uit het ziekenhuis wordt meegenomen. Hoofdstuk drie gaat over de sterfte na een beroerte. Deze sterfte blijkt relatief lager te zijn in ziekenhuizen met een hoger volume aan beroertezorg. Er kunnen dus mensenlevens gespaard worden, wanneer patiënten met een beroerte in de ziekenhuizen met een groter zorgvolume worden opgenomen.

Stijgende levensverwachting

In het tweede deel ligt de focus op het verklaren van verschijnselen met behulp van administratieve zorggegevens. Hoofdstuk vier gaat in op de sterk stijgende levensverwachting vanaf 2002. Hoewel een sluitende causale verklaring moeilijk bleek, kon in dit hoofdstuk wel aannemelijk worden gemaakt dat de investeringen in de zorg voor ouderen vanaf 2001 een belangrijke rol hebben gespeeld. Hoofdstuk vijf analyseert regionale verschillen in zorggebruik en zorgkosten. De analyses laten zien dat deze verschillen in grote mate samenhangen met gezondheidsverschillen tussen regio’s. Een belangrijke les daaruit is dat het terugdringen van regionale kostenverschillen niet zo’n voor de hand liggende strategie is om de nationale zorguitgaven te beheersen.

Verzekeraarsgegevens

In het derde deel staat het voorspellen centraal. In hoofdstuk zes richt de aandacht zich op de langdurige zorg. Waarom gebruiken mensen deze zorg? Behalve met de woon en leefsituatie blijkt dit meer met de gezondheid van mensen te maken te hebben dan vaak wordt verondersteld. Voor hervormingen van de langdurige zorg is dit een belangrijke bevinding. In hoofdstuk zeven worden verzekeraarsgegevens over het gebruik van geneesmiddelen ingezet om schattingen te maken van ziekteprevalenties. Voor sommige ziekten, waaronder diabetes, hartfalen en COPD, blijkt deze benadering betrouwbare schattingen op te leveren. Met name wanneer diagnose-informatie ontbreekt, kan deze aanpak worden gevolgd om een beeld te krijgen van de ziektelast.

Vaste grond in het datamoeras

Hebben we met deze studies en resultaten wat vaste grond onder onze voeten gekregen in het data-moeras? In hoofdstuk acht wordt deze vraag met de nodige slagen om de arm, bevestigend beantwoord. Gekoppelde administratieve zorggegevens bieden meerwaarde voor een verdiept inzicht in de volksgezondheid en de gezondheidszorg.

Nieuwe horizonten

Het proefschrift van Lany Slobbe heeft nieuwe horizonten in het zorgonderzoek geopend. ‘Het is onze wens dat velen in navolging van onze onvergetelijke collega deze horizonten verder zullen gaan verkennen’. Dat schreven gezondheidseconoom Johan Polder en bijzonder hoogleraar openbare gezondheidszorg Hans van Oers in het nawoord van het proefschrift. Op 27 februari 2018 overleed Lany Slobbe, geheel onverwacht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.