Kankersterfte in Nederland relatief hoog ten opzichte van buurlanden

Sterfte aan kanker is in Nederland vrij hoog in vergelijking met andere Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM, waarin de gezondheid en gezondheidszorg zijn vergeleken met elf nabijgelegen Europese landen.
algoritme dure medicijnen prijssteling Bob Löwenberg en Carin Uyl de Groot
Foto: © DAVID MCCARTHY SCIENCE PHOTO LIBRARY

De Nederlandse cijfers zijn in vergelijking gebracht met België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Deze landen zijn min of meer vergelijkbaar met Nederland op het gebied van culturele overeenkomsten en sociaaleconomische ontwikkeling. De hoge sterfte aan kanker lijkt grotendeels een gevolg van een vrij hoge rookprevalentie enkele decennia geleden, toen Nederlandse, Engelse en Deense vrouwen relatief vaak rookten. De uitkomsten lijken echter geen relatie te hebben met de kwaliteit van de zorg.

Aantal rokers gedaald

Roken is de belangrijkste oorzaak van sterfte en ziekte. Dit neemt niet weg dat het aantal rokers

0
1372

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Sector:
Array
Soort:
Array

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.