Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstituut: ‘Ggz-cliënten vallen te vaak tussen wal en schip’

Avatar
Redacteur Zorgvisie
Het aantal personen met psychische problematiek dat tussen wal en schip valt, is nog altijd een omvangrijk probleem. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Zorginstituut Nederland. Het onderzoek brengt onder meer in beeld welke problemen mensen met langdurige ggz-problematiek ondervinden.  
Foto: terovesalainen/stock.adobe.com
RAPPORT

Het stelsel voor bekostiging van

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Op zoek naar passende zorg: problemen die ggz-patiënten ervaren
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Argo, Pro Facto, Zorginstituut Nederland
Auteur:
Berthe te Velde, Loeska Bos, Tinka Floor, Peter van Linschoten, Nicolette Woestenburg
Aantal pagina’s :
75
Verschijningsdatum:
18 februari 2019
Samenvatting:

Het stelsel voor bekostiging van de gezondheidszorg is de afgelopen jaren ingrijpend hervormd. In 2006 werd de Zvw ingevoerd, gevolgd door de invoering van de eerste Wmo in 2007. In 2015 volgden verdere stelselwijzigingen met de invoering van de nieuwe Wmo en de Jeugdwet; beide uit te voeren door de Nederlandse gemeenten. Ook werd in dat jaar de Wlz ingevoerd en de AWBZ ingetrokken nadat uit deze laatste in de voorafgaande jaren al diverse onderdelen waren overgeheveld naar de Zvw en de Wmo 2015.

De afbakening tussen deze wetten is in de praktijk niet altijd makkelijk te bepalen, waardoor sommige mensen tussen wal en schip vallen. De problemen hebben deels te maken met de verschillen in type wet. Zo zijn de Zvw en de Wlz zorgverzekeringswetten, terwijl de Wmo 2015 in beginsel een sociale voorzieningenwet is, waarbij de gemeenten binnen bepaalde kaders beleidsvrijheid hebben hoe bijvoorbeeld beschermd wonen wordt ingevuld. Daardoor ontstaan verschillen tussen gemeenten en daarmee ook in de aansluiting met de Wlz. Wmo-indicatiestellers hebben vaak weinig kennis over psychische problematiek, wordt geconstateerd in de evaluatie van de hervorming langdurige zorg. Daarnaast constateert de Algemene Rekenkamer dat in bepaalde gemeenten vaker een Wlz-aanvraag wordt afgewezen dan in andere gemeenten. Tegelijkertijd constateert de Algemene Rekenkamer dat dit niet te wijten is aan de beoordeling door het CIZ; het CIZ beoordeelt alle aanvragen op dezelfde manier, maar in de ene gemeente worden aanvragers eerder doorgestuurd dan in de andere gemeente. De Wmo 2015 kijkt volgens dit rapport naar persoonlijke omstandigheden, de Wlz naar zorginhoudelijke criteria. De Algemene Rekenkamer constateert dat de kans op toegang tot de Wlz daardoor niet afhankelijk is van gemeentelijk beleid (poortwachtersfunctie).

Het Zorginstituut heeft door middel van dit onderzoek in beeld willen brengen welke problemen mensen met langdurige ggzproblematiek in het gewijzigde zorgstelsel ondervinden om passende zorg te krijgen en wat de omvang is van het aantal mensen dat dergelijke problemen ervaart.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.