Home Serie

Acute zorg

zo 21 jan 2024 | Ziekenhuiszorg

‘Houd beschikbaarheidsbekostiging acute zorg eenvoudig’

SEH-artsen steunen het advies van de NZa om de acute zorg op basis van beschikbaarheid te bekostigen. Ze waarschuwen wel om de beschikbaarheidsbekostiging eenvoudig te houden. “Anders belanden we van de regen in de drup”, zegt NVSHA-voorzitter David Baden.

vr 17 nov 2023 | Ziekenhuiszorg

Marcel Levi: ‘Hoog tijd dat ROAZ’en met hun verbeterplannen komen’

Grootschalige concentratie verbetert de ziekenhuiszorg aanzienlijk, vindt NWO-voorzitter Marcel Levi: “Als je één of twee ziekenhuizen in een regio overhoudt, krijg je daar heel goede zorg. En het is soms echt beter als ziekenhuizen bepaalde zorg niet meer leveren, omwille van de kwaliteit.”

wo 15 nov 2023 | Ziekenhuiszorg

Pier Eringa: ‘Desnoods moet je de achterpui eruit rammen’

Partijen in de gezondheidszorg zitten te veel op hun eigen eilandje, waardoor echte vraagstukken in de zorg niet worden opgelost. Pier Eringa, bestuursvoorzitter Gelre ziekenhuizen, stopte in Zutphen al met bevallingen en bouwt de SEH om tot een spoedplein. “Soms moet je gedoe organiseren om te doen wat logisch en verstandig is.”

do 26 okt 2023 | Ziekenhuiszorg

Kamer wil sluiten SEH’s in streekziekenhuizen stoppen

De Tweede Kamer springt op de bres voor streekziekenhuizen. SP, PvdA/GL, CDA en PVV willen dat het uitkleden van streekziekenhuizen stopt. Dat bleek bij het Kamerdebat over ziekenhuiszorg op 25 oktober 2023.

do 07 sep 2023 | Personeel

IC-capaciteit nog lang niet op crisissterkte

Het gewenste aantal IC-bedden ligt in Nederland op 1150, terwijl de huidige capaciteit 900 is. Intensivisten hebben een plan bedacht om dit gat te vullen. Iwan van der Horst wil graag naar een hybride model waarin verpleegkundigen duobanen vervullen. 

do 17 aug 2023 | Ziekenhuiszorg

Deense SEH worstelt met onnodig hoge instroom

Te veel patiënten bezoeken de SEH van North Zealand Hospital in Hillerød onnodig. Circa 55 procent is na 5 uur ontslagen uit het ziekenhuis. “De meeste patiënten die op SEH komen, zijn niet echt ziek.”

wo 09 aug 2023 | Ziekenhuiszorg

‘Superhospitals’ maken Deense concentratie ziekenhuiszorg aantrekkelijk

Het New North Zealand Hospital, het ‘ziekenhuispaviljoen in de bossen’, in de vorm van een klavertje vier, is het spectaculairste Deense ‘superhospital’. “Het moderne ziekenhuis vormt een magneet voor het schaarse zorgpersoneel.”

wo 02 aug 2023 | Ziekenhuiszorg

Kwetsbare ouderen krijgen bedenktijd over operatie na val

Kwetsbare ouderen die zijn gevallen krijgen in de toekomst een andere behandelwijze op de spoedeisende hulp. Artsen geven deze patiënten een time-out van ongeveer een dag, waarin ze kunnen nadenken over wat de best passende behandeling is. 

di 01 aug 2023 | Ziekenhuiszorg

Bas Leerink: ‘Veel verborgen gedoe in acute zorg’

“Het moet heel normaal worden dat je in zorgcoördinatiecentra samenwerkt en data deelt over capaciteit en wachttijden in plaats van met elkaar te concurreren”, zegt IG&H-consultant Bas Leerink.

do 20 jul 2023 | Ziekenhuiszorg

SEH-artsen: 84 procent SEH’s voldoet wél aan kwaliteitseisen

Van de ziekenhuizen met een SEH voldoet 84 procent aan de vier belangrijkste kwaliteitseisen, concludeert David Baden, voorzitter SEH-artsen. “Minister Kuipers geeft een te zorgwekkende voorstelling van zaken.”

Nieuwsbrief Abonneren