Ziekenhuiszorg

Ziekenhuiszorg
Inge de Wit SKB

Achterhoekse ziekenhuizen verdelen acute zorg in de regio

Een spoedplein en duurzame samenwerkingen met andere ziekenhuizen in de regio Achterhoek-Oost. Daar ligt volgens bestuursvoorzitter Inge de Wit van Streekziekenhuis Koningin Beatrix de oplossing voor de uitdagingen binnen de acute zorg. ‘Wij hebben een stabiele manier gevonden om goede zorg te leveren en de kosten laag te houden.’
Ziekenhuiszorg

Beatrixziekenhuis ‘hertaalt’ 900 folders naar makkelijker leesniveau

Makkelijker te begrijpen woorden, lange zinnen opbreken in korte zinnen en actieve zinnen in plaats van passief. Het communicatieteam van Rivas Zorggroep verandert patiëntenfolders van B2-niveau naar B1
Personeel
Geldgebrek

Loon ziekenhuispersoneel ligt voor velen onder armoedegrens

De grootste groep ziekenhuismedewerkers heeft een inkomen van gemiddeld 1.912 euro netto per maand. Per dag is dat 13 euro boven de armoedegrens voor een alleenstaande. Als deze een à drie kinderen heeft, is dat gemiddeld 11 euro per dag onder de armoedegrens.
Ziekenhuiszorg
Edwin van der Meer BovenIJ Ziekenhuis

BovenIJ beweegt van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie

Al voordat het IZA er lag, werkten zorg- en welzijnsorganisaties in Amsterdam Noord al aan integrale zorgtransformatie waarbij de focus ligt op verschuiving van ziekte naar gezondheid en op vermindering van de gezondheidsverschillen. Edwin van der Meer, bestuursvoorzitter van BovenIJ ziekenhuis, vertelt over de samenwerking, successen en het belang van passende bekostiging.
Ziekenhuiszorg
Kuipers660

Slepende besluitvorming kinderhartchirurgie nadert ontknoping

Gesprekken op VWS met de umc’s en de landsadvocaat deze week duiden op een definitief besluit over de concentratie van kinderhartchirurgie.
Ziekenhuiszorg
Joba van den Berg

‘Sterke stijging SEH-stops zeer zorgelijk’, vindt CDA-Kamerfractie

De Tweede Kamerfractie van het CDA vindt het sterk gestegen aantal SEH-stops in het laatste kwartaal van vorig jaar ‘zeer zorgelijk’, zegt Joba van den Berg, fractiespecialist voor onder meer medische zorg en ggz.
Ziekenhuiszorg

David Baden wil data om aantal SEH-stops te verlagen: ‘Dit is heel ongewenst’

Een gouden oplossing voor de vele SEH-stops bestaat niet, zegt voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA): ‘De SEH-stops zijn een gevolg van de overbelasting van de hele zorgketen.

Stiggelbout: ‘Samen beslissen is meer dan goed kunnen luisteren en empathisch zijn’

Veel zorgverleners denken dat ze al doen aan ‘samen beslissen’, maar er valt nog veel te verbeteren. Dat stelt Anne Stiggelbout, hoogleraar medische besliskunde bij LUMC. ‘Veel zorgverleners zijn nog onbewust onbekwaam op het gebied van gezamenlijke besluitvorming.’ 
Ziekenhuiszorg
Gesloten

Aantal SEH-stops stijgt explosief in Midden-Nederland

Het aantal uren opnamestops bij de twaalf SEH’s in Midden-Nederland is in het laatste kwartaal met 134 procent gestegen ten opzichte van de eerste negen maanden van vorig jaar. De SEH’s in deze regio waren in die laatste drie maanden per dag gemiddeld 1 uur en 10 minuten dicht voor ambulances.
Personeel
de geneeskundestudent, geneeskunde, Pim den Boon, jonge artsen, KNMG, Medisch Contact,

‘Ruil de ziekenhuis-tunnelvisie in voor een brede blik op het werkveld’

De geneeskundestudie is nog te veel gefocust op de witte-jasspecialismen, meent geneeskundestudent Pim den Boon. Als voorzitter van De Geneeskundestudent, columnist bij Medisch Contact en KNMG-lid lobbyt hij voor de arts van de toekomst en zoekt hij de dialoog met de gevestigde orde.

Over ziekenhuiszorg

Wat speelt in de ziekenhuiszorg?

De fusiegolf is tot stilstand te komen. In plaats van fuseren, kiezen de ziekenhuizen vaker voor samenwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van oncologiezorg. Aan verschillende kankeroperaties zijn minimumvolumenormen gekoppeld en soms lukt het een ziekenhuis alleen deze te halen door samenwerking. Op regionaal niveau zijn meerdere oncologienetwerken ontstaan waarbij de artsen in een groot expertisecentrum het behandelplan opstellen en de operaties uitvoeren. Ziekenhuizen in het netwerk richten zich op het postoperatieve traject. Hetzelfde is gaande in de hartzorg. De 16 hartcentra voeren de complexe hartoperaties uit, omliggende ziekenhuizen doen de voor- en nazorg.

Lees meer

Ziekenhuiszorg valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), die in 2006 in werking is getreden. In de Zvw gaat ongeveer 60 procent van het totale zorgbudget om. De geschatte netto zorguitgaven in 2020 bedragen 73,4 miljard euro.

De koepels in ziekenhuisland zijn: de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen zijn lid van de NVZ, de acht umc’s zijn ook lid van de NFU en  28 regionale ziekenhuizen zijn tevens lid van de SAZ.

Ziekenhuiszorg kan steeds vaker ook thuis of in de eerste lijn plaatsvinden, niet in de laatste plaats door de opkomst van e-health. Via zijn eigen device kan een patiënt bepaalde vitale functies meten en de metingen doorgeven aan de medisch specialist in het ziekenhuis. De houdt op afstand controle. Het e-consult heeft sinds 2018 een eigen betaaltitel. Sinds 2019 bestaat de “stimuleringsregeling e-health thuis” die het gebruik van e-health verder kan stimuleren.

Ziekenhuizen moeten sinds 2006 jaarlijks onderhandelen met zorgverzekeraars. Het is de bedoeling van het zorgstelsel dat zorgverzekeraars selectief onderhandelen met ziekenhuizen waarbij zij invloed uitoefenen op doelmatigheid en kwaliteit van de zorg. De grootste zorgverzekeraars zijn al jaren Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis.

Msb’s

Vrijgevestigde medisch specialisten hebben zich in 2015 en 2016 verenigd in medisch specialistische bedrijven (msb’s). Een ziekenhuis kan een of meer msb’s herbergen. Er zijn ongeveer 70 msb’s. Deze hebben een toelatingsovereenkomst gesloten met het ziekenhuis. De huidige bekostigingssystematiek brengt met zich mee dat msb’s een prikkel ondervinden om productie te draaien omdat het inkomen wordt bepaald door het aantal behandelingen.

Hoofdlijnenakkoorden

In 2011 is het eerste hoofdlijnenakkoord afgesloten tussen de NVZ, Federatie Medisch Specialisten, Zorgverzekeraars Nederland met als doel de oplopende zorgkosten te beteugelen. Afspraak was dat de omzet van ziekenhuizen maximaal 2,5 procent zou stijgen. Het hoofdlijnenakkoord 2019-2022 rept van een maximale omzetgroei van 0,8 procent in 2019, dalend tot nul in 2022. Dit akkoord maakt ook subsidiering mogelijk van zorg die vanuit het ziekenhuis wordt verplaatst naar de eerste lijn of thuis. Deze afspraak hangt samen met het rapport De Juiste Zorg Op De Juiste Plek dat in 2018 is verschenen.

Uitgelicht congres

Masterclass Capaciteitsplanning in de zorg

Ernst Sillem Hoeve