Ziekenhuiszorg

Passende zorgcontractering mag geen pijn doen

Passende zorg-contractering lijkt niet te gaan brengen wat de maatschappij van de zorg nodig heeft.
Personeel
Aggressives Drohen Kopf Seitlich

KNMG maakt plan om agressie patiënten aan te pakken

Artsenfederatie KNMG maakt een handleiding voor zorgprofessionals om bedreigingen en intimidatie door patiënten tegen te gaan. “We zien dat agressief gedrag tot meer stress en minder werkplezier leidt”, vertelt KNMG-voorzitter Jurriaan Penders.

Zorg in verzet tegen strengere asielwet: onmenselijk en contraproductief

Via een petitie, brandbrieven en op social media spreken zorgprofessionals en branches zich uit tegen de strengere asielwetgeving die hulpverlening aan mensen zonder verblijfspapieren illegaal maakt. “Laten we voorkomen dat we pas na de vervolging van een zorgverlener gaan beseffen wat echt telt. Zodra angst de leidraad wordt, verliest de zorg haar morele kompas”, aldus KNMG-voorzitter Jurriaan Penders.
Personeel
Administratie

Arts-assistent UMCG mag zich uitroosteren voor administratie

In het UMC Groningen kunnen artsen in opleiding tot specialist (aios) zich twee uur per week ‘uitroosteren’ om de administratie te doen. Dat geeft rust in het hoofd. Er zit ook een diepere boodschap in. Arts-assistenten leren dat ze voor zichzelf moeten zorgen en zich autonoom mogen opstellen ten opzichte van de supervisor. 
Leiderschap
In het publiek onder meer finalist Ernst Klunder en Suzanne Bentvelsen, winnaar Bertine Lahuis en jurylid Marjo Vissers

Leiderschap, impact, schaalbaarheid: dit zijn de finalisten van de Jeroen Meijerink Award

Een showcase voor alle verpleeghuizen, een menukaart waarmee locaties zelf de duurzaamheidstransitie vormgeven en een innovatie die de jaarlijkse afvalberg van 85 miljoen kilo incontinentiemateriaal tot een minimum beperkt. Tijdens het Groene Leiders Diner presenteerde Ruth Peetoom de drie finalisten van de Jeroen Meijerink Award.

Antonius-bestuurder Imhof na afketsen fusie: ‘Ik ben altijd duidelijk en transparant geweest’

In alle discussies over de toekomst van de Friese ziekenhuiszorg is Annette Imhof van Antonius ziekenhuis in Sneek duidelijk: Ze wil de spoedeisende hulp in Sneek behouden. “Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar in een ruraal gebied heb je wel een aantal voorzieningen nodig”, vertelt ze.
Passende zorg

Tien jaar waardegedreven zorg bij St. Antonius; dit leerde aanjager Paul van der Nat

Waardegedreven zorg staat al tien jaar centraal in de strategie van het St. Antonius Ziekenhuis. Sinds dit jaar heeft het thema een vaste plek in de organisatie gekregen. Met de komst van de centrale afdeling Waardegedreven Zorg worden alle eenheden van het ziekenhuis hierbij ondersteund. Hoogleraar Paul van der Nat is daarbij gestart als Chief Value Officer (CVO). Daarbij ziet hij zich als ‘het geweten’ voor de organisatie als het gaat om waardegedreven zorg.
Ziekenhuiszorg
Op de foto: Frido Kraanen, sinds 1 juli 2024 bestuurder van Gelre Ziekenhuizen

Opinie | Zolang de transitieboete blijft bestaan, is zorgtransformatie gedoemd te mislukken

Het IZA blijft de komende periode in ieder geval de kern van het zorgbeleid. Nieuwe verkiezingen, onvoorspelbaar krachtenveld en een (moeizame) formatie zetten dan wel Haagse invloed in de pauzestand, maar vergrijzing, technologische ontwikkelingen en arbeidsmarkttekorten trekken zich weinig aan van politieke chaos. Het is ieders belang dat we de broodnodige transformatie voortzetten, en dan juist niet afwachten op de nieuwe politieke realiteit maar eerder versnellen.

Vijf keer minder afval: goedkoper, effectiever en beter

Steeds meer zorgorganisaties breken met de wegwerpcult. De overstap op een duurzamere variant blijkt niet alleen vriendelijker voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
Preventie
Stop Roken Istock 470843796

Stoppen-met-rokenbeleid in ziekenhuizen compleet afhankelijk van motivatie medisch specialist

Ziekenhuizen laten het beleid over stoppen-met-roken van patiënten voordat die een behandeling ondergaan over aan individuele medisch specialisten. Maar in lang niet alle ziekenhuizen is er een enthousiaste medisch specialist die ‘aanjager’ van beleid wil zijn. Hierdoor zijn de verschillen in de manier waarop ziekenhuizen stoppen-met-roken-zorg organiseren groot. 

Over ziekenhuiszorg

Wat speelt in de ziekenhuiszorg?

De fusiegolf is tot stilstand te komen. In plaats van fuseren, kiezen de ziekenhuizen vaker voor samenwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van oncologiezorg. Aan verschillende kankeroperaties zijn minimumvolumenormen gekoppeld en soms lukt het een ziekenhuis alleen deze te halen door samenwerking. Op regionaal niveau zijn meerdere oncologienetwerken ontstaan waarbij de artsen in een groot expertisecentrum het behandelplan opstellen en de operaties uitvoeren. Ziekenhuizen in het netwerk richten zich op het postoperatieve traject. Hetzelfde is gaande in de hartzorg. De 16 hartcentra voeren de complexe hartoperaties uit, omliggende ziekenhuizen doen de voor- en nazorg.

Lees meer

Ziekenhuiszorg valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), die in 2006 in werking is getreden. In de Zvw gaat ongeveer 60 procent van het totale zorgbudget om. De geschatte netto zorguitgaven in 2020 bedragen 73,4 miljard euro.

De koepels in ziekenhuisland zijn: de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen zijn lid van de NVZ, de acht umc’s zijn ook lid van de NFU en  28 regionale ziekenhuizen zijn tevens lid van de SAZ.

Ziekenhuiszorg kan steeds vaker ook thuis of in de eerste lijn plaatsvinden, niet in de laatste plaats door de opkomst van e-health. Via zijn eigen device kan een patiënt bepaalde vitale functies meten en de metingen doorgeven aan de medisch specialist in het ziekenhuis. De houdt op afstand controle. Het e-consult heeft sinds 2018 een eigen betaaltitel. Sinds 2019 bestaat de “stimuleringsregeling e-health thuis” die het gebruik van e-health verder kan stimuleren.

Ziekenhuizen moeten sinds 2006 jaarlijks onderhandelen met zorgverzekeraars. Het is de bedoeling van het zorgstelsel dat zorgverzekeraars selectief onderhandelen met ziekenhuizen waarbij zij invloed uitoefenen op doelmatigheid en kwaliteit van de zorg. De grootste zorgverzekeraars zijn al jaren Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis.

Msb’s

Vrijgevestigde medisch specialisten hebben zich in 2015 en 2016 verenigd in medisch specialistische bedrijven (msb’s). Een ziekenhuis kan een of meer msb’s herbergen. Er zijn ongeveer 70 msb’s. Deze hebben een toelatingsovereenkomst gesloten met het ziekenhuis. De huidige bekostigingssystematiek brengt met zich mee dat msb’s een prikkel ondervinden om productie te draaien omdat het inkomen wordt bepaald door het aantal behandelingen.

Hoofdlijnenakkoorden

In 2011 is het eerste hoofdlijnenakkoord afgesloten tussen de NVZ, Federatie Medisch Specialisten, Zorgverzekeraars Nederland met als doel de oplopende zorgkosten te beteugelen. Afspraak was dat de omzet van ziekenhuizen maximaal 2,5 procent zou stijgen. Het hoofdlijnenakkoord 2019-2022 rept van een maximale omzetgroei van 0,8 procent in 2019, dalend tot nul in 2022. Dit akkoord maakt ook subsidiering mogelijk van zorg die vanuit het ziekenhuis wordt verplaatst naar de eerste lijn of thuis. Deze afspraak hangt samen met het rapport De Juiste Zorg Op De Juiste Plek dat in 2018 is verschenen.

Uitgelicht congres

Bestuurlijke Wijsheid

Hotel Ernst Sillem Hoeve

Congres Concentratie en spreiding van zorg

Van der Valk

Congres Passende zorg 2025

Van der Valk Hotel

Zorg & Vastgoed congres 2025

Het Slotervaart