Ziekenhuiszorg

Kwaliteit

Franciscus ziekenhuis maakt waarde van zorg in één oogopslag inzichtelijk

Het Franciscus ziekenhuis loopt voorop in Nederland als het gaat om sturen op patiëntwaarden. Met een door het ziekenhuis ontworpen dashboard worden patiëntuitkomsten en kosten samengevat in één kwaliteitsindicator. Daarmee heeft het ziekenhuis inzicht in welke indicatoren wel en niet worden behaald, een concrete uitvoering van waardegedreven zorg.
Ziekenhuiszorg
Pier Eringa

Pier Eringa: ‘Gelre in rakettempo van 20 miljoen verlies naar 8 miljoen winst’

Gelre Ziekenhuizen is al na twee jaar uit de dieprode cijfers. Het behaalt dit jaar een positief resultaat van 1 à 5 miljoen euro, verwacht bestuursvoorzitter Pier Eringa. “In rakettempo gaan we van 20 miljoen euro verlies in 2022 naar 8 miljoen winst volgend jaar.” Hoe doet hij dat?
Ziekenhuiszorg

Vivian Broex: ‘Met de Diak Clinic is vitale spanning binnen de organisatie ontstaan’ 

De voorzitter van de raad van bestuur van het Diakonessenhuis in Utrecht besteedde afgelopen week veel aandacht aan het uitwerken van scenario’s voor een nieuw regionaal centrum voor oudere patiënten met een heupfractuur. Daarnaast stond de evaluatie van de kliniek voor de planbare zorg, de Diak Clinic, op de planning. 
Passende zorg

Samen zorgen voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking

De zorg voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) is gefragmenteerd. Door een speciale ‘EMB-poli’ probeert het Amalia Kinderziekenhuis van het Radboudumc hier verandering in te brengen. Doel is dat de kinderen integrale en proactieve zorg ontvangen in hun eigen regio en zo min mogelijk in het academisch ziekenhuis terechtkomen.
Personeel

Luc Demoulin: ‘Veel van de bureaucratie is door het veld zelf veroorzaakt en moeten we zelf oplossen’

Zorgbestuurders hoeven niet te wachten totdat VWS, NZa of de zorgverzekeraars de bureaucratie aanpakken. “Veel van de bureaucratie is door het veld zelf veroorzaakt en moeten we zelf oplossen”, zegt bestuursvoorzitter Luc Demoulin van St. Antonius Ziekenhuis. “De oplossing voor de hoge regeldruk ligt maar zeer gedeeltelijk bij het nieuwe kabinet.”
Kwaliteit
Open Door With Light In Red Waiting Room With White Chairs And W

Hartspecialisten krijgen informatie over doorlooptijden tussen ziekenhuizen

Bestuurders van alle Nederlandse ziekenhuizen hebben besloten dat de hartregistraties gekoppeld mogen worden aan de Landelijke Basisregistratie Zorg. Daardoor krijgen de cardiologen en hartchirurgen een beter beeld van de logistieke processen van de hartzorg tussen verschillende ziekenhuizen. 
Passende zorg
Marian Kaljouw NZa

Kaljouw verhoogt eisen passende zorg bij zelfstandige klinieken

Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) gaat een nieuwe methode ontwikkelen waardoor leden beter passende zorg kunnen verlenen. “Passende zorg, daar moet het nu over gaan”, zegt Marian Kaljouw. Ze is sinds vorige maand de nieuwe voorzitter van het College van Deskundigen van ZKN.
Ziekenhuiszorg
Minister Fleur Agema van VWS

Minister Agema laat umc’s met rust over kinderhartchirurgie

Minister Fleur Agema van VWS is blij dat het bestuurlijk akkoord over kinderhartchirurgie tot meer rust heeft geleid. Ze is alleen voorstander van concentratie als duidelijk is dat het vaker uitvoeren van handelingen leidt tot betere kwaliteit. “Ik ben voor concentratie, maar niet voor centralisatie.”
Duurzaamheid

Henk Snapper (Martini Ziekenhuis): ‘Duurzaamheid is een minimumcriterium’

In 2007 omarmde het Martini Ziekenhuis het gedachtegoed healing environment. Inmiddels is duurzaamheid één van de strategische veranderopgaves en zijn de KPI’s organisatiebreed belegd. “Duurzaamheid versterkt passende zorg en is win-win”, aldus bestuursvoorzitter Henk Snapper en green team-coördinator Elise Vliem.
Tech
Bas van Nispen, directeur Ksyos

Digitaal ziekenhuis Ksyos ziet patiënt als zelfzorgverlener

In een kwart eeuw legde Ksyos als digitaal ziekenhuis een lange weg af. Dat kostte een hoop frustratie, maar zorgde wel voor een solide positie waarop het verder kan bouwen en innoveren, vertelt directeur Bas van Nispen.

Over ziekenhuiszorg

Wat speelt in de ziekenhuiszorg?

De fusiegolf is tot stilstand te komen. In plaats van fuseren, kiezen de ziekenhuizen vaker voor samenwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van oncologiezorg. Aan verschillende kankeroperaties zijn minimumvolumenormen gekoppeld en soms lukt het een ziekenhuis alleen deze te halen door samenwerking. Op regionaal niveau zijn meerdere oncologienetwerken ontstaan waarbij de artsen in een groot expertisecentrum het behandelplan opstellen en de operaties uitvoeren. Ziekenhuizen in het netwerk richten zich op het postoperatieve traject. Hetzelfde is gaande in de hartzorg. De 16 hartcentra voeren de complexe hartoperaties uit, omliggende ziekenhuizen doen de voor- en nazorg.

Lees meer

Ziekenhuiszorg valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw), die in 2006 in werking is getreden. In de Zvw gaat ongeveer 60 procent van het totale zorgbudget om. De geschatte netto zorguitgaven in 2020 bedragen 73,4 miljard euro.

De koepels in ziekenhuisland zijn: de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen zijn lid van de NVZ, de acht umc’s zijn ook lid van de NFU en  28 regionale ziekenhuizen zijn tevens lid van de SAZ.

Ziekenhuiszorg kan steeds vaker ook thuis of in de eerste lijn plaatsvinden, niet in de laatste plaats door de opkomst van e-health. Via zijn eigen device kan een patiënt bepaalde vitale functies meten en de metingen doorgeven aan de medisch specialist in het ziekenhuis. De houdt op afstand controle. Het e-consult heeft sinds 2018 een eigen betaaltitel. Sinds 2019 bestaat de “stimuleringsregeling e-health thuis” die het gebruik van e-health verder kan stimuleren.

Ziekenhuizen moeten sinds 2006 jaarlijks onderhandelen met zorgverzekeraars. Het is de bedoeling van het zorgstelsel dat zorgverzekeraars selectief onderhandelen met ziekenhuizen waarbij zij invloed uitoefenen op doelmatigheid en kwaliteit van de zorg. De grootste zorgverzekeraars zijn al jaren Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis.

Msb’s

Vrijgevestigde medisch specialisten hebben zich in 2015 en 2016 verenigd in medisch specialistische bedrijven (msb’s). Een ziekenhuis kan een of meer msb’s herbergen. Er zijn ongeveer 70 msb’s. Deze hebben een toelatingsovereenkomst gesloten met het ziekenhuis. De huidige bekostigingssystematiek brengt met zich mee dat msb’s een prikkel ondervinden om productie te draaien omdat het inkomen wordt bepaald door het aantal behandelingen.

Hoofdlijnenakkoorden

In 2011 is het eerste hoofdlijnenakkoord afgesloten tussen de NVZ, Federatie Medisch Specialisten, Zorgverzekeraars Nederland met als doel de oplopende zorgkosten te beteugelen. Afspraak was dat de omzet van ziekenhuizen maximaal 2,5 procent zou stijgen. Het hoofdlijnenakkoord 2019-2022 rept van een maximale omzetgroei van 0,8 procent in 2019, dalend tot nul in 2022. Dit akkoord maakt ook subsidiering mogelijk van zorg die vanuit het ziekenhuis wordt verplaatst naar de eerste lijn of thuis. Deze afspraak hangt samen met het rapport De Juiste Zorg Op De Juiste Plek dat in 2018 is verschenen.

Uitgelicht congres

Masterclass Capaciteitsplanning in de zorg

Hotel Ernst Sillem Hoeve

Cultuursensitieve Zorg Congres

Vrouw en leiderschap

Congres ggz uit de knel

Van der Valk Hotel Utrecht