Informele zorg
Inspectie: wees creatief en experimenteer met informele zorg
Zorgaanbieders moeten experimenteren met het anders organiseren van zorg. “Zoek de ruimte. Er is veel mogelijk binnen de huidige wet- en regelgeving”, vertelt Leonie ten Cate, afdelingshoofd verpleging en verzorging bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Ageeth Ouwehand pleit voor fundamenteel ander samenspel met mantelzorgers in langdurige zorg
Zorgorganisaties moeten zich nu richten op een gelijkwaardig samenspel tussen professionals, naasten en vrijwilligers. “Anders gaat de wal het schip keren”, waarschuwt ‘s Heeren Loo-bestuurder en RVS-raadslid Ageeth Ouwehand. Tijdens het Zorgvisie-congres formele en informele zorg deelt ze handvatten voor een succesvolle samenwerking.
De juiste ondersteuning op de juiste plaats: zelfzorgacademie start landelijke implementatie
Meer eigen regie, minder thuiszorg en ligdagen in het ziekenhuis. De Academie Patiënt en Mantelzorger van Maastricht UMC+ luidde het startschot voor een landelijke beweging. Inmiddels werken tien IZA-regio’s met de zelfzorgacademie van Stichting KOMPAZ.
‘Samenwerking met informele zorg kent geen wettelijke belemmeringen’
Niet juridische haken en ogen, maar de cultuuromslag vormt het grootste obstakel bij informele zorg. Dat ziet Yvonne de Jong, expert informele zorg bij Vilans. “Besteed aandacht aan transitiepijn en ontwikkel een integrale visie met duidelijke kaders”, adviseert De Jong.
Zorggroep Elde Maasduinen regelt de zorg samen met familie
Niet meer hospitaliseren, maar samen met het netwerk de zorg en welzijn vormgeven. Dat is de insteek van Samen Doen van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM). “Het welzijn van de cliënt is een gezamenlijke verantwoordelijkheid”, vertellen bestuursvoorzitter Miranda de Vries en directeur Vicky van Kuijk over de beweging.
Brabantse vvt: driekwart minder zorgtijd dankzij reablement
Het programma Langer Actief Thuis (LAT) traint ouderen in hun zelfstandigheid. De regio-aanpak onder elf Brabantse vvt-aanbieders is een groot succes. "Ruim 52 procent van de cliënten met een hulpvraag is binnen drie maanden weer zelfstandig", vertelt projectleider en promovenda Elly Branderhorst.
VanThuisUit: ‘De voordelen van het bejaardenhuis, zonder extra personele inzet’
Met VanThuisUit en de leergang Active ageing traint tanteLouise mensen met dementie in zelfredzaamheid en zelfstandigheid. De werkwijze leidt niet alleen tot minder zorgvraag en medicatiegebruik en meer activering, maar ook tot meer werkplezier. “Hoe groot is het arbeidsmarktprobleem werkelijk als je het anders organiseert?”, bevragen bestuurder Jan-Kees van Wijnen en manager Marcha Kwisthout.
Reablement in de vvt: een nieuw samenspel tussen hulpvrager en hulpverlener
De huidige organisatie en financiering van de zorg stimuleert het afhankelijk maken van mensen, niet de inzet op zelfredzaamheid. Dat moet anders, vindt emeritus-hoogleraar Rudi Westendorp. Daarom startte hij met een coalition of the willing een ingrijpende beweging in de ouderenzorg. “Door reablement komt het hele bestuursmodel over marktaandeel, volumina en omzet in een ander daglicht te staan.”
Brabantse vvt leert burgers simpele zorgtaken zelf uit te voeren
Door de opgerekte interpretatie van zorg komen steeds meer taken op het bordje van de zorgprofessional terecht. Met een regionale aanpak willen Brabantse vvt-organisaties inwoners zelfstandiger maken en tijd vrijspelen voor essentiële zorg. Met verpleegkundigen in de lead werd er in één week een nieuwe klantenreis voor zelfstandig oogdruppelen uit de grond gestampt. “Wanneer zorgprofessionals vrijheid krijgen en niet iedereen er een plasje over hoeft te doen, kan er tempo gemaakt worden”, vertellen aanjagers Sanne van Beek en Linda van Puijenbroek.
Active ageing: meer levenskwaliteit en minder zorgvraag
Om de zorgvraag en druk op de verpleeghuiswachtlijsten te verminderen, heeft tanteLouise met Fontys de opleiding Active ageing ontwikkeld. Daarin leren verpleegkundigen mensen met dementie te trainen in zelfstandigheid en zelfredzaamheid. “De kwaliteit van leven gaat omhoog en de zorgvraag gaat drastisch omlaag”, aldus tanteLouise-bestuurder Jan-Kees van Wijnen.