Verpleging en verzorging

Toename wachtenden langdurige zorg

ActiZ teleurgesteld over onvermogen Zorginstituut toegang verpleeghuis te beperken

Zorginstituut Nederland heeft volgens ActiZ in een voorlopig advies geconcludeerd dat het binnen de huidige wetgeving niet mogelijk is de toegang tot het verpleeghuis te beperken. ActiZ heeft officieel teleurgesteld gereageerd op deze conclusie, want zorgorganisaties kunnen onmogelijk alle mensen die recht hebben op een plek in het verpleeghuis ook een plek te geven. 

Poll-uitslag: ‘Waar is het vertrouwen in de wijkverpleegkundige?’

De stem van de werkvloer was duidelijk te lezen in de antwoorden op onze poll 'Nieuwe cliëntprofielen gaan de wijkverpleging enorm helpen'. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk, maar onze lezers vinden dat het niet op deze manier moet. "Mensen passen niet in hokjes. Zorg is persoonsafhankelijk." 

Opinie: De last van regelgeving op zorgverleners

Als bestuurder van Warande en docent en onderzoeker aan het Erasmus School of Health Policy & Management, buigt ook Harry Finkenflüger zich over de zorgbureaucratie. "Zolang verzekeraars op deze manier denken uitvoering te moeten geven aan alle regelingen, komt er van houdbare zorg niets van terecht."
Kwaliteit
In gesprek

Ouderenzorg experimenteert al met verantwoording via verhalen

Drie ouderenzorgorganisaties experimenteren met een verhalende methode waarmee ze inzicht geven en verantwoording afleggen over de kwaliteit van zorg. De methode bevindt zich nog in de experimentele fase, maar het ‘onderzoekend gesprek’ dat onderdeel uitmaakt van de methode wordt met belangstelling en welwillendheid gevolgd door de IGJ.

‘Met versnipperd innoveren creëert de zorg het volgende probleem’

De fragmentatie en versnippering zijn de zorg is stuitend. Dat stelt Jef Mol, bestuurder bij Thebe en lid van de ActiZ-themacommissie Digitaal Denken en Doen. “Straks rijdt de ziekenhuisverpleegkundige achter de wijkverpleging aan.” Hij pleit daarom voor hybride processen en een écht integrale aanpak bij passende zorgbewegingen.

Cliëntprofielen boezemen wijkverpleegkundigen vrees in

De meeste verpleegkundigen in de wijkverpleging hebben geen idee of cliëntprofielen gaan helpen in hun dagelijkse werk, omdat er nog zo veel onbekend is. Een grote minderheid is tegen, terwijl slechts een kleine minderheid enthousiast is.

Poll: De nieuwe cliëntprofielen gaan de wijkverpleging enorm helpen

De Nederlandse Zorgautoriteit werkt in een experiment aan een bekostiging op basis van cliëntprofielen, die gekozen zijn samen met het hele zorgveld. Deze manier van bekostigen moet maatwerk stimuleren in de contracten en het draagt volgens de NZa bij aan het voorkomen van zorg, het versterken van innovatie en het stimuleren van eigen regie en zelfredzaamheid.

‘Passende zorg zonder zorgzame wijken is dweilen met de kraan open’

Goede ideeën van zorgprofessionals belanden vaak op de plank. Daarom zocht verpleegkundige Jef Mol het in een bestuurlijke carrière. “Als bestuurder probeer ik te voorkomen dat die route nodig is. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat als bestuurders zorgprofessionals de ruimte geven, de zorg een stuk verder komt in de benodigde transformatie”, vertelt de Thebe-bestuurder in deze aflevering van De eerste honderd dagen.

Opinie: Wijkverpleging zoekt reële alternatieven cliëntprofielen

Het plan voor verplichte registratie van cliëntprofielen voor 550.000 cliënten in de wijkverpleging per 2025 is geen experiment. Het is de invoering van iets wat niet volwassen is en grootschalige gevolgen zal hebben. Nicole Koster, gezondheidswetenschapper bij de Universiteit Twente, geeft drie tegenargumenten.
Beeldzorg bij Marente, reportage

Beeldzorg bij Marente: ‘Gezellig om u weer te zien’

Zes jaar geleden is ouderenzorgorganisatie Marente begonnen met beeldzorg. Toen nog bescheiden. Intussen krijgen tweehonderd patiënten hun dagelijkse digitale zorgmoment vanuit de locatie Van Wijckerslooth in Oegstgeest. Zorgvisie keek een ochtend mee.

Over verpleging en verzorging

Wat is de gehandicaptenzorg?

Verpleging en verzorging voor mensen met een beperking wordt zo veel mogelijk bij de mensen thuis gedaan. Verpleeghuiszorg is alleen voor mensen van alle leeftijden met beperkingen die zelfstandig leven onmogelijk maken. In de praktijk maken vooral ouderen gebruik van verpleeghuiszorg. Sommige verpleeghuizen hebben zich gespecialiseerd. Zij richten zich bijvoorbeeld op mensen met dementie of mensen met een meervoudige beperking. De bewoner van een verpleeghuis krijgt onder andere hulp bij het wassen, aan- en uitkleden en naar het toilet gaan. Ook zorgen de medewerkers ervoor dat de verpleeghuisbewoners gezond eten en voldoende drinken. Er is 24 uur per dag hulp aanwezig.

Lees meer

Met de toenemende vergrijzing is de laatste jaren een groot tekort ontstaan – niet alleen aan verpleeghuisplaatsen – maar ook aan woonvormen tussen zelfstandig wonen en wonen in een verpleeghuis in.

Personeelstekort

Een ander groot probleem, zeker ook in de sector verpleging en verzorging, vormt het personeelstekort. Alle zorginstellingen kampen ermee. En alle gezamenlijke inspanningen en maatregelen van het kabinet ten spijt duurt het nijpende personeelstekort voort.

Uitgelicht congres

Masterclass Capaciteitsplanning in de zorg

Hotel Ernst Sillem Hoeve

Cultuursensitieve Zorg Congres

Zorg & Vastgoed congres 2024

Van der Valk Hotel