Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tip 26: Medisch toerisme biedt marktkansen

Redactie Zorgvisie

Het Orbis medisch en zorgconcern in Zuid-Limburg heeft een nieuwe klantengroep ontdekt. Volgend jaar hoopt men 500 welgestelde Singaporezen te kunnen opereren. Vroeger ging deze groep voor bepaalde topklinische zorg naar de VS, maar door de strenge antiterrorismemaatregelen wijken islamitische zorgtoeristen naar elders uit. De kwaliteit van de Nederlandse zorg en de nieuwbouw van het Limburgse ziekenhuis, met hotelachtige accommodaties, blijkt daarbij een aantrekkelijke optie. (Lees meer over bouwen in de ZorgVisie bouwspecial)

Grensoverschrijdend

Grensoverschrijdende zorg en medisch toerisme zijn actuele thema’s. Binnen de EU laten steeds meer mensen zich in een andere lidstaat opereren, als ze in hun eigen land moeten wachten. In 2005 gingen al 33.000 Nederlandse patiënten voor behandeling naar het buitenland. Uit onderzoek blijkt dat 67 procent van de Nederlanders hiertoe bereid is. En 77 procent zegt, indien nodig, in een ‘Europees medisch expertisecentrum’ behandeld te willen worden. De toename van medisch toerisme is te verklaren uit een aantal factoren. De mobiliteit van patiënten groeit en internet maakt internationaal vergelijken en zoeken mogelijk. Wachtlijsten in het buitenland zijn vaak korter. Terwijl de kosten van behandeling vaak lager zijn, bij dezelfde of hogere kwaliteit en met meer service en gastvrijheid. Uitspraken van het Europese Hof van Justitie baseren zich op een vrij verkeer van personen en dwingen zorgverzekeraars tot een ruimere opstelling ten aanzien van vergoeding van buitenlandse zorg.

Gat in de markt

India verwacht in 2012 opbrengsten van vele miljarden te halen uit medisch toerisme. Nieuwe landen komen op, zoals Dubai, Griekenland, Maleisië en de Filippijnen. Er komen in medisch toerisme gespecialiseerde reisbureaus en ziekenhuizen gaan internationale samenwerkingen aan. Grensoverschrijdende zorg biedt interessante gaten in de markt, zowel voor zorgaanbieders als zorgverzekeraars.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.