Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waar in Limburg sluit de SEH?

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[Exclusief] Limburg vergrijst steeds meer: de provincie krijgt de komende decennia te maken met een voortdurende bevolkingskrimp. Dat heeft gevolgen voor de ziekenhuisfaciliteiten.
Waar in Limburg sluit de SEH?

Zorgverzekeraars houden rekening met de bevolkingskrimp in hun plannen voor de concentratie van complexe spoedzorg. Er zullen SEH’s moeten sluiten. In Zuid-Limburg, zo staat in het concept-regioplan van CZ en VGZ te lezen, gaat de voorkeur van de zorgverzekeraars uit naar sluiting van de SEH van het Sint Jans Gasthuis in Weert en van Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard-Geleen. Raadsleden in laatstgenoemde gemeente spreken er schande van. CZ en VGZ verzekeren echter dat de onderhandelingen pas net zijn begonnen.

Woordvoerder Coöperatie VGZ, Karen van Rijsewijk: ‘Het is een heel precair traject. We zijn volop in overleg; de conclusie dat de SEH in Orbis moet sluiten, is voorbarig. Wij zijn absoluut niet gericht op het sluiten van SEH’s. Eventuele gevolgen voor ziekenhuizen bespreken wij altijd met de betrokkenen. Garanderen dat de SEH van Orbis open blijft, kunnen wij ook niet. Niets is zeker.’

Marie-José van Gardingen, woordvoerder CZ: ‘Zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de minister van VWS hebben in een hoofdlijnenakkoord afspraken gemaakt over concentratie en spreiding van zorg. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen vinden het noodzakelijk dat patiënten bij de complexe spoedzorg snel in een gespecialiseerd ziekenhuis terechtkomen voor de beste behandeling door een ervaren team. We zitten nu in de fase dat de verschillende zorgverzekeraars in de regio’s waar zij marktleider zijn met alle betrokkenen aan tafel gaan. CZ en VGZ zijn vooral in Limburg in overleg met de ziekenhuizen, niet meer en niet minder. Er is nog helemaal geen definitief plan en natuurlijk snappen we dat het ook gaat om belangen van ziekenhuizen. Voorop staat voor ons dat de zorg beter wordt.
Het is alleen niet makkelijk uit te leggen dat je soms toch beter een stukje verder kunt reizen met een ambulance naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in jouw aandoening. Het is een groot misverstand te denken dat dichtbij altijd het best is, ook bij complexe spoedzorg. Natuurlijk kijken we naar de regionale vraag en het regionale aanbod, samen met onder meer de ziekenhuizen en andere direct betrokkenen.’

Wethouder Zorg van Sittard-Geleen, Berry van Rijswijk: ‘Orbis heeft mij geïnformeerd dat men bij CZ en VGZ werkt aan een regiovisie maar niets wijst op dit moment erop dat hierdoor de spoedeisende hulp weg zou gaan bij Orbis MC. Wij staan er overigens als gemeentebestuur op dat dit niet gebeurt. In onze ogen is het onbestaanbaar dat er in hét ziekenhuis van de 21e eeuw geen spoedeisende hulp zou zijn. Als wethouder van Sittard-Geleen met een dergelijk kwalitatief en modern ziekenhuis in onze stad ga ik bovendien ervan uit dat als er al gesproken wordt over concentratie van bepaalde specialismen, de bevoegde partijen eerst kijken naar de mogelijkheden die ons moderne ziekenhuis Orbis biedt. Uiteindelijk is dit overigens een keuze die bestuurders van ziekenhuizen, al dan niet onder druk van zorgverzekeraars, moeten maken. Gemeenten hebben hierin nauwelijks een rol.’

Fractievoorzitter Fred den Rooijen van de Stadspartij: ‘Allen hebben eraan meegewerkt, dat in onze gemeente het modernste ziekenhuis van de hele regio kwam te staan. Gemeente en provincie hebben voor het oplossen van de financiële problemen flink moeten bloeden. Bijna ten einde raad door de rode cijfers van Orbis heeft de gemeente zelfs de parkeergarage van Orbis ver boven de marktwaarde aangekocht. Nu het Orbis-Concern dan eindelijk zwarte cijfers schrijft, beginnen de zorgverzekeraars, met CZ voorop, aan de afbraak van wat tot voor kort een paradepaardje mocht zijn. Gemeente en provincie mogen nu geen rol meer spelen en staan buitenspel.’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.