Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wanneer behandeling beter werkt buíten het ziekenhuis

Redactie Qruxx
Als de zorg naar hen wordt gebracht in plaats van andersom, is de groep patiënten met hepatitis C in de verslavingszorg prima in staat om succesvol een hepatitis C-behandeling te doorlopen. Dat bewijst het programma Chain of Addiction Care (CAC). “Deze manier van werken kan een voorbeeld zijn voor andere risicogroepen en andere aandoeningen.”

Het programma Chain of Addiction Care (CAC) is bedoeld om patiënten met een geschiedenis van injecterend drugsgebruik bij te staan in de bestrijding van hepatitis C. “Uit eerder onderzoek weten we: als je ze in zorg weet te krijgen, dan behalen deze patiënten net zulke goede behandeluitkomsten als andere patiënten.”

Daan Von den Hoff, als arts-onderzoeker verbonden aan het Radboudumc, legt uit wat de ziekte inhoudt: “Hepatitis C is een infectieziekte die weinig tot geen klachten veroorzaakt, maar wel ernstige lange termijn gevolgen heeft voor de lever. Hepatitis C wordt overgedragen door bloed-bloedcontact. Patiënten met een geschiedenis van injecterend drugsgebruik hebben een verhoogd risico, bijvoorbeeld door het delen van besmette injectiespuiten.”

Von den Hoff coördineert het programma Chain of Addiction Care (CAC), dat is bedoeld om deze groep patiënten met hepatitis C te ondersteunen. “We brengen de benodigde hepatitis C-zorg naar de verslavingszorg, bijvoorbeeld een methadonpost. Zo hoeven deze patiënten niet of maar weinig naar het ziekenhuis, wat de behandeling toegankelijker maakt.”

Juiste zorg op de juiste plek

Het programma Chain of Addiction Care is te beschouwen als een vorm van de juiste zorg op de juiste plek, waarbij de patiënt niet naar de zorg gaat maar de zorg naar de patiënt toekomt. “Het Radboudumc maakt zich sterk voor dergelijke vormen van gepersonaliseerde netwerkzorg. We zien dat deze aanpak bij lastig te bereiken groepen goed werkt.”

Wat de zaak in dit specifieke geval vereenvoudigt, is het feit dat de behandeling van hepatitis C het afgelopen decennium veiliger en effectiever is geworden. Dit is te danken aan de introductie van direct-werkende antivirale (DAA) middelen. Sinds 2015 is DAA-behandeling voor alle patiënten opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

In 2030 de wereld uit

Anders dan soms wordt gedacht, is de groep patiënten met hepatitis C in de verslavingszorg prima in staat om succesvol een hepatitis C-behandeling te doorlopen, aldus Von den Hoff. “Uit eerder onderzoek weten we: als je ze in zorg weet te krijgen, dan behalen deze patiënten net zulke goede hepatitis behandeluitkomsten als andere patiënten. Het is daarom belangrijk deze patiënten in zorg te krijgen.”

De doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om in 2030 hepatitis C helemaal uit te bannen speelt op de achtergrond een rol. “Nederland heeft daar uiteraard ook een aandeel in en het Chain of Addiction Care-initiatief maakt dat mede mogelijk”, aldus Von den Hoff.

Kernvragen onderzoek

Het uiteindelijke doel van het project is het ontwikkelen, implementeren en evalueren van een nieuw zorgmodel, gefocust op het gehele zorgpad voor patiënten met hepatitis C in de verslavingszorg. De kernvragen die daarvoor beantwoord moeten worden zijn:

  • Hoeveel hepatitis C-patiënten worden er in de verslavingszorg geïdentificeerd in Nederland?
  • Wat zijn de behandeluitkomsten van een gedecentraliseerd zorgtraject?
  • Wat zijn barrières en facilitatoren om de zorg voor patiënten met hepatitis C in de verslavingszorg te implementeren?

De verschillende onderzoeksvragen worden onderzocht door middel van een grootschalige landelijke observationele trial naar screenings- en behandeluitkomsten van hepatitis C-patiënten in de verslavingszorg en een kwalitatief onderzoek naar de barrières en facilitatoren voor implementatie onder patiënten, beleidsmakers en zorgverleners.

Kansrijk

Inmiddels zijn 25 patiënten geïdentificeerd en in zorg gekregen in deelnemende centra. CAC streeft ernaar deze vorm van hepatitis C-zorg in heel Nederland te implementeren. “In potentie is deze manier van werken zeer kansrijk en kan het een voorbeeld zijn voor andere risicogroepen en andere aandoeningen”, besluit Von den Hoff.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.