Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wetgeving kwaliteitsregistraties biedt alle partijen duidelijkheid’

Redactie Qruxx
De aankomende wet kwaliteitsregistraties zorg moet het verwerken van persoonsgegevens gemakkelijker en veiliger maken. Organisaties die zich hiermee bezighouden, zouden graag het BSN gebruiken om data te kunnen koppelen.

De nieuwe wet moet leiden tot een centrale regie op de vorm en inhoud van kwaliteitsregistraties. DICA-directeur Bente Jorritsma: “Doel van de nieuwe wetgeving is landelijke dataverzameling, die gericht is op kwaliteitsverbetering, beter aan te laten sluiten bij de landelijke ambities van partijen om gegevens te ontsluiten voor uitkomstgerichte zorg. Om patiënten vollediger te kunnen informeren en ondersteunen in de spreekkamer, is het nodig om meer gegevens te verzamelen.” Half juli is de consultatiefase afgerond, het wetsvoorstel ‘kwaliteitsregistraties zorg’ wacht op behandeling in de Tweede Kamer.

Administratieve lasten verminderen

Als gevolg van de aanstaande wetgeving zullen naar gehoopt de administratieve lasten significant verminderen. Dat is hard nodig, want het aantal registraties is in de afgelopen tien jaar gestegen en de administratieve lasten zijn alleen maar toegenomen. Niet verwonderlijk, vult Jorritsma aan: “We hebben met elkaar afgesproken in het HLA-akkoord dat kwaliteitsregistratie belangrijk is en dat minstens 50 procent van de ziektelast in een registratie moet worden gevangen.”

Juridisch perspectief

Ook Dennis van Veghel, directeur van de Nederlandse Hartregistratie, is enthousiast over de nieuwe wet: “Deze wet regelt landelijke standaarden voor kwaliteitsregistraties en de juridische grondslag voor het verwerken van persoonsgegevens die nodig zijn voor kwaliteitsverbetering en onderzoek. Dit wordt duidelijker mogelijk als je eenmaal aan de wettelijk vastgelegde voorwaarden voldoet. Daardoor ontstaat ook in juridisch perspectief voor alle partijen duidelijkheid.”

Samenwerkingsverband

De NHR en DICA werken hebben al een begin gemaakt met onderlinge samenwerking. In 2018 werd het samenwerkingsverband Samenwerkende Kwaliteitsregistraties opgericht, waarvan zij beiden bestuurslid zijn. Binnen SKR (en parallel hieraan de dataverwerkers in de Samenwerkende Dataverwerkers), is al een begin gemaakt met het oplossen van problemen op het gebied van registratielast, uniformiteit en privacy.

Schrappen

Het schrappen van kwaliteitsindicatoren is niet de weg die we moeten gaan, stelt Jorritsma: “Vanwege de hoge administratieve lasten gaan er stemmen op om minder data uit te vragen. Onder andere in het FMS programma Verduurzamen Kwaliteitsregistraties is hier door de SKR al kritisch naar gekeken met medisch specialisten. En wil je de duiding van de data op de juiste wijze kunnen doen, dan is een bepaalde set simpelweg een vereiste.”

Kwaliteitsregistraties als DICA, NHR, LROI, NICE en Perined willen in opdracht van de betrokken artsen soms data gebruiken uit andere bronbestanden dan die van henzelf en krijgen dan te maken met allemaal verschillende juridische modellen en verschillende variabelen om patiënten te identificeren. De nieuwe wet maakt zoiets eenvoudiger.

Lees het hele interview met Bente Jorritsma en Dennis van Veghel op zorgvisie.nl

Samenwerkende Kwaliteitsregistraties

De Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) is een samenwerkingsplatform van kwaliteitsregistraties en vertegenwoordigt 80 procent van de Nederlandse kwaliteitsregistraties. De SKR werkt aan eenduidige organisatorische structuren met minimale administratieve lasten en data dat zoveel mogelijk hergebruikt kan worden.

Op dit moment bestaat de SKR uit: Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), Dutch Institute for Clinical Auditing, Perined, Nederlandse Hart registratie (NHR), Nefrovisie, Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten, Netherlands Emergency department Evaluation Database (NEED), Quality Registry Neuro Surgery (QRNS), Dutch Otologic Quality Registry (DOQ).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.