Home Zorgvisie ict magazine

Zorgvisie tech magazine

Zorgvisie tech is van doorslaggevend strategisch belang voor alle zorgorganisaties. Zorgtechnologie, e-health, robotica en artificial intelligence zijn niet meer weg te denken uit de zorg. Werkprocessen verlopen sneller, eigen regie door de patiënt wordt de standaard, en dankzij big data zijn ziektes eerder op te sporen.

Op deze pagina staan alle digitale magazines die verschenen zijn. Het magazine verschijnt vier keer per jaar op papier maar niet meer in digitale vorm. Sinds 2018 publiceren we de artikelen op de website en in via de wekelijkse Zorgvisie tech nieuwsbrief.

December 2017

In Zorgvisie ict magazine nr.6 dat vandaag verschijnt, onder meer het coverinterview met RVS-voorzitter Pauline Meurs die verschillende aspecten belicht van de ‘onbekommerd’ voortschrijdende digitalisering van de zorg. Verder onder meer een artikel over de praktische toepassing van koppeltaal in de ggz en een artikel over het prijswinnende Mijn Zorg Log.

September 2017

Deze maand in het magazine onder andere een interview met Ellen Maat, directeur Strategie, Kwaliteit & Innovatie bij zorgorganisatie Cordaan. Zij heeft een plan ontwikkeld om met intelligente sensoren te waken bij ouderen achter hun eigen voordeur. Verder artikelen over start-up Aidence, medische vloggers en een vooruitblik op het IHE Europe Connectathon, dat volgend jaar in Den Haag wordt gehouden.

Juni 2017

Geef me alle data met één druk op de knop’, verzucht Elisabeth van Schaïk in het juli-nummer. Zij heeft levenslange ervaring met de gezondheidszorg en kan als geen ander vertellen wat de digitale behoeftes zijn van de patiënt.
Verder een artikel over de Europese subsidies voor e-health, een smartwatch die COPD-patiënten uit het ziekenhuis houdt en een verslag van de invoering van HiX in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Mei 2017

Hij wilde medicijnen studeren, maar werd uitgeloot. Nu staat Daan Dohmen aan het hoofd van FocusCura, een miljoenenbedrijf dat technische oplossingen biedt met als enige doel: mensen langer thuis laten wonen. Lees zijn verhaal in Zorgvisie ict magazine, nr. 3. Verder artikelen over het Innovatielab, Tinybots, Messenger-apps en het stimuleringsprogramma VIPP.

Maart 2017

De zorgrobots komen er aan, maar welke taken zullen deze robots gaan vervullen op de werkvloer? De Canadese ethiekprofessor Aimee van Wynsberghe doet hier onderzoek naar. Zorgvisie sprak met haar. Verder in het maartnummer artikelen over barcodering, wearables in het ziekenhuis, digitale thuiszorg en een voorproefje van de komende Zorg & ICT beurs.

Februari 2017

‘De hoeveelheid beschikbare data en kennis past niet meer in het hoofd van de dokter. En dat is nog maar een van de uitdagingen’, zegt Gert-Jan van Boven, directeur van Dutch Hospital Data in het februarinummer van Zorgvisie ict magazine. Verder artikelen over onder andere Blockchain, FHIR, erp in de care en supercomputer Watson for Oncology.

Jaargang 2016

December 2016

In het decembernummer van Zorgvisie ict magazine een interview met Nico Klay, over de keuze voor een best-of-breed-oplossing voor Het Oogziekenhuis. Verder een artikel over het mobile working initiative dat VUmc in samenwerking met IBM en Apple is gestart. En een verhaal over de slimme uitvinding van de Radboud Universiteit voor de behandeling van multimorbiditeit.

Oktober 2016

In het oktobernummer van Zorgvisie ict magazine een interview met Lucien Engelen, die in het Nijmeegse REshape Center het ene na het andere innovatieve plan bedenkt en uitwerkt. Verder onder meer een verhaal uit het Spaarne Gasthuis dat inzet op value based healthcare. Dat betekent werken met digitale zelfmetingen.

Augustus 2016

In het augustusnummer van Zorgvisie ict magazine een interview met Guido Zonneveld, CIO van het JBZ, initiatiefnemer van de opleiding tot klinisch informaticus en winnaar van een IHE Award over de disruptive change die de zorg te wachten staat. Verder onder meer drie security officers over de ‘full time job’ die ze hebben aan de beveiliging van medische gegevens.

Juni 2016

In het juninummer van Zorgvisie ict magazine het jaarlijkse epd-overzicht. Na inventarisatie blijken de ziekenhuizen alleen nog maar voor Chipsoft of Epic te kiezen. De vier ziekenhuizen in de regio Rijnmond kozen ervoor op één gezamenlijke epd over te stappen. Onder andere bestuurder Anton Westerlaken van het Maasstad Ziekenhuis vertelt over dit opmerkelijke initiatief.

April 2016

In het aprilnummer van Zorgvisie ict magazine onder meer artikelen over de plannen van De Nieuwe GGZ om e-communities in te richten, het succesvolle patiëntenportaal van het UMC Utrecht, en de Europese programma’s om ict-producten voor ouderen te ontwikkelen.

Februari 2016

In het eerste ict-magazine van dit jaar een interview over de dubbele ‘big bang’ bij het OLVG dat de fusie met het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis combineerde met een epd-implementatie. Verder onder meer ‘e-health-incubator’ helpt start-up Lynxcare zijn plannen te realiseren.

Nieuwsbrief Abonneren