“Iedereen die in de zorg wil werken, moet er terechtkunnen en er willen blijven werken.” Dat is de missie van Saskia van Wieringen, directeur Randstad Zorg. In aantrekkingskracht is er zeker nog winst te boeken. Het lukt werkgevers lang niet altijd om goed in te spelen op de interesse in zorgwerk bij bijvoorbeeld zij-instromers en ook het verloop blijft hoog.
Inzicht in wat er ontbreekt aan aantrekkingskracht geeft het onderzoek van de bij Randstad werkende gedragswetenschapper Oscar van Mourik. Hij onderzocht zowel kwantitatief als kwalitatief wat er leeft in de zorgsector. In het Randstad Employer Brand Research 2025 peilde hij vertegenwoordigers van belangrijke zorgberoepen zoals verzorgenden IG.
Geen duidelijk beeld van werkgevers
Het onderzoek laat duidelijk een aantal verbeterpunten zien. Zo is het moeilijk een beeld te krijgen van wat werkgevers in de zorg doen of waar ze voor staan. Van Mourik: “Wat je als werkgever wilt, is dat mensen bij jouw organisatienaam direct denken aan een leuke plek om te werken. Waar ze mooi werk vinden plus fijne collega’s en waar alles goed is geregeld.” Hoewel werkgevers hun uiterste best doen, vinden zorgprofessionals toch dat dit beter kan. Van Mourik: “De websites van de organisaties zijn vrij algemeen. Werkgevers kunnen duidelijker laten zien wat het werk inhoudt en hoe de werksfeer is. Ze kunnen bijvoorbeeld geïnteresseerden de mogelijkheid geven om al voor een sollicitatie zorgprofessionals te ontmoeten.”
Van Wieringen denkt dat zorgwerkgevers met heldere communicatie meer onbenut potentieel kunnen aanboren: “Mensen zoeken werk waarbij ze wat voor een ander kunnen betekenen. Je ziet veel interesse om als zij-instromer de zorg in te gaan.” Die doelgroep wil je over de streep trekken. Dat lukt alleen als zij kunnen nagaan hoe dit kan en wat ze dan kunnen verwachten. Van Mourik: “Er zijn vaak wel mogelijkheden, maar daar moet je zelf naar zoeken. Het wordt je in de meeste gevallen niet gemakkelijk genoeg gemaakt. Neem zorgmedewerkers bij de hand, ga na wat bij ze past en blijf ze ook tijdens de onboarding ondersteunen.”
Onderscheiden op inhoud
Als je als organisatie aantrekkelijker wilt worden, moet jij je ook proberen te onderscheiden. Van Wieringen wijst erop dat zorgwerkgevers het verschil moeten maken op inhoud. “Ze concurreren niet op salaris. Ze moeten zich dus op andere terreinen onderscheiden, zoals loopbaankansen, werksfeer en de inhoud van het werk.” Werkgevers kunnen op dat gebied ook nog stappen naar voren zetten, bijvoorbeeld door meer maatwerk te leveren, vinden Van Wieringen en Van Mourik.
Zo kunnen ze collega’s nog beter bedienen bij hun loopbanen. Zorgprofessionals vertelden Van Mourik dat zij de loopbaanperspectieven onduidelijk vinden. “Dat is iets waar je als organisatie op kunt inspelen door duidelijkere doelen te formuleren waar je samen aan werkt. Als je met ze in gesprek gaat over hun toekomst, voelen ze zich al veel meer gehoord.” Ook de ondersteuning bij ontwikkeling en opleiding kan meer op maat, vindt Van Wieringen. “Een voorbeeld zijn opleidingenportals. Bij sommige organisaties zie je dat ze denken dat ze klaar zijn, zodra zoiets is ingericht. Een enkele keer zie je zelfs dat ze hun medewerkers opleidingen opdringen. Dan denk ik: waarom vraag je jouw medewerkers niet eerst wat zíj willen?” Van Mourik: “Het is belangrijk om goed te luisteren en daarop in te spelen. Dat moet je doen zonder ze een bepaalde kant op te duwen. Zorgprofessionals willen wel hun autonomie bewaren.”
Verbindend werkgeverschap
Van Mourik en Van Wieringen willen zorgorganisaties verleiden tot wat zijn noemen ‘verbindend werkgeverschap’. Daardoor gaan medewerkers een hechtere band voelen met de organisatie. Daar ontbreekt het nu vaak aan. Van Mourik: “Zorgorganisaties zijn vaak erg groot, waardoor medewerkers zich slechts een klein deel van het geheel voelen. Wat nu als jouw werkgever een stuk persoonlijker aanvoelt? Stel je voor dat jij als medewerker het gevoel hebt dat je de hoogste bestuurder zelf kent. Dan voelt een medewerker zich veel meer verbonden.” Verbindend werkgeverschap is ook werken aan de onderlinge band tussen collega’s, stelt Van Wieringen: “In deze tijd van toenemende verschillen is het belangrijk om te werken aan de saamhorigheid. Je wilt dat medewerkers zich verbonden voelen met hun directe collega’s. Als je mensen wilt binden, dan zul je ze met elkaar moeten verbinden!”
Meer weten over wat verbindend werkgeverschap is en waarom het noodzakelijk is? Kom dan naar Oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt van Zorgvisie. Tijdens dit congres gaan Van Wieringen en Van Mourik dieper in op hoe verbindend werkgeverschap uw organisatie aantrekkelijker kan maken. U krijgt ook praktische tips over hoe u dit zelf kunt toepassen in uw organisatie.