Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Nederlandse zorg weer de beste in Euro Health Index

Nederland is voor de derde keer op rij het Europese land met de beste gezondheidszorg. Dat bleek gisteren bij de presentatie van de Euro Health Consumer Index (EHCI) 2012 in het Europees Parlement in Brussel.
Nederlandse zorg weer de beste in Euro Health Index

In de index komt Nederland op nummer 1 met 872 van de 1.000 te behalen punten, gevolgd door Denemarken (822), IJsland (799) Luxemburg (791) en België (783). Dit is de derde keer dat Nederland als winnaar uit de bus komt, met een oplopend verschil ten opzichte van de concurrenten. De EHCI wordt sinds 2005 door de in Zweden gevestigde denktank Health Consumer Powerhouse (HCP) gepubliceerd.

Alles goed

‘De Nederlanders lijken de meeste dingen goed te doen’, aldus Arne Björnberg, operationeel directeur bij HCP en hoofd van het EHCI-team. ‘Ongeacht welke parameters we ter vergelijking gebruiken, de Nederlanders komen er als beste uit. Dit is het meest patiëntvriendelijke systeem van Europa. Met de indrukwekkende verbeteringen sinds 2005 is Nederland een goed voorbeeld voor andere landen om hun gezondheidsstelsels te hervormen.’

Verbeteringen

Maar zelfs bij de Nederlanders kan het beter, voegt Björnberg toe. ‘Als de Nederlander direct een medische specialist zou kunnen raadplegen, zou de toegankelijkheid verbeteren. De huidige verplichting voor verwijzing door een huisarts is puur ideologisch, zonder enige positieve economische gevolgen. En ondanks de hoge positie is de toegankelijkheid tot de beste medicatie in Nederland nog steeds beperkt.’

Kwaliteit

De EHCI geeft een continue verbetering van de Europese gezondheidszorg weer, met betere resultaten en algemene omstandigheden. Alarmsignalen betreffende de impact van de economische teruggang lijken licht overdreven. Decennialang heeft de gezondheidszorg het gehad over bezuinigingen en kwaliteitsverlies, terwijl in werkelijkheid de tegenovergestelde ontwikkeling beter lijkt te kloppen.

Crisis in Europa

Ondanks het goede nieuws wijst de Index op drie verschillende gebieden die van bijzonder belang zijn voor de Europese gezondheidszorg in het spoor van de crisis. Ten eerste ziet het tendensen van langere wachttijden voor dure operaties in landen die het zwaarst worden getroffen door de economische recessie. Ten tweede een toename van betaling uit eigen zak voor een scala aan behandelingen. En ten slotte uitblijvende verbetering en zelfs verslechtering met betrekking tot toegankelijkheid tot nieuwe medicijnen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Nederland derde op Europese ranglijst slokdarmkanker

‘Nederlandse ggz is Europees kampioen bedden’

Nederlandse mdl-arts beste van Europa

6 REACTIES

  1. De EHCI zou de kwaliteit tegen de kosten moeten afzetten, zeker als men de poortwachterfunctie van de huisarts zou willen opheffen.
    Volgens een berekening van de OESO geeft Nederland na de VS het grootste percentage van het BBP uit aan zorg. De nominale ziektekostenpremie is daar maar een klein onderdeel van; het meeste gaat via de werkgeversbijdrage (wat uiteindelijk toch minder salaris betekent) en de inkomenstenbelasting waarin de AWBZ-premie verborgen zit. En dan is er nog het eigen risico.
    De zorgkosten zijn verdubbeld tussen 1998 en 2010. Ik betwijfel of men een verdere – waarschijnlijk wezenlijke – verhoging van de premies voor lief neemt om daarmee rechtstreekse toegang tot de specialist te krijgen.

  2. Lees alle reacties
  3. De disclaimer van EHCI zelf wordt niet genoemd. Hele rapport is gebaseerd op een aanname en niet op de realiteit. Lees het rapport en lees de disclaimer.
    EHCI stelt dat Nederland de beste zorg ter wereld biedt, maar dan niemand erbij kan komen door de functie van huisarts als Poortwachter.
    Verder is Nederland wachtlijst vrij. Volgens EHCI. Aanname.
    Om de 1.000 punten te halen moet Nederland de huisarts als Poortwachter afschaffen.
    Lees ook het recente SCP rapport met de vergelijking tussen de diverse zorgstelsels binnen de OESO landen.
    Zelfde data. Andere aannames.
    Je hebt Dominees, politici, journalisten en statistici.
    Schaal van betrouwbaarheid.

  4. Zo! Dat mag ook wel eens gezegd en gewaardeerd worden door de politiek. En laat ze ook eens ophouden met steeds maar weer naar de dokters te kijken elke keer als de overheid geld tekort komt. Schrap zelf eens een keer in je eigen uitgaven en overhead als overheid. De cure&care is de afgelopen jaren zo enorm veel efficienter gaan werken, dat zie ik bij de staat zelf nog steeds niet gebeuren……

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.