Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

12 miljoen extra voor huisartsenzorg in achterstandswijken

Jan Kloeze
In het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg dat vorige week werd gesloten, was al sprake van meer geld voor huisartsen die werken in achterstandswijken. Het blijkt om 12 miljoen euro te gaan.
Wound 106374 960 720

Vandaag maakt de NZa bekend dat die achterstandswijken vanaf 2019 een andere definitie kennen, waardoor de verdeling van de opslag voor achterstandswijken verandert. Met ingang van 2019 kan een huisarts een opslag in rekening brengen voor inwoners van wijken waarin het aandeel lage inkomens,  mensen zonder baan en  mensen  met niet-Nederlandse achtergrond relatief het grootst is.  De mate van bebouwing van een gebied (“omgevingsadressendichtheid”) was tot en met 2018 hierin ook een factor, maar dit is in overleg met de huisartsen straks niet meer het geval.

Tarieven 2019

De betreffende opslag varieert per leeftijdscategorie en lag in het verleden afgerond tussen 1,6 tot 1,8 euro per patiënt. De tarievenbeschikking voor 2019 wordt eind deze week verwacht.

NZa kijkt naar overgang

De herijking, zoals de NZa het noemt, betekent dat huisartsen voor 1,5 miljoen mensen een extra opslag krijgen (die grens lag voorheen op ruim 920.000 inwoners). In een aantal praktijken zorgen de veranderingen juist voor een daling in inkomsten. De NZa zegt voor die praktijken onder voorwaarden te kijken naar een tijdelijke overgangsregeling op maat.

Hoofdlijnenakkoord

In het hoofdlijnenakkoord dat minister Bruins met de huisartsen en zorgverzekeraars heeft gesloten stelt de minister meer geld beschikbaar voor zorg in achterstandswijken. In antwoord op vragen van Zorgvisie laat de huisartsenvereniging (LHV) weten dat het gaat om 12 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.