Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

75 miljoen voor behoud huishoudelijke hulp

Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit voor een toelage zodat mensen die financieel krap zitten, toch hun huishoudelijke hulp kunnen houden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) denken dat ze met deze maatregel ruim 10.000 banen kunnen behouden.
75 miljoen voor behoud huishoudelijke hulp
Foto: ANP

Van Rijn en Asscher meldden maandag aan de Tweede Kamer dat ze de maatregel de komende tijd verder uitwerken. Door alle veranderingen in de zorg verdwijnen er banen. Omdat mensen langer thuis blijven wonen, is er bijvoorbeeld minder personeel nodig in de instellingen. Het kabinet gaf eerder al aan dat het uitgaand van de laatste inzichten verwacht dat er 16.000 fulltimefuncties verdwijnen.

Taskforce

Om onnodige ontslagen te voorkomen, kondigen de bewindspersonen verder een taskforce aan die te hulp kan schieten als gemeenten en aanbieders van zorg er samen niet uitkomen. Eerder kwam er al 100 miljoen euro beschikbaar voor een sectorplan om mensen aan de slag te houden of te begeleiden naar ander werk. Ook de sector zelf draagt daar 100 miljoen aan bij. Verder geeft het UWV voorlopig nog geen ontslagvergunningen af als een zorgaanbieder nog meedoet aan een aanbesteding, omdat onduidelijk is of er structureel arbeidsplaatsen vervallen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.