Voor ons is de conclusie duidelijk: dit moet anders. Zorgaanbieders, zorgverzekeraars maar ook verwijzers – met name huisartsen – moeten gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen om dit probleem aan te pakken. Patiënten moeten vooraf weten waar ze aan toe zijn. Dat is geen luxe, dat is een voorwaarde voor passende zorg.
We hebben in onze communicatie na dit onderzoek benadrukt dat verwijzers een belangrijke rol kunnen spelen in het voorkomen van deze financiële verrassingen. Want als een huisarts een patiënt doorverwijst naar een zorgaanbieder die niet is gecontracteerd door de verzekeraar van die patiënt, en dit wordt niet gemeld, dan is die zorg voor die patiënt opeens niet meer zo passend als het leek.
Overvraagd
Op onze oproep kwamen veel reacties – vooral van huisartsen. Over het algemeen ronduit kritisch. Ze voelen zich overvraagd, geven aan dat ze geen tijd of kennis hebben om de polisvoorwaarden van elke patiënt uit te pluizen, en leggen de verantwoordelijkheid vooral bij de verzekeraar.
Laat ik duidelijk zijn: wij verwachten niet dat huisartsen de details van zorgpolissen uit hun hoofd kennen en de patiënt bij elke verwijzing specifiek aangeven of er een contract is op basis van zijn polis. Dat zou inderdaad ondoenlijk zijn. En natuurlijk hebben verzekeraars en de zorgaanbieders hierin de grootste verantwoordelijkheid. Maar we verwachten wél dat huisartsen patiënten op zijn minst waarschuwen bij een verwijzing. Eén simpele zin – “Let erop of deze aanbieder is gecontracteerd bij uw verzekeraar” – kan al het verschil maken. Geen administratieve rompslomp, geen extra regels. Gewoon een kort, menselijk advies om financiële tegenvallers bij patiënten te voorkomen. Waarmee de patiënt zelf de check kan doen of de aanbieder voor zijn polis gecontracteerd is.
Níet passend
Het verbaast ons dat zelfs dat voor sommige huisartsen al te veel gevraagd lijkt. Want als een patiënt door een verwijzing onverwacht met hoge kosten wordt geconfronteerd, is dat niet alleen vervelend – het is simpelweg níet passend. En dan mogen wij toch verwachten dat de huisarts, als vertrouwde poortwachter van ons zorgstelsel, die patiënt op weg helpt met de juiste informatie?
We vragen geen onmogelijke dingen. Want uiteindelijk doen we dit allemaal voor dezelfde mensen: de patiënt in de spreekkamer. Die verdient passende, betaalbare én voorspelbare zorg. Niet een rekening waar niemand voor gewaarschuwd heeft.
Door Arthur Schellekens, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland