Zorgvisie magazine nr. 3, 2025

    Fotografie: Paul Tolenaar

    Karremans is voornemens de preventiehandschoen op te pakken: “Met iets minder middelen wil ik meer impact maken. Ik ben ervan overtuigd dat dat kan.” | Geboortezorg raakt op de achtergrond door de discussie over spoedzorg. Hoe gaat het eigenlijk met de geboortezorg? | Bestuursvoorzitter van ’s Heeren Loo Ernst Klunder: “Ons werk is te belangrijk voor halfslachtige oplossingen” | Concurrerende diensten van monopolist ZorgDomein beloven lagere kosten; wat dreigt, is een versnipperd landschap | Dat digitale zorg per definitie duurzamer is, is een hardnekkig fabel, zegt arts-onderzoeker Egid van Bree | En meer…

    Redactioneel | Oude liberale koe is springlevend

    De lente associëren we met vernieuwing en herwonnen energie. Na de duisternis komt het licht en badend in dat licht overspoelt de mens een gevoel van oneindige nieuwe kansen. Nou, dat gevoel heeft de politiek dit voorjaar snel in de kiem weten te smoren.

    Karremans: ‘Elk beleidsplan van mij krijgt duidelijke afrekenbare doelen’

    Staatssecretaris Vincent Karremans is voornemens de preventiehandschoen op te pakken. “Met iets minder middelen wil ik meer impact maken. Ik ben ervan overtuigd dat dat kan.”

    Ernst Klunder – 's Heeren Loo

    Ernst Klunder: ‘Ons werk is te belangrijk voor halfslachtige oplossingen’

    De bestuursvoorzitter van 's Heeren Loo, Nederlands grootste gehandicaptenzorgorganisatie, zegt dat de sector al minimaal tien jaar verlies lijdt op de cliënten met de zwaarste zorgvraag. Om dat gat te dichten, wordt geld dat is bedoeld voor vastgoed gestoken in de zorg. “Dat kan gewoon niet goed zijn.”

    Wijze raad | Reflexief toezicht draait om het gesprek

    De maatschappelijke en complexe problemen die spelen in de zorg vragen om een bredere manier van toezicht. Milan van Keulen heeft onderzocht hoe reflexief toezicht, waarbij betrokken partijen met elkaar om tafel gaan en samen reflecteren, vormgegeven kan worden en wat dat betekent voor de rol van toezichthouders.

    Geboortezorg: ‘We hebben een blinde vlek voor verschillen’

    In de discussie over de herinrichting van de spoedzorg in Nederland blijft de geboortezorg vaak op de achtergrond. Reden voor de vraag: hoe staat het met de kwaliteit van onze geboortezorg? Wat is de invloed van schaalvergroting en krappe arbeidsmarkt? Wat is passende geboortezorg?

    De ‘infuuts’ is een hit en laat kinderen veilig rondfietsen

    Beelden van kinderen die op driewielers met een infuuspaal door de gangen van het ziekenhuis rijden, gingen de wereld over. Na jaren van ontwikkelen, is de Infuuts een hit. De uitvinding krijgt mogelijk zelfs een variant voor volwassenen, vertelt Richard van de Voorde van producent Technicare.

    Concurrerende diensten bieden een alternatief voor monopolist ZorgDomein

    Er is veel beroering rond de digitale verwijsdiensten in de zorg. Concurrenten van monopolist ZorgDomein beloven lagere kosten. Wat dreigt, is een versnipperd landschap en de keus tussen onvolledige dekking of dubbele kosten.

    Focuskliniek nieuw strijdtoneel in gevecht om planbare patiënt

    Medisch specialisten trekken met focusklinieken meer ‘ziekenhuismacht’ naar zich toe. Op twee plaatsen nemen ze in een duo-bestuur samen met de raad van bestuur de beslissingen over deze ziekenhuis-zbc’s. Zo hopen ze de planbare zorg voor het ziekenhuis te behouden.

    zzp'er in de zorg

    Zzp’er of toch werknemer? ‘Per zorgverlener beoordelen’

    De uitspraak van de Hoge Raad over ondernemerschap maakt duidelijk dat per geval beoordeeld moet worden of sprake is van zelfstandigheid, ziet advocate Demi van Rossenberg van Eldermans|Geerts.

    Op de foto: oud-politica en zorgbestuurder Vera Bergkamp

    Vera Bergkamp: ‘Financier geen volume in de wijkzorg, maar zelfregie en kwaliteit van leven’

    Tijdelijk verblijf, de sociale benadering dementie en het Volledig Pakket Thuis. Waar Vera Bergkamp zich als Tweede Kamerlid voor hardmaakte, kan ze nu als bestuurder van Zorgbalans in de praktijk mee aan de slag. “Hoe groot de maatschappelijke opgave ook is, laten we de mens achter de ziekte blijven zien.”

    Op de foto arts-onderzoeker Egid van Bree

    Van bricks naar clicks: de verborgen voetprint van thuismonitoring

    Dat digitale zorg per definitie duurzamer is, is een hardnekkig fabel. Dat zegt arts-onderzoeker Egid van Bree. In zijn onderzoek ontdekte hij dat de CO2-voetprint van thuismonitoring bij cardiologiepatiënten tot wel vier keer groter kan zijn dan een poliklinisch bezoek.

    Kijkje in de agenda van zorgbestuurder Ronald Buijs

    De afgelopen tijd stond de zzp-stop dagelijks op de agenda van Ronald Buijs, voorzitter raad van bestuur Laurens. Per 1 april is het daadwerkelijk gelukt om geen enkele zzp-er meer in te schakelen. Verder werd er flink getraind voor het bedrijfsteam van de NN Rotterdam Marathon.

    Jet Bussemaker Foto Paul Tolenaar

    Opinie | Preventie, geen economisch wondermiddel maar wel ons fundament

    Deze maand stond het commissiedebat Publieke Gezondheid eindelijk op de agenda van de Tweede Kamer. Toch ging het niet door. De kabinetsreactie op ons advies ‘Op onze gezondheid!’, dat wij precies twee jaar geleden publiceerden, ontbrak namelijk: voor commissieleden Tielen (VVD) en Jansen (NSC) aanleiding voor een verzoek tot uitstel.

    Helen Mertens en Gertjan Kamps

    Fusie MUMC+ en SJG: ‘We worden beide sterker in wie we zijn’

    Met de overname van het SJG in Weert wil Maastricht UMC+ ruimte maken voor academische zorg die nu nog weglekt naar Aachen en Luik. Weert staat als onderdeel van Maastricht sterker in het spel tussen banken en verzekeraars over de nieuwbouw.

    Terecht | Benader (mede)zeggenschap strategisch

    Zorg gaat over mensen en wordt verleend door mensen. Toch worden dié mensen vaak pas laat of beperkt betrokken bij de koers van de zorginstelling.