Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn: 'Bezuiniging langdurige zorg verminderen'

Staatssecretaris Van Rijn gaat kijken of de voor 2017 geplande bezuiniging op de langdurige zorg van 500 miljoen kan worden verminderd. Dat zei hij donderdag in het algemeen overleg over ouderenzorg.
Oude mensen 400.jpg
Thinkstock.

In het debat kwamen veel verschillende onderwerpen aan de orde waarover de aanwezige partijen flink van mening verschilden. Maar afgezien van coalitiepartners VVD en PvdA waren alle partijen het erover eens dat een bezuiniging van een half miljard op de langdurige zorg niet haalbaar is. Renske Leijten (SP): ‘De staatssecretaris doet een beroep op waardigheid en trots, maar ondertussen wordt er wel 500 miljoen uit de sector getrokken.’ Dat rijmt volgens het Kamerlid niet met het idee van waardigheid en trots behouden in de langdurige zorg.

Budgetten langdurige zorg
Ook Fleur Agema (PVV) vroeg Van Rijn om de bezuinigingen nog eens te heroverwegen. ‘Geen van de oppositiepartijen steunt deze plannen en de coalitie van de VVD en de PvdA heeft geen meerderheid in de Kamer. Hoe gaat de staatssecretaris de begroting dan door de Eerste en de Tweede kamer krijgen?’, vroeg ze zich af. Sjoerd Potters (VVD) zag geen reden om de geplande bezuinigingen te heroverwegen. ‘De kwaliteit van zorg en leven is niet afhankelijk van het budget dat een instelling krijgt. Goed scorende organisaties doen het met dezelfde wetten en budgetten als instellingen die het niet goed doen’, zei hij.

Brandbrief Actiz
Donderdagmorgen stuurde brancheorganisatie ActiZ een brandbrief over de bezuinigingen naar de Tweede Kamer. Daarin vroeg de organisatie het ministerie van VWS om de bezuinigingen niet door te voeren. ‘We schieten door de bodem heen’, schrijft ActiZ. ‘We vrezen dat hierdoor de basiszorg niet meer verantwoord geleverd kan worden en de beoogde verbetering in verpleeghuizen niet gerealiseerd kunnen worden.’ ActiZ gaf aan dat er de afgelopen jaren al 37.000 banen zijn verdwenen in de zorg. Meer bezuinigen zou ook leiden tot meer ontslagen, aldus de brancheorganisatie.

Overleg langdurige zorg
Staatssecretaris Van Rijn gaf gehoor aan de oproep van de oppositiepartijen en ActiZ. Hij beloofde met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem te gaan overleggen of de geplande bezuinigingen kunnen worden verlaagd of geschrapt. De korting van 500 miljoen is afgesproken in het regeerakkoord, maar de staatssecretaris wil het toch opnieuw bekijken. Hij gaf wel aan een plan nooit te maken vanuit de gedachte dat het door de beide Kamers moet worden gesteund. Of Dijsselbloem zal instemmen met het verminderen of schrappen van de bezuinigingen is nog de vraag.

Of registreer u om te kunnen reageren.