Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Besparing 500 miljoen op behandeling darmontsteking

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De kosten van de behandeling van chronische darmontstekingen dalen tot 2019 in Nederland met bijna 500 miljoen euro.
Infliximab.png
Foto: Patentgeneesmiddel

Dit stelt arts-onderzoeker Mirjam Severs van het UMC Utrecht in haar proefschrift over de economische aspecten van chronische darmontstekingen.

Biosimilars

De besparing ontstaat doordat in 2015 het patent van dure biologische geneesmiddelen is verlopen. Er zijn bijvoorbeeld biosimilars beschikbaar als alternatief voor infliximab, dat wordt gebruikt bij aandoeningen als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hierdoor wordt de behandeling ruim 25 procent goedkoper. Severs onderzocht twee jaar lang de maatschappelijke kosten van chronische darmontstekingen in ongeveer 3.000 patiënten uit veertien Nederlandse ziekenhuizen. De jaarlijkse zorgkosten per patiënt waren bij de ziekte van Crohn  7.800 euro en bij colitis ulcerosa 3.600 euro. De kosten bleven in deze periode stabiel, ondanks een toename van het gebruik van dure geneesmiddelen. Severs: ‘Behandeling met biologische geneesmiddelen leidt tot minder ziekenhuisopnames. Daardoor blijven de totale zorgkosten gelijk.’

Kostendaling 

Door de kosten en verwachte behandeltrends in een economisch analysemodel te stoppen, berekende Severs hoe de zorgkosten zich zullen ontwikkelen. ‘Onze simulatie laat zien dat de cumulatieve zorgkosten in Nederland van chronische darmontstekingen in de eerste vijf jaar na introductie van biosimilars naar verwachting met  493 miljoen dalen, van 1.732 naar 1.239 miljard euro. De belangrijkste drijvers hierbij zijn een verdere kostendaling van geneesmiddelen door toenemende marktcompetitie en een grotere bereidheid van artsen om over te stappen naar biosimilars vanwege hetzelfde positieve effect’.

Chronische darmontstekingen

In Nederland lijden ongeveer 80 duizend mensen aan de ziekte van Crohn of aan colitis ulcerosa. Het aantal patiënten stijgt met ongeveer 1.000 per jaar en treft vooral jongvolwassenen. Chronische darmontstekingen hebben een grote impact op het leven van de patiënt en zijn verantwoordelijk voor hoge zorgkosten vanwege ziekenhuisopnames en het gebruik van dure geneesmiddelen.  

Dossier Dure medicijnen
Er komen steeds meer, steeds duurdere, medicijnen op de markt. Om de zorg betaalbaar te houden, kopen zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen in. Het preferentiebeleid en het omzetten van patiënten op biologicals naar biosimilars helpt ook de zorgkosten in de hand te houden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.