Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Atrium en Orbis willen fuseren

Het ziekenhuis van Orbis in Geleen en het Heerlense Atrium Medisch Centrum gaan een ‘onomkeerbare volledige samenwerking' aan. Dat meldt het regionale dagblad De Limburger. Beide ziekenhuizen zullen, naar verwachting in april 2011, opgaan in één nieuwe organisatie, die zo Limburgs grootste werkgever wordt.
Atrium en Orbis willen fuseren

De ziekenhuisreus krijgt één driekoppige raad van bestuur en één raad van toezicht. De medisch specialisten gaan volledig samenwerken, er komen één gezamenlijke apotheek en één laboratorium en op termijn ook één elektronisch patiëntendossier, aldus het bericht in De Limburger. In praktijk komt deze constructie neer op een fusie, hoewel Orbisbestuurder Cees Sterk en zijn Atrium-collega Eke Zijlstra daar niet van willen spreken. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet nog instemmen met de plannen, die verwoord zijn in een nog vertrouwelijk haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd door Bureau Berenschot.

Ziekenhuislocaties

In de gefuseerde organisatie blijven er twee ziekenhuislocaties. Wel wordt gesproken over uitwisseling van bepaalde specialismen. Dat kan ertoe leiden dat patiënten straks voor specifieke, dure of complexe ingrepen verder moeten reizen. Voor consulten, onderzoeken en nazorg van alle behandelingen kunnen ze echter gewoon terecht in hun eigen, vertrouwde ziekenhuis. "De uitkomst van gesprekken met de maatschappen kan echter ook zijn dat dokters meer gaan reizen”, oppert Sterk in De Limburger. Bij de fusie zal ook worden gekeken naar besparingen in ondersteunende diensten, zoals de eigen apotheken en laboratoria. Gedwongen ontslagen als gevolg daarvan verwachten beide ziekenhuisbazen niet.

Samenwerking

Atrium en Orbis gaan de samenwerking aan onder druk van zorgverzekeraar CZ en de provinciale politiek. Die stelden vorig jaar als eis aan steun voor het toen noodlijdende Orbis dat er een onderzoek zou komen naar samenwerking met Heerlen, dat grootse nieuwbouwplannen had. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Provincie: 'Financiële steun voor verbouwing Atrium'
Luvic Janssen bestuurder Orbisch Medisch en Zorgconcern
'Samenwerking Atrium en Orbis bespaart 30 tot 35 miljoen
Rechter: Overheid mag Orbis steunen

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met d

2 reacties

  • no-profile-image

    Peter de Wit

    Een financieel failliete boedel met een medisch failliete boedel, misschien kan er uit de niet genoemde gezonde stukkenn nog iets moois groeien en definitief vast lopen. Droom of visie? Limbuirg telt niet erg gezienn het aantal reacties.

  • no-profile-image

    William D. ( Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

    Samenwerking in Limburg is een must! Om te overleven is keuzes maken voor de Zorg. Limburg ligt in een gebied waar je naar Vlaanderen/Wallonie & Duitsland kan. Door samenwerking kun je je strategische eigen positie versterken. Zorgverzekeraars & Bestuurders van Instellingen maak je Strategie voor de Toekomst !

Of registreer u om te kunnen reageren.