Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Wasserijkartel zorg beboet voor 18 miljoen wegens marktverdeling

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beboet vier grote wasserijen voor 18 miljoen euro wegens marktverdeling. De wasserijen reinigen onder meer bedlinnen en bedrijfskleding voor zorginstellingen. Deze markt zet jaarlijks 250 miljoen euro om.
Wasserijkartel zorg beboet voor 18 miljoen wegens marktverdeling

De autoriteit acht bewezen dat het wasserijkartel in ieder geval vanaf 1998 de Nederlandse markt onderling verdeelde. De betrokken wasserijen kregen ieder een eigen rayon. Buiten dit rayon mochten zij niet met elkaar concurreren. Later mochten ze niet actief klanten werven in elkaars rayon. De NMa noemt dit laatste extra kwalijk omdat zorginstellingen sowieso al niet snel van wasserij wisselen.

Concurrentiebeperking

Uit stukken blijkt verder dat de betrokken wasserijen zich bewust waren van het feit dat ze de concurrentie beperkten. “Zij maakten de keuze om in deze markt samen te opereren in plaats van onderling te concurreren,” stelt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa. “Het is zeer te betreuren dat deze ondernemingen die een aanzienlijk deel van de markt vertegenwoordigen, de concurrentie opzettelijk hebben uitgeschakeld. Het gevolg van hun langdurige klantenverdeling was dat zorginstellingen geen concurrerend aanbod kregen van wasserijen en dus minder konden profiteren van de voordelen van onderlinge concurrentie.”

Kartel

De wasserijen goten hun samenwerking in de vorm van een franchiseformule. De betrokken wasserijen kwamen meerdere keren per jaar bijeen; ook buiten deze bijeenkomsten hadden zij contact over de marktverdeling. Het kartel had een marktaandeel tussen de 35 en 50 procent. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Boetes

De volgende karteldeelnemers zijn beboet:
- Rentex Floron - 2.343.000 euro
- Rentex Awé - 2.143.000 euro
- CLF - 13.426.000 euro
- Rentex Dieben (deelname kartel tot en met april 2008) - 450.000 euro

6 reacties

 • no-profile-image

  Gijs

  Waskosten: Meerdere Zorg instellingen denken nu het ei van Columbus gevonden te hebben om zelf geen vuile handen van de was te krijgen: Uitbesteden aan een externe wasserij, bijvoorbeeld CleanLeaseFortex, en deze ook rechtstreeks de facturatie naar de cliënten / wettelijk vertegenwoordigers laten doen. Probleem opgelost! Deze Zorg instellingen verdienen uiteraard zelf aan het collectief aanbieden van hun was, maar kunnen bij vragen, zoekraken van kleding etc. naar de wasserij verwijzen. Hoe denk wij hierover: geld verdienen over de rug van je (290 euro zakgeld)cliënten?

 • no-profile-image

  Jan C

  Voor kosten die het verpleegtehuis moet betalen doen ze heel heel veel moeite om die zo laag mogelijk te houden, maar voor de kosten die de patient moet betalen doen ze geen enkele inspanning. Als ze denken dat in dat kartel de waskosten oneigenlijk hoog zijn (als ze daar al aan denken; denk het niet)dan is het toch een koud kunstje om een paar telefoontjes te plegen ergens in het land bij andere verpleeginstellingen. Maar nee, als hun dikke salaris niet in gevaar komt, maken ze zich geen enkele zorg over de patienten die toch al niet zo'n fijn leven hebben. En als de boeven Kassa of Radar op bezoek krijgen, draaien als een blad aan de boom om; want dan komt dat salaris wellicht in problemen.

 • no-profile-image

  piet

  kunnen ze ook niet gelijk even naar de uurlonen van het productie personeel kijken in die wasserijen? want wat die verdienen is ook om van te janken!!!!. hard werken en ook zwaar werk verrichten tegen een hondefooi!!.

 • no-profile-image

  Maik

  Perfect moment om dit uit te brengen! Grote reorganisatie aan de gang bij CLF en ik ben 1 van de mensen die er uit moet! Voor die dik 13 miljoen had ik wel willen blijven hoor!

 • no-profile-image

  Pim

  Clean Lease Fortex heeft op hun website toch duidelijk een ander beeld gegeven over deze situatie. Bovendien was het een open vorm van franchise formule welke uitdrukkelijk meerdere keren is besproken met de NMA, volgens CLF.

  Door hun openheid van zaken krijgen zij nu het hardst de deksel op de neus. Interessante casus, zeker gezien de NMA wel vaker mis heeft geschoten.

 • no-profile-image

  Hotze

  Gaat dat geld nu ook terug naar de zorg?
  Hoeft er minder bezuinigd te worden!

Of registreer u om te kunnen reageren.