Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Technische dienst in zorg kan beter

De gevaarlijkste situaties bij facilitaire diensten in de zorg komen voor bij de technische diensten. Tijdens de controle van 204 zorginstellingen, moest de Arbeidsinspectie in negen gevallen het werk stilleggen.
Technische dienst in zorg kan beter

Bij de technische dienst bleken kolomboren, zaagmachines en metaalbewerkingsmachines slecht gecontroleerd of onvoldoende afgeschermd, zodat ledematen bekneld konden raken. In negen gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat de inspectie het werk stillegde. Ook werden er bijvoorbeeld oude, onveilige ladders gebruikt omdat het 'zonde' was om ze weg te gooien.

Over het algemeen tevreden

Over het algemeen was de inspectie goed te spreken over de facilitaire diensten. Er hoefden geen boetes uitgedeeld te worden. Alle zorginstellingen bleken de wettelijke voorschriften na te leven. Zaken die niet in orde waren, betroffen geen grote misstanden. Wel is de voorlichting over risico's een ondergeschoven kindje. De instellingen gaan er volgens de inspectie te makkelijk van uit dat het wel mee zal vallen met de risico's en dat informatie dus niet nodig is.

Controle

Bij ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingsinstellingen en instellingen voor gehandicaptenzorg en ggz werden de keuken, technische dienst en schoonmaak doorgelicht. De controles richtten zich op veiligheid in brede zin: lichamelijke belasting, blootstelling aan gevaarlijke stoffen en schimmels, bacteriën, parasieten en virussen. Ook de inrichting van de werkplekken en het zwangerschapsbeleid werden gecontroleerd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Inspecties controleren zorginstellingen op brandveiligheid
Klink: ‘Inspectiebezoeken moeten vaker onaangekondigd’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    RS

    De meeste bezuinigingen worden bij de facilitaire diensten gerealiseerd en minder op de core busines. Reden omdat een facilitaire dienst als kostenpost wordt gezien en liever uitbesteedt wordt (kost nog meer maar risico afgewenteld).

Of registreer u om te kunnen reageren.