Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

RIVM: ‘Hartfalen wordt steeds groter probleem’

Hartfalen wordt een steeds groter probleem in ons land. Momenteel hebben ongeveer 130.000 mensen daar last van. Het aantal zal naar 195.000 stijgen in 2025, verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat blijkt uit het rapport ‘Hartfalen: epidemiologie, risicofactoren en toekomst’.
RIVM: ‘Hartfalen wordt steeds groter probleem’

Hartfalen ontstaat doordat de pompfunctie van het hart tekortschiet. Het leidt vooral tot kortademigheid en vocht in de longen en de benen. Fysieke inspanningen worden daardoor lastiger, slapen gaat slechter en patiënten zijn benauwd. Al met al boeten mensen met hartfalen in op hun kwaliteit van leven, aldus het RIVM. De klachten komen vooral voor bij mensen boven de 70 jaar.

Hoge kosten

Behandeling en ziekenhuisopnames van mensen met ernstige klachten, zorgen voor hoge kosten. Al eerder werd berekend dat de kosten van hartfalen in 2007 455 miljoen euro bedroegen, 60 procent daarvan was ziekenhuiskosten.
(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Koen Suyk )

Lees meer:

Rapport: ‘Hartfalen: epidemiologie, risicofactoren en toekomst’

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.