Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Separatie in ggz

De separeercel in de ggz staat ter discussie. Terecht. Opsluiten is geen zorg, zoals het motto luidt van patiënten- en familieorganisatie Platform GGZ. Separatie komt in Nederland erg veel voor, maar is een traumatiserende ingreep.
Separatie in ggz

Toch zien veel zorgverleners separeren nog als een routinehandeling die er soms bij hoort. In instellingen die deelnemen aan het project Dwang en Drang om het separeren te verminderen, hebben dan ook hevige discussies plaatsgevonden. Gelukkig winnen de vrijheidslievende krachten op punten.
Want over vrijheid gaat het hier. Dat een separeercel lange tijd is gezien als een ‘prikkelarme omgeving’, is welbeschouwd te gek voor woorden. Waarom moet een kalmerende omgeving voorzien zijn van een slot op de deur? Hoe ‘prikkelarm’ is opgesloten zitten? Het is heel wat logischer om écht rustgevende prettige kamers in te richten, zoals deelnemers aan het project hebben gedaan. De patiënt kan daar alleen of in gezelschap van een hulpverlener tot zichzelf komen, desgewenst met muziek of aangename geuren.
GGZ Nederland heeft de handschoen enkele jaren geleden opgepakt. De 42 afdelingen die deelnemen aan het project laten zien dat het mogelijk is om het separeren terug te dringen. Maar er moet nog veel gebeuren. Allereerst doen nog zo’n honderd afdelingen niet mee aan het project. Ten tweede boeken lang niet alle deelnemers grote successen.
Het is zaak om snel te analyseren welke aanpak het beste werkt en wat de succesfactoren zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een voorzet gedaan en Spaarnepoort in Hoofddorp en Rijnaarde in Alphen aan den Rijn uitgeroepen tot voorbeeldafdelingen. Een mensvriendelijke bejegening, rustruimten en samenwerking met zowel de patiënt als diens familie dragen in elk geval bij. En bovendien het besef dat gesloten psychiatrische afdelingen geen opbergplaatsen zijn, maar afdelingen vergelijkbaar met de intensive care van ziekenhuizen. (Zorgvisie - Krista Kroon)

Administrator

10 reacties

 • no-profile-image

  Gepke de Leef

  NL oktober 2012,afschaffen doodstraf in heel de wereld. Behalve in NL waar mensen ja mensen zonder strafrechtelijk delicten te hebben gepleegd RM krijgen en dat is hetzelfde als de doodstraf. GGZ Nederland kampen voor politiek gevangenen.ECTnaakt in isoleer met geblindeerde ramen anders zou je teveel prikkels krijgen.
  Die hele GGz bestaat uit Mengele-klonen

 • no-profile-image

  Giel Hoekema

  Alle werknemers van de ggz zijn gewoon zelf psychisch gestoord

 • no-profile-image

  Gepke de leef

  Kijk jdtv.nl en doe mee.
  De burgers gaan hun(overheids
  personeel)een halt toe roepen.

 • no-profile-image

  Giel Hoekema

  Niet alleen separeercellen, maar ook die kutklinieken van de ggz moeten verboden worden

 • no-profile-image

  gepke de leef

  nog bizarder: ggz zuiderpoort 12 dagen isoleer met dwangmedicatie
  pure drugs fysiek geweld met jaja weer hulp van politie.
  Er is echt niets veranderd sinds
  1940 auschwitz.
  psyche-hater ggz zuiderpoort
  in de administratie voor igz zetten wij gewoon dat jij zelf in isoleer wilde HAHA.
  Na twaalf dagen op straat gegooid voelde me een junk na al die haldol en andere troep.
  .toen ik voor de deur zat dreigde men de politie weer te bellen om mij van prive terrein af te zetten met boete
  Ik kots van die GGZ .
  Gepke de leef.
  Oja sinds gisteren boek over
  bemoeizorg ze gaan voor het geld mengele zimmer levert euro
  500 plus per dag op. Hanneman
  overveen kan zijn serre vernieuwen en nieuwe volvo kopen van zijn salaris verhoging.

 • no-profile-image

  Greetje

  Gek wordt ik er van!!

 • no-profile-image

  loeka

  nee natuurlijk is het slecht wat ergebeurd maar ik ben 13 jaar en weet nu al alles van gesloten afdelingen en iso's dat is kut dus alstjeblieft hou op met mensen af te sluiten van de werkelijk heid

 • no-profile-image

  Tom

  Veel psychiatrisch verpleegkundigen laten zich bij een gedwongen separatie leiden door persoonlijke motieven zoals irritatie, ergernis t.a.v. een patient. Ook komt het voor dat een verpleegkundige eenvoudigweg geen zin heeft om tijdens zijn/haar dienst geconfronteerd te worden door de problematiek van een bepaalde patient.De separeer is dan een uitkomst; de patient is dan buiten beeld en de verpleegkundige is verlost van wat hij/zij als een "lastig element" op de afdeling ervaart. Gedwongen separeren heeft beslist met een tekort aan GOED GEKWALIFICEERD personeel te maken maar ook met de willekeur van verpleegkundigen die een "lastige" patient d.m.v. een gedwongen separatie duidelijk maakt hoe de machtsverhoudingen liggen.Veel verpleegkundigen hebben er waarschijnlijk geen idee van wat er met een patient gebeurt als deze geheel ontkleed wordt opgeloten in een "prikkelarme ruimte".Deze manier van werken vind ik ronduit schandalig en op alle vlakken mensonwaardig.Ik ben zeer benieuwd hoe de verpleegkundige zou reageren las hij/zij in dezelfde positie zou verkeren. Schrijver/Dichter/psychater Rutger Kopland kan hierover meepraten toen hij zelf als patient werd opgenomen op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis.

 • no-profile-image

  gepke de leef

  spaarnepoort Hoofddorp!!
  daar sluiten ze je op, op befehl van politie die dan ook regelmatig terug komt met honden en wapenstok om je drugs in te spuiten. Na zes dagen wordt je gewoon weer op straat gegooid zonder recht op advocaat en contact met buiten.
  En ze bezuinigen daar ook op het water.

 • no-profile-image

  Petya van Vliet

  ...en wat is nu precies uw opinie? Dat er nog een hoop moet gebeuren? Ik denk dat iedereen dat zal onderkennen. Uw stelling dat veel zorgverleners separeren als routinehandeling zien, herken ik niet en is naar mijn mening te kort door de bocht. Ik ben het met u eens dat er nog een hoop moet gebeuren.
  Uw stukje draagt m.i. weinig bij aan de discussie maar lijkt meer uit te zijn op makkelijk scoren.

Of registreer u om te kunnen reageren.