Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Te laks

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Hoe bont kun je het als specialist maken voordat de Inspectie ingrijpt? Heel bont, zo blijkt uit de casus van de alcoholverslaafde vaatchirurg die in Venlo, Winschoten en daarna in Engeland jarenlang schade bij zijn patiënten kon aanrichten.
Te laks

Het radioprogramma Argos berichtte hier zaterdag over. De Inspectie had vanaf Venlo weet van een tuchtwaarschuwing, drie schadeclaims en een hardnekkige alcoholverslaving. Zo ook van zijn flagrante medische missers. De man, alleen bekend als “H.”, kon een ader niet van een slagader onderscheiden. Notabene een vaatchirurg! Hij liet zich behandelen in een afkickkliniek maar begon weer met drinken. Toch vond de inspecteur dat hij ‘een nieuwe kans’ verdiende. H. toog naar het ziekenhuis in Winschoten en loog tijdens zijn sollicitatiegesprek, aldus Argos. Nog schokkender is dat ook de toenmalige directeur van het VieCuri ziekenhuis in Venlo zijn mond hield toen zijn collega vroeg naar tuchtzaken of problemen. De inspecteur was van alles op de hoogte. Toen een andere inspecteur een ‘spoedtuchtzaak’ wilde indienen, trok de inspecteur-generaal deze eigenhandig in, omdat het onderzoeksrapport ‘onzorgvuldig’ zou zijn.

Veilig

Daarna bleef het onderzoek liggen omdat de vaatchirurg inmiddels ‘veilig’ in Engeland zat. Uiteraard treft de toenmalige directeur van het VieCuri ziekenhuis blaam omdat hij zijn Groningse collega niet informeerde. Maar ook de Inspectie had veel eerder stappen kunnen ondernemen. Natuurlijk is het goed dat de Inspectie zorgvuldigheid betracht. Vooral fijn voor de artsen. Maar de Inspectie moet zich dringend afvragen of het risico dat zij een tuchtzaak onterecht aanhangig maakt, zwaarder weegt dan de schade die patiënten wordt aangedaan. Tot nu toe staat de teller op twee sterfgevallen en veertien gemaltraiteerde patiënten. Gerrit van der Wal heeft patiëntveiligheid hoog in het vaandel staan, benadrukt hij steeds. Hij wond zich op over de hoge vermijdbare schade in de gezondheidszorg. Daar kan hij wat aan doen: bij twijfel direct ingrijpen en de arts hangende het onderzoek op non-actief stellen. Pas van alle blaam gezuiverd, kan een arts opnieuw beginnen. Sommige patiënten hebben dat geluk niet. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

7 REACTIES

  1. Inmiddels beschikken we over een aardige lijst met specialisten, die de laatste jaren negatief in het nieuws zijn gekomen, een neuroloog, chirurgen (orthopedie, vaat, buik). Is het een idee om deze mensen bij elkaar te brengen en te bevragen op hun eed of gelofte als arts ? Dat kan een een heel interessante psychologische sessie worden. Gewoon bij de bron beginnen.

  2. Lees alle reacties
  3. @ Peter. Ga jij er ook vanuit dat een persvoorlichters journalisten van evenwichtige en complete informatie voorzien, of dat een interne klachtencommissie een klacht van een patiënt onbevooroordeeld zal behandelen, of dat een juristen het doel hebben het recht te laten zegenvieren, of dat een kwaliteitsmedewerker in een ziekenhuis slecht functionerende artsen het leven zuur maakt en dat het bestuur van een ziekenhuis slecht functionerende artsen de toegang ontzegt? Waarschijnlijk niet. Natuurlijk verdienen partijen die hun takenpakket niet goed uitvoeren kritiek, maar hoeveel zin heeft het om steeds kritiek te hebben op medewerkers die in een omgeving functioneren waarin ze hun taak niet kunnen/mogen waarmaken. Laten we elkaar niet voor de gek houden en onze kritiek richten op setting waarbinnen IGZ haar werk moet doen.

  4. De inspectie ken ik als instantie die beweert toe te zien op de kwaliteit van zorg en binnen de GGZ doen ze het redelijk. Dat is ook de taak. Alle geklets over politieke benoemingen en zo, de heren hebben een functie-omschrijving en een takenpakket en als ze zich laten corrumperen horen ze OOK te worden aangepakt. Dus Rob, ga aub niet solliciteren bij de inspectie. Wat een triest gedoe en dan maar denken dat we geen bananenrepubliek zijn……….

  5. De naam van de falende vaatchirurg is H. Remmen.
    De IGZ weigert aan haar wettelijke taak als toezichthouder op de kwaliteit van gezondheidszorg te voldoen.
    Waarom worden patienten in Engeland niet beschermd voor falende Nederlandse artsen?
    Waar blijft de zwarte lijst van de Europese Unie? Zie verder http://www.sin-nl.org voor dossier H. Remmen.

  6. Dit is IGZ niet aan te rekenen. IGZ functioneert niet onafhankelijk maar is onderdeel van VWS. De benoemingen zijn politiek evenals de hoeveelheid middelen. En hard ingrijpen is politiek niet aantrekkelijk. IGZ dient vooral de belangen en de populariteit van de minister. Ik vind het jammer dan mensen als Carina iets anders suggereren, want dan blijft iedereen op de IGZ vertrouwen, en die kan dat vertrouwen nu eenmaal niet waarmaken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.