Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Oudere patiënt vaak doorbehandeld tegen zin in

Veel ouderen worden in hun laatste levensfase tegen hun eigen wens in doorbehandeld. De communicatie tussen artsen, naasten en patiënten over wel of niet behandelen zou daarom beter moeten. Dat concluderen onderzoekers aan het VUmc. Ze brachten de resultaten van een groot onderzoek onder nabestaanden van ouderen vrijdag naar buiten.
Oudere patiënt vaak doorbehandeld tegen zin in
Foto: ANP Lex van Lieshout

Zieke ouderen moeten bij een naderende dood vaak beslissen of zij nog willen beginnen met een verdere behandeling, zoals een antibioticakuur bij een longontsteking of reanimatie bij een hartstilstand. Ongeveer de helft van de ouderen uit het onderzoek die eerder hadden gezegd geen verdere behandeling te willen, kregen dit uiteindelijk toch. (ANP)

2 reacties

  • xxx

    De bovenstaande samenvatting vind ik wel wat kort door de bocht. Er wordt niets vermeld over de omstandigheden waarin de uiteindelijke besluiten tot wel of niet behandelen genomen werden. Ook niets over het voorafgaande traject tot besluitvorming.
    Bea

  • linkerkant

    Dat zeg ik nou, de zorgverlener moet ook zijn verantwoording nemen?
    En de patiént mag de zorg niet uithollen!

Of registreer u om te kunnen reageren.