Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Aantal opnames sterk omlaag door telemonitoring’

Mark van Dorresteijn
Het Scheper Ziekenhuis in Emmen heeft goede resultaten geboekt met de inzet van zorg op afstand voor patiënten met chronisch hartfalen. Zo blijkt uit de eerste resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar telemonitoring in het ziekenhuis.
‘Aantal opnames sterk omlaag door telemonitoring’

Als het zorgproces voor patiënten met chronisch hartfalen anders wordt georganiseerd en ondersteund met telemonitoring, kan het aantal klinische opnames, verpleegdagen en herhaalbezoeken aanzienlijk dalen: het aantal klinische opnames daalde met 64 procent en het gemiddeld aantal verpleegdagen met 87 procent. Verder verminderde het aantal polikliniekbezoeken met 39 procent.

Houdbare zorg

‘Het aantal patiënten met hartfalen stijgt landelijk naar verwachting tussen 2010 en 2025 met bijna vijftig procent. Dat zal in onze regio niet anders zijn’, vertelt cardioloog van het Scheper Ziekenhuis Michiel Nagelsmit. ‘Ook in de toekomst willen wij onze patiënten met hartfalen kunnen verzekeren van goede en betaalbare zorg. Daarom gaan we door met onderzoek naar telemonitoring. Een financiële analyse en verdere wetenschappelijke toetsing willen we volgend jaar presenteren. De inzet van zorg op afstand maakt het voor ons mogelijk om met dezelfde beschikbare tijd zorg te bieden aan een groter aantal patiënten met chronisch hartfalen.’

Onderzoek

Het Scheper Ziekenhuis volgde twee jaar lang ruim honderd patiënten met chronisch hartfalen. Bij deze patiëntengroep is de pompfunctie van het hart verstoord, waardoor er onvoldoende bloed wordt rondgepompt. Oorzaken variëren van een hartinfarct en hoge bloeddruk tot hartklepaandoeningen en hartritmestoornissen. Hartfalen is niet te genezen. Onder de noemer telemonitoring gaven patiënten vanuit huis dagelijks hun gewicht, bloeddruk en hartslag door aan de Emmer hartfalenpoli. Direct na een ziekenhuisopname van de patiënt werd het telemonitoringsysteem Motiva ingezet in de thuissituatie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.