Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ab Klink is verrast door problemen bij Bernhoven

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Oud-VGZ-topman Ab Klink is verrast door de financiële problemen bij ziekenhuis Bernhoven. Maar die hebben in zijn ogen niets te maken met zinnige of passende zorg. Hij pleit voor een landelijke agenda voor passende zorg. ‘Passende zorg is toe aan de volgende stap.’
Portret Ab Klink 660

Oud-minister Ab Klink is een van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. De problemen zijn ontstaan door een onjuiste inschatting van de effecten van het ‘ zinnige zorg beleid’. Daarnaast waren er bij Bernhoven al eerder onzorgvuldigheden o.a. de administratieve afhandeling. Weer een slechte bedrijfsvoering en een onjuist strategisch beleid dat niet goed operationeel werd verankerd. Dat Ad Klink dit verrast is logisch. Hij was verantwoordelijk voor VGZ die alles in het werk stellen om het ‘zinnige zorg traject’ er in te krijgen. Reductie van kosten of zorguitgaven is hierbij een zeer belangrijk punt. En Klink is niet verantwoordelijk voor van hoe het Bernhoven haar bedrijfsvoering organiseerde.

  2. Lees alle reacties
  3. De alinea over financiën is opmerkelijk, twee zinnen daaruit: ‘De financiële problemen bij Bernhoven hebben volgens Klink echter niets te maken met zinnige zorg.’ en ‘Bovendien heeft zinnige zorg geleid tot aantoonbare lagere medische kosten per individu. Ook op regionaal niveau is er minder schadelast voor verzekeraars.’
   Je zou toch zeggen dat de integrale kosten (bij Bernhoven) van alle individuen bij elkaar opgeteld de totale kosten van het ziekenhuis zijn? En dat er dan vervolgens rode cijfers zijn gebleken? De schadelast van verzekeraars is een optelsom van declaraties (en niet van ziekenhuiskosten). In het FD is eerder door betrokkenen aangegeven dat de registratie bij Bernhoven niet volledig was. Dat moet eerst echt goed uitgezocht worden (toch?). Dan weet je ook of alle eerdere onderzoeken (over het succes van Bernhoven) gebaseerd zijn op volledige gegevens. Dat doet verder niets af aan de zaken die bij Bernhoven allemaal goed zijn gegaan en navolging verdienen, maar geeft wel een evenwichtiger beeld.
   Het lijkt (voor de hele sector) daarom van belang dat er volledige inzage komt in de analyse van KPMG, en dat er pas dan conclusies worden getrokken hierover.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.