Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Achmea vergoedt test voor borstkanker

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea gaat als eerste een diagnostische test voor borstkanker vergoeden. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
Achmea vergoedt test voor borstkanker

De MammaPrint, zoals de diagnostische test genoemd wordt, stelt artsen in staat een preciezere diagnose te stellen. Hierdoor kunnen de artsen beter beoordelen of chemotherapie nodig is. Nu krijgt een deel van de patiënten chemotherapie terwijl dat eigenlijk niet nodig is, en andersom.

Test nog niet in basispakket

Het is de eerste keer dat een zorgverzekeraar op eigen houtje besluit een middel te vergoeden. Zilveren Kruis Achmea is zo enthousiast dat het niet wil wachten tot het College voor zorgverzekeringen (CVZ) tot opname van MammaPrint in het basispakket overgaat. De verzekeraar moet het daarom zelf betalen.

‘Niet over een nacht ijs’

“We gaan niet over een nacht ijs”, zegt Melanie Schultz van Haegen, directeur zorginkoop bij Zilveren Kruis Achmea tegenover het dagblad. “We zijn al twee jaar in gesprek. Er zijn nu veel vrouwen die voor de zekerheid chemotherapie krijgen terwijl er een test op de markt is waarmee je een veel betere keuze kunt maken.” Van de 13.000 vrouwen bij wie jaarlijks borstkanker wordt vastgesteld, worden nu 5.200 aan chemotherapie onderworpen. Met de MammaPrint kan dit aantal worden gereduceerd tot minder dan 4.000. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Ziekenhuizen scoren goed op zorg bij borstkanker

Rookgordijn kankeroperaties

‘Veel verschil kwaliteit kankerbehandelingen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Erg jammer dat deze zorgverzekeraar niet gewoon op de resultaten van de Nederlandse Klinische trials wacht, die momenteel lopen. Het gebruik van deze test is namelijk nog zeer omstreden; de test kost circa 1200 euro. Vergoeding wordt nu door Achmea ingevoerd terwijl het nut ervan niet bewezen is. De andere verzekeraars zullen snel volgen om niet achter te blijven. Risico is dat de kosten van de gezondheidszorg hierdoor nodeloos oplopen. De keuze van wel of niet geven van chemotherapie wordt momenteel gemaakt o.b.v. internationale afspraken, waarbij deze test nog niet betrokken wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.