Home Achtergrond

Achtergrond

Patiëntveiligheid

Elke vergadering begint met patiëntveiligheid’

Maasstad Ziekenhuis raad van bestuur
Elke vergadering in het Maasstad Ziekenhuis begint met kwaliteit en veiligheid. ‘Patiënten staan altijd op de eerste plek’, zegt Johan Dorresteijn, die eind maart met pensioen gaat.
Personeel

Carina Hilders: ‘De zorgprofessional moet centraal staan’

Carina Hilders
Onlangs maakte het CBS bekend dat het aantal vrouwelijke geneeskundestudenten opnieuw is toegenomen. Carina Hilders, directievoorzitter van het Reinier de Graaf Ziekenhuis, reageert en vraagt aandacht voor de zorgprofessional in het algemeen.
Personalia

Nieuwe bestuurder Ziekenhuis Gelderse Vallei ‘geniet van het brede werkterrein’

Arjen Hakbijl, Ziekenhuis Gelderse Vallei
Hij werkte al jaren in de ziekenhuiswereld als accountant en adviseur bij PwC. Sinds 1 februari is Arjen Hakbijl lid van het tweehoofdige, collegiale bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Ik kende de financiële en systeemkant en had behoefte aan verbreding.’
Value based healthcare

Santeon boekt successen met vbhc bij borstkankerzorg

Pieter de Bey - Santeon Ziekenhuizen
‘Santeon gebruikt de gemeten uitkomsten als spiegel om concrete verbeteringen aan te brengen’, vertelt Pieter de Bey, directeur van Santeon. Daardoor kunnen patiënten nu sneller naar huis en zijn er minder heropnames.
Personeel

Wijkverpleegkundigen hebben de wind mee

wijkverpleegkundige
Het groeiende tekort aan wijkverpleegkundigen biedt hen de mogelijkheid het vak aantrekkelijker te maken. Het nieuwe kwaliteitskader wijkverpleging adresseert de organisatorische randvoorwaarden.
Innovatie

KPMG: Zorgstelsel in gevaar door onvoldoende inzet technologie

Anna van Poucke
De Nederlandse zorg kampt met tekorten op de arbeidsmarkt, een toenemende zorgvraag van ouderen en voortdurend stijgende kosten. Daarmee komt de houdbaarheid van het zorgstelsel in gevaar, aldus Anna van Poucke van KPMG. Onvoldoende inzet van data en technologie is een van de belangrijkste oorzaken.
Wijkverpleging

V&VN hecht aan spilfunctie wijkverpleegkundige

Sonja-Kersten-VenVN_Foto-Erik-Buis
Wijkverpleegkundigen moeten de ruimte krijgen voor de spilfunctie in de wijk, zegt V&VN-directeur Sonja Kersten, over het kwaliteitskader wijkverpleging.
Zorginkoop

NZa is een marionet van de politiek’

NZa is marionet van politiek
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) schiet tekort als marktmeester. De NZa laat haar oren te veel hangen naar zorgverzekeraars en loopt te veel aan de leiband van de politiek.
Juridische zaken

Versterking van medezeggenschap: de nieuwe Wmcz

Eind december 2017 is het wetsvoorstel ‘Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018’ (Wmcz 2018) bij de Tweede Kamer ingediend dat tegemoetkomt aan de wens om de medezeggenschap van cliënten binnen zorginstellingen te versterken. Een kort overzicht van een aantal wijzigingen ten opzichte van de vigerende Wmcz.
Gehandicaptenzorg

Crowdfunding gestart voor financiering Adriano Huis

De initiatiefnemers van Het Adriano Huis, een kleinschalig woonzorgcomplex voor cliënten met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen, zijn deze maand een crowdfunding gestart. Het gaat om vijf ton aan obligaties waarin particuliere en zakelijke beleggers vanaf 500 euro kunnen investeren.

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Welke trends in de gezondheidszorg gaan de toekomst van uw organisatie beïnvloeden? Welke maatschappelijke trends worden belangrijk? Is technologie een kans of een bedreiging? Speel de serious game TRNDR om een overzicht te krijgen van uw eigen opvattingen en vergelijking te maken met de keuzes van anderen. Door deel te nemen, vergaart u spelenderwijs kennis. En u helpt mee met het opbouwen van kennis. Hoe meer mensen meedoen des te betrouwbaarder wordt de spiegelinformatie.
Value based healthcare is waarde creëren voor de patiënt door de uitkomsten van zorg te meten.
Het externe toezicht op de gezondheidszorg door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben taken in het toezicht op specifieke aspecten van de gezondheidszorg.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is voor mensen die zélf hun eigen zorg willen regelen. Het is een regeling die vaak onder vuur ligt.