Home Achtergrond

Laatste achtergronden

Kwaliteit

Hans Nijman: ‘We kunnen niet om meer netwerkvorming heen’

De noodzaak om de kankerzorg in netwerken te organiseren werd dertig jaar geleden voor het eerst in een rapport benoemd. 'Dit had ook gisteren geschreven kunnen zijn', stelt Hans Nijman, programmaleider van het Citrien-programma Naar regionale oncologienetwerken.
Topaz-bestuurder Lia de Jongh

‘Ouderenzorg kijkt in de achteruitkijkspiegel’

De samenleving vergrijst, ontgroent en verkleurt, maar de ouderenzorg speelt daar onvoldoende op in, vindt Topaz-bestuurder Lia de Jongh. In een zoektocht naar wijsheid in de zorg sprak ze onder meer met een digitale zorginnovator, een longarts, een sociaal designer en evolutionair astrologe.
Gehandicaptenzorg
Kleinkijkacademie, gehandicaptenzorg, kunst in de zorg,

Zo creëert kunst meer werkplezier bij alledaagse zorgtaken

Deelname aan het vrijetijdsaanbod is voor Severinus-cliënten met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking ingewikkeld. Daarom introduceerden social designers Sjaak Langenberg en Rosé de Beer de Kleinkijk Academie; een leerlijn die alledaagse zorgtaken omtovert tot een culturele beleving. Het concept is genomineerd voor de Dutch Design Award.
Tech

Fit en weerbaar: met tech en data gezondheid bevorderen

Een betere conditie van de bevolking verlicht de druk op de zorg. Technologie kan bij die verbetering helpen, maar gebrekkige financiering en ontoegankelijke data vormen belemmeringen.
Verpleeghuiszorg

Steeds meer lerende netwerken in de verpleeghuiszorg

Het belang van deelnemen aan een lerend netwerk is opgenomen in het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Daarmee gaat het nog niet vanzelf. ‘In de praktijk is dit vaak beperkt tot contacten tussen de bestuurders. Medewerkers zijn er dan niet bij betrokken. Procesbegeleiding is nodig’, zegt Marieke Stork, die vanuit kennisinstituut Vilans lerende netwerken ondersteunt.