Home Achtergrond

Achtergrond

Personeel

Zij-instromers: ‘Het is werk dat je gelukkig maakt’

Noorderbreedte, Patyna, zorg, zij-instromers, omscholing zorg
Om het personeelstekort in Friesland aan te pakken, zijn Patyna en Noorderbreedte een opleidingstraject ouderenzorg gestart voor zij-instromers. Zorgvisie sprak twee van hen.

Value based healthcare is een buzzwoord’

Willy Spaan, bestuursvoorzitter LUMC
LUMC-bestuursvoorzitter Willy Spaan heeft niet zo veel op met het gedachtegoed van Michael Porter. Hij voert waardegedreven zorg stapje voor stapje in bij het LUMC.
Governance

Huisarts heeft cruciale rol in levensvraagstukken’

Levenseinde
Huisartsen moeten een cruciale rol spelen in het bespreekbaar maken van levenseinde en zwangerschapsafbreking. Een zorgvuldiger en langer traject rondom levensvraagstukken moet misverstanden tussen arts en patiënt voorkomen.
Juridische zaken

Topadvocaten 2018: de shortlist is bekend

Topadvocaten gezondheidszorg 2018: doet u mee?
Voor de derde keer houdt Zorgvisie de verkiezing ‘Topadvocaten gezondheidszorg 2018’. De namen voor de shortlist zijn bekend. Nu gaat de stemming beginnen.
Epd

Overheid moet ict-standaard in zorg afdwingen’

Jan Hazelzet
De overheid is te terughoudend bij het realiseren van een goede ict-infrastructuur in de zorg, vindt hoogleraar Jan Hazelzet. ‘De overheid zou softwarebedrijven moeten kunnen dwingen om hun software aan te passen.’
Governance

Een Chief Nursing Officer is hard nodig’

Chief Nursing Officer Vie Curi
Nastasja Cornelissen is de eerste en voorlopig nog enige Chief Nursing Officer (CNO) van Nederland. Zij werkt sinds 2008 in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Venray. In 2014 werd zij daar CNO.
Bekostiging

Terugdringen onnodige zorg is complex’

onnodige zorg
Circa 30 procent van de zorg heeft geen toegevoegde waarde. Als zorgverleners stoppen met onnodige zorg, is de betaalbaarheid van de zorg opgelost. Maar zo simpel is het niet.
Preventie

Maak wandelen onderdeel van de reguliere zorg’

Steeds meer huisartsen schrijven het 'looprecept' voor om tegenwicht te bieden aan de geneesmiddelenindustrie. Samen met patiënten maken ze twee keer per week een wandeling door de buurt.
Thuiszorg

Gemeenten maken een puinhoop van Wmo’

jurist Kevin Wevers
Gemeenten schepen burgers af met minder uren huishoudelijke hulp. ‘Ze belazeren de boel doelbewust’, zegt jurist Kevin Wevers.
Juridische zaken

Bruins: ‘Geen administratieve rimram maken van medezeggenschap’

cliëntenraden, wmcz 2018
De linkse partijen, op sommige punten vergezeld door D66, vinden het nieuwe wetsvoorstel medezeggenschap cliënten zorginstelllingen niet ver genoeg gaan. Andere partijen, zoals VVD en SGP waarschuwen voor een toename van bureaucratie. Bruins zegt nu al msb’s te willen uitsluiten en de ondergrens voor instellingen met tien zorgverleners blijkt niet keihard te zijn.

Meest gelezen

Zij-instromers: ‘Het is werk dat je gelukkig maakt’

25

Value based healthcare is een buzzwoord’

1915

Huisarts heeft cruciale rol in levensvraagstukken’

183

Topadvocaten 2018: de shortlist is bekend

2015

Overheid moet ict-standaard in zorg afdwingen’

2124

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Welke trends in de gezondheidszorg gaan de toekomst van uw organisatie beïnvloeden? Welke maatschappelijke trends worden belangrijk? Is technologie een kans of een bedreiging? Speel de serious game TRNDR om een overzicht te krijgen van uw eigen opvattingen en vergelijking te maken met de keuzes van anderen. Door deel te nemen, vergaart u spelenderwijs kennis. En u helpt mee met het opbouwen van kennis. Hoe meer mensen meedoen des te betrouwbaarder wordt de spiegelinformatie.
Value based healthcare is waarde creëren voor de patiënt door de uitkomsten van zorg te meten.
Het externe toezicht op de gezondheidszorg door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben taken in het toezicht op specifieke aspecten van de gezondheidszorg.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is voor mensen die zélf hun eigen zorg willen regelen. Het is een regeling die vaak onder vuur ligt.