Home Achtergrond

Laatste achtergronden

Financiën
LUMC, Douwe Biesma,

LUMC bezuinigt 54 miljoen euro: ‘Het wordt een dubbele marathon’

Het LUMC kan haar negatieve resultaat niet meer compenseren met groei of meevallers. Daarom snijdt het ziekenhuis stevig in haar uitgaven: per 2024 moet er zo’n 54 miljoen euro bezuinigd zijn. Niet onmogelijk, maar het komt wel op een beroerd moment, aldus Douwe Biesma en Jan van Lith.
E-health
zorgtech, zorgtechnologie, Sanne van der Weegen, Zorgvisie, VIlans, Vilans onderzoek, Vilans tech

Onderzoek: de impact van zorgtech op het welzijn van ouderen

Een valhorloge, eenvoudige tablet en deursensoren. Het internationale onderzoeksprogramma i-evAALution onderzocht wat de impact van een huis vol zorgtechnologie op de kwaliteit van leven bij thuiswonende ouderen is. Zowel de grensoverschrijdende Randomised Controlled Trial als de geïntegreerde techbundel maakt het een uniek project, aldus Vilans-onderzoeker Sanne van der Weegen.
Tech

Telemonitoring kan zorgvraag juist laten toenemen

Telemonitoring is enorm in opkomst, maar de resultaten zijn niet zonder meer positief. In veel gevallen leidt het niet tot minder kosten, ziekenhuisopnames en SEH-bezoek. Sterker nog: in sommige gevallen neemt de zorgvraag juist toe. Dat blijkt uit een recente studie van het Radboudumc. Telemonitoring is dan ook geen kant-en-klare-oplossing om zorggebruik en -kosten te drukken, stellen de onderzoekers.
Preventie
preventie, GLI, Menzis. Lifestyle4Health

Cornelis Boersma: preventie gaat niet ver genoeg

Er moet een meer visionaire kijk komen op preventie om ervoor te zorgen dat de zorg ook in de toekomst nog houdbaar is. Nu ontstaan de problemen van de toekomst, benadrukt Cornelis Boersma, hoogleraar Duurzame zorg en Innovatie aan de Open Universiteit, voorafgaand aan zijn oratie. Hij pleit voor een proactieve houding om ziektes te voorkomen.
Ziekenhuiszorg

Marktpartijen faalden bij faillissement MC-ziekenhuizen, VWS had geen plan B

Het ministerie van VWS vond dat de markt zijn werk moest doen bij het faillissement van de MC-ziekenhuizen. Maar toen marktpartijen faalden was er geen plan B.