Home Achtergrond

Achtergrond

Bekostiging

Rekenkamer: extra uitgave verpleeghuiszorg was vermijdbaar

geld
De Algemene Rekenkamer werpt indringend de vraag op of de minister van VWS opname van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg in het register mogelijk had kunnen voorkomen. De extra uitgaven voor verpleeghuiszorg kunnen lager of hoger uitvallen dan de 2,1 miljard euro die het kabinet heeft begroot.
Juridische zaken

Leg aansprakelijkheid neer bij zorgnetwerk’

Stel zorgnetwerk aansprakelijk bij medische fouten
Medisch aansprakelijkheidsrecht legt té veel de focus op de patiënt en zorgaanbieder. ‘Dat leidt bij transmurale zorgnetwerken tot problemen’, aldus Charlotte Zegveld, onderzoeker aan de Tilburg University.
Preventie

Zorgstelsel heeft out-of-the-box denkers nodig’

NPHF Federatie voor Gezondheid, positieve gezondheid
Thomas Plochg is directeur van de NPHF Federatie voor Gezondheid en onderzoeker in het AMC. Op 15 mei toog hij naar Brussel om de Europarlementariërs te informeren over de transformatie van het Nederlandse zorgstelsel.
Personeel

Cao-onderhandelingen kraamzorg stilgelegd. Of toch niet?

kraamzorg
De vakbond beschouwt de voorstellen als ‘dusdanig slecht’ dat zij geen mogelijkheden ziet om langer in gesprek te blijven. Maar volgens Brancheorganisatie Geboortezorg is van een pauze geen sprake.
Innovatie

Sluitende ketenzorg voor het zieke kind

Medische Kindzorg Systeem ketenzorg
Steeds sneller naar huis na een ziekenopname. Een kind ontwikkelt zich nu eenmaal het beste thuis. Met het Medische Kindzorgsysteem wordt de zorg thuis, in het onderwijs en op andere plekken waar het kind vertoeft in het ziekenhuis al goed geregeld.
Ouderenzorg

Maak verpleeghuis weer bereikbaar voor meer mensen’

Zorgkosten
Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen beter gedijen in verpleeghuizen omdat ze meer tijd hebben om te doen wat ze leuk vinden. De politieke nadruk die nu wordt gelegd op langer thuis blijven wonen, doet geen recht aan de verscheidenheid van mensen.
Patiëntveiligheid

Berwick ziet kansen voor umc’s bij leren van praktijkvariatie

Berwick NFU
Kwaliteitsexpert Don Berwick ziet kansen voor het kwaliteitsprogramma ‘Sturen op kwaliteit’ van de NFU. Het is in zijn ogen uniek dat de academische ziekenhuizen hun eigenbelang aan de kant schuiven en samen leren van praktijkvariatie.
E-health

ZCN: Zorg op afstand is niet meer weg te denken

Zorg op afstand
Zorgcentrale Noord (ZCN) bestaat in mei 25 jaar. In de afgelopen jaren is de organisatie uitgegroeid tot een van de drie grootste zorgcentrales in Nederland.
Personeel

Sociale partners vormen één front tegen financiers

touwtrekken
Werkgevers en vakbonden gaan samen optrekken richting financiers. De loonsverhoging van 4 procent in de ouderenzorg en thuiszorg kunnen leiden tot harde confrontaties met de rijksoverheid, gemeenten en zorgverzekeraars.
Zorginkoop

Zorgverzekeraars blokkeren route naar geschilleninstantie zorgcontractering’

mediation
Zorgverzekeraars werpen onnodige blokkades op voor zorgaanbieders die naar de geschilleninstantie zorgcontractering willen stappen. Verzekeraars ontkennen het verwijt van advocaten.

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Welke trends in de gezondheidszorg gaan de toekomst van uw organisatie beïnvloeden? Welke maatschappelijke trends worden belangrijk? Is technologie een kans of een bedreiging? Speel de serious game TRNDR om een overzicht te krijgen van uw eigen opvattingen en vergelijking te maken met de keuzes van anderen. Door deel te nemen, vergaart u spelenderwijs kennis. En u helpt mee met het opbouwen van kennis. Hoe meer mensen meedoen des te betrouwbaarder wordt de spiegelinformatie.
Value based healthcare is waarde creëren voor de patiënt door de uitkomsten van zorg te meten.
Het externe toezicht op de gezondheidszorg door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben taken in het toezicht op specifieke aspecten van de gezondheidszorg.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is voor mensen die zélf hun eigen zorg willen regelen. Het is een regeling die vaak onder vuur ligt.