Home Achtergrond

Laatste achtergronden

Governance
Natasja Cornelissen

Waarom niet alle verpleegkundigen een plek aan de bestuurstafel willen

Verpleegkundigen zouden meer bestuursfuncties moeten vervullen binnen zorginstellingen. Dat is een breed gedeelde opvatting in de zorg. Maar niet álle verpleegkundigen willen dat. Chief nursing officer Nastasja Cornelissen: ‘Als CNO vertegenwoordig je specifiek de belangen van verpleegkundigen. Dat gaat slecht samen met de verantwoordelijkheden van het bestuur als geheel’.

Ruim 8 miljoen extra voor onderzoek naar (on)zinnige zorg

Minister Bruins stelt € 8,2 miljoen extra beschikbaar voor het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG). Het programma doet onderzoek naar de doelmatigheid van zorg, om te bevorderen dat patiënten de juiste zorg krijgen en niet betalen voor ‘onzinnige zorg’.
Ggz
Wim van Harten

Wim van Harten: ‘Niemand bekommerde zich om onze verwarde zoon’

De middelste zoon van ziekenhuisbestuurder Wim van Harten maakte in augustus 2016 een einde aan zijn leven. De zorgverlening door ggz-aanbieders was in zijn ogen onder de maat.
Verpleeghuiszorg

Minister De Jonge zet kostenonderzoek verpleeghuizen door

Minister Hugo de Jonge van VWS houdt vast aan een integrale vergelijking van verpleeghuizen op de kosten die ze maken. Verpleeghuizen werken onder protest mee aan het NZa-onderzoek. Brancheorganisatie ActiZ vreest dat er verschillen ontstaan in tarieven tussen verpleeghuizen.
Innovatie

Mayo-toparts LaRusso: ‘Disruptie dwingt zorg tot continue innovatie’

Wereldwijde disruptie op maatschappelijk en technologisch vlak verplicht de zorgsector om doorlopend aandacht te besteden aan innovatie. Dat betoogt Nicholas LaRusso, die als arts en onderzoeker verbonden is aan de Amerikaanse Mayo Clinic. Als grootste disruptor wijst LaRusso de opmars van kunstmatige intelligentie aan.