Home Achtergrond

Achtergrond

Juridische zaken in de zorg

Wet zorg en dwang: ‘Te weinig aandacht voor goede en zinnige zorg’

In aanloop van de Wet zorg en dwang (Wzd) wordt teveel gesproken over de positie van de professional en de organisatie, in plaats van over goede zorg voor de cliënt, zo stelt ethicus Hans van Dartel.
Financieel management

Alle coassistenten willen een vergoeding: ‘De studie moet aantrekkelijk blijven’

Coassistenten krijgen geen vergoeding voor hun werk in een perifeer ziekenhuis. Daar moet verandering in komen, vindt belangenorganisatie De Geneeskundestudent. Verschillende zorgprofessionals breken ‘een lans voor de co’.
Toezicht

Wet zorg en dwang: ‘IGJ blijft ook rol van optredend toezichthouder pakken’

In het overgangsjaar van de nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd) neemt de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op voorstel van minister de Jonge een lerende rol aan als toezichthouder. Dat betekent niet dat ze niet ingrijpt als er sprake is van onzorgvuldige uitvoering van dwang of wanneer de veiligheid van cliënten in het geding is.
Personeel

Bruins trekt Wet BIG II desnoods in

Minister Bruins voor Medische Zorg: 'Het beeld dat iedereen de schoolbanken in moet wil ik heel graag wegnemen' Foto: Ministerie van VWS/ Phil Nijhuis
Formeel is het wetsvoorstel Wet BIG II nog niet van tafel, maar minister Bruins voor Medische Zorg is wel bereid het in te trekken.
Innovatie

Bril brengt brein tot rust

Werken tijdens de nacht, terwijl het lichaam is ingesteld op slapen. Het is bekend dat nachtdiensten schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar ze zijn nu eenmaal noodzakelijk. Er zijn wel strategieën om werken in de nacht dragelijker te maken
Personeel

‘Wet BIG II is geen doel op zich’

Henk Bakker: 'We hadden zowel de overgangsregeling als de beroepsprofielen gewoon voor moeten leggen aan de leden. Dat hebben we toen niet gedaan en daar heb ik spijt van.'
V&VN-voorzitter Henk Bakker betuigt spijt. ‘We hadden zowel de overgangsregeling als de beroepsprofielen gewoon voor moeten leggen aan de leden.’
Transitie

David Jongen: ‘Congruent beleid van verzekeraars is cruciaal’

David Jongen, bestuursvoorzitter Zuyderland, positief resultaat
De afspraken uit het hoofdlijnenakkoord zijn wel degelijk haalbaar, stelt NVZ-vicevoorzitter David Jongen, maar dan moet er nog veel gebeuren. 'Het ombuigen van de volumegroei moet in de regio, met congruent opererende verzekeraars en met maximale toekenning van looncompensatie en transformatiebudgetten, vorm krijgen.'
Patiëntveiligheid

‘AVG staat bij faillissement op gespannen voet met patiëntveiligheid’

Marlous de Groot
Kwesties van privacy blijken met terugwerkende kracht een van de grootste hinderpalen te zijn geweest bij het faillissement van het MC Slotervaart. En de AVG staat soms op gespannen voet met de patiëntveiligheid. Dat zegt curator Marlous de Groot.
Bekostiging

‘Hoofdlijnenakkoord ziekenhuizen is niet haalbaar’

Wim Groot: 'Substitutie komt maar heel magertjes van de grond'
Eerder dan andere jaren botsen ziekenhuizen en zorgverzekeraars over omzetplafonds en doorleverplicht. ‘De beperkte groei in het hoofdlijnenakkoord ziekenhuiszorg is niet realistisch en onhaalbaar’, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot.
E-health

Albert Schweitzer maakt thuis dialyseren mogelijk

Minister Bruins voor Medische Zorg stuurde de Tweede Kamer vlak voor het reces in juli een brief met zijn visie op ontwikkelingen in het ziekenhuislandschap. Daarin gaf hij een aantal goede voorbeelden van zorg dichtbij waar het kan. Een daarvan is thuis dialyseren, een mogelijkheid die het Albert Schweitzer ziekenhuis in en om Dordrecht biedt.

Meest gelezen

Bruins trekt Wet BIG II desnoods in

988

Bril brengt brein tot rust

374

‘Wet BIG II is geen doel op zich’

5603

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Bij het verbeteren van kwaliteit staan vooral uitkomstindicatoren in de belangstelling van zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars.
Financieel management omvat alle managementonderwerpen op financieel gebied.
Er werken ruim 1,3 miljoen mensen in de zorg- en welzijnssector. Het grootste deel daarvan werkt in de ouderenzorg, gevolgd door de ziekenhuiszorg en de gehandicaptenzorg. Voor al deze zorgprofessionals maken brancheorganisaties en werknemersverenigingen afspraken die worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).
Alles over e-health: apps, big data, berichtenverkeer en e-consults.