Home Achtergrond

Laatste achtergronden

Directeur logeert in eigen verpleeghuis: ‘Dit zou normaal moeten zijn’

Directeur Zorg & Welzijn Margje Mahler logeert op diverse locaties van haar zorgorganisatie, Zorggroep Apeldoorn, om zo de avond en nacht te ervaren vanuit het perspectief van de bewoners. ‘Ik vind dit onmisbaar om als bestuurder écht de cliënt centraal te zetten.’
Leiderschap

‘Beleid zorgorganisatie kan probleemgedrag in de hand werken’

Zorgbestuurders onderschatten hun rol als het gaat om probleemgedrag van hun cliënten tegen te gaan. Dit zegt Marjan Boertjes, directeur consultatie en expertise bij CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise).
Preventie

Karien van Gennip: ‘Geef zorgverzekeraars een betaaltitel voor preventie’

Bestuursvoorzitter Karien Van Gennip wil met VGZ de shift maken naar inzetten op betere gezondheid, zegt ze in de podcast Voorzorg. ‘Preventie is van niemand.’
Leiderschap

‘Leiderschap is soms toegeven dat niet alles te fiksen is’

Na een jaar aandacht vragen voor kwetsbare 60-minners in de coronacrisis, gooit Illya Soffer de handdoek in de ring. Of liever, ze gooit het over een ander boeg. ‘Soms moet je toegeven dat niet alles te fiksen is, want je hebt niet overal invloed op’, zegt de directeur van Ieder(in), de belangenbehartiger voor mensen met een beperking of chronische aandoening.
Ggz
psychose van der gaag

Zo daalt het aantal psychoses met 40 procent, tegen lage kosten

Het is een behandeling met een verbluffend effect: de UHR-therapie ter voorkoming van psychoses. Uiteindelijk daalt het aantal psychoses met meer dan 40 procent, met ook nog eens een kostenbesparing. Waarom willen de verzekeraars dit niet graag in het zorgaanbod opnemen? Hoogleraar psychologie Mark van der Gaag legt het uit.