Home Achtergrond

Achtergrond

Juridische zaken in de zorg

Rechtszaak vrije artsenkeuze: harde feiten versus utopie?

Stichting vrije artsenkeuze, zorginkoop, artikel 13, hinerpaalcriterium
Moeten we van artikel 13 en het hinderpaalcriterium af omdat de zorgkosten anders exploderen? Of moeten zorgverzekeraars zich juist ‘beter houden’ aan de wet en gaan de kosten daardoor zelfs omlaag? Over deze vragen gingen de pleidooien gisteren in een rechtszaak van Stichting Vrije Artsenkeuze tegen zorgverzekeraars.
Wijkverpleging

Aanbieders wijkverpleging teren in op eigen vermogen’

strijd om tarieven wijkverpleging
De tarieven in de wijkverpleging zijn te laag. Veel aanbieders krijgen geen volledige compensatie voor de stijging van de lonen. Dat zegt brancheorganisatie ActiZ.
Wijkverpleging

Kwaliteitskader wijkverpleging in de praktijk

Wijkverpleging
De branche geeft handen en voeten aan het kwaliteitskader wijkverpleging. Buurtzorg Nederland en softwareontwikkelaar Ecare maken op basis van het verpleegkundig diagnostisch model Omaha de zorg meetbaar.
Ouderenzorg

Geef meer geld aan wijkverpleging, minder aan verpleeghuizen’

Eelco Damen, bestuursvoorzitter Cordaan
Cordaan-topman Eelco Damen vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet ruim 2,1 miljard euro investeert in een verouderd zorgconcept als verpleeghuiszorg, terwijl de knelpunten in zorg voor thuiswonende ouderen niet worden opgelost.
Zorginkoop

Zorgmakelaar soms niet welkom aan onderhandelingstafel verzekeraar’

Om de contracteergraad te bevorderen, zou een zorgmakelaar kunnen bemiddelen tussen niet-gecontracteerde zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Dat stelt minister De Jonge voor.
Zorginkoop

Hugo de Jonge dreigt met lagere vergoeding niet-gecontracteerde zorg

Minister Hugo de Jonge van VWS
Als het aandeel van niet-gecontracteerde wijkverpleging en ggz blijft stijgen, gaat minister Hugo de Jonge van VWS de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg verlagen.
Innovatie

Als ik tussen zes planken lig, gaat het onderzoek door’

Jan Kelders
De medische campus in Drunen moet uitgroeien tot het grootste particuliere onderzoekscentrum op het gebied van neurologie in Nederland. Dat zegt initiatiefnemer Jan Kelders.
Ggz

Blokhuis: ‘Kiezenindeggz.nl is zijn geld dubbel en dwars waard’

lancering website kiezenindeggz.nl
De nieuwe website kiezenindeggz.nl is opgezet met een projectsubsidie van het Zorginstituut Nederland ter hoogte van 1 miljoen euro. Doel van de site is het bieden van keuze-informatie aan patiënten die een behandelaar zoeken in de ggz.
Fusie en samenwerking in de zorg

Leon van Halder wil ‘marktsamenwerking’

Het is onvermijdelijk dat ziekenhuizen meer gaan samenwerken in netwerken, maar dat kan alleen door afscheid te nemen van marktwerking, stelt Leon van Halder. ‘Het zorgstelsel is onhoudbaar.’
Financieel management

Vijf umc’s scoren een tien in BDO-lijst

UMC's staan er financieel goed voor
De acht umc’s zijn financieel kerngezond. Samen behalen ze een hoger resultaat dan alle 62 algemene ziekenhuizen bij elkaar. Vijf umc’s scoren een tien in de BDO-lijst.

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Bij het verbeteren van kwaliteit staan vooral uitkomstindicatoren in de belangstelling van zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars.
Financieel management omvat alle managementonderwerpen op financieel gebied.
Er werken ruim 1,3 miljoen mensen in de zorg- en welzijnssector. Het grootste deel daarvan werkt in de ouderenzorg, gevolgd door de ziekenhuiszorg en de gehandicaptenzorg. Voor al deze zorgprofessionals maken brancheorganisaties en werknemersverenigingen afspraken die worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).
Alles over e-health: apps, big data, berichtenverkeer en e-consults.