Home Achtergrond

Achtergrond

Innovatie

Software hersenchirurgie: Een zenuw? Een bloedvat? Stop!

Eduard Voormolen
Hersenchirurg in opleiding Eduard Voormolen ontwikkelde software die hem waarschuwt als hij tijdens een operatie een hersenzenuw of bloedvat dreigt te raken. ‘Het lijkt op het manoeuvreren van je auto langs een Amsterdammertje.’
Innovatie

Kunstmatige intelligentie voorkomt verkeerde medicijncombinaties

Leskovec
Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen de bijwerkingen van miljoenen medicijncombinaties worden voorspeld. Dat blijkt uit een onderzoek van Stanford University. Artsen kunnen hierdoor effectief en veilig medicijnen voorschrijven.
Juridische zaken

Vrijspraak in zaak miljoenenfraude met pgb’s, OM handelde verwijtbaar

miljoenenfraude pgb's, uitspraak rechter
In de strafzaak tegen drie zorgaanbieders die verdacht werden van omvangrijke pgb-fraude heeft het OM belangrijke informatie uit het dossier gelaten. De rechter noemt het handelen van het OM: ‘onbegrijpelijk en verwijtbaar’. De drie zorgaanbieders en zeven bestuurders zijn vrijgesproken.
Juridische zaken

Gerechtshof veegt de vloer aan met argumenten ZorgRecht

gerechtshof doet uitspraak Zilveren Kruis tegen Stichting Zorgrecht
De ongecontracteerde zorgaanbieders in de wijkverpleging hebben hun zaak tegen Zilveren Kruis in hoger beroep verloren. Ze zijn op alle punten in het ongelijk gesteld.
Innovatie

Serious gaming in opkomst: ‘De positieve effecten zijn enorm’

serious gaming
Een game spelen en leren tegelijk. ‘Serious gaming’ wordt steeds vaker ingezet als tool om te informeren en te onderwijzen. ‘Serious gaming biedt enorm veel kansen voor de gezondheidszorg’, aldus Marlies Schijven.
Bekostiging

70 miljoen voor uitkomstgerichte zorg past in een trend

uitkomstgerichte zorg
De 70 miljoen euro die minister Bruins voor Medische Zorg heeft uitgetrokken voor uitkomstgerichte zorg past in een ontwikkeling die versneld lijkt door te zetten. Dit ondanks het feit dat artsen soms moeite hebben met het bijbehorende concept van Samen Beslissen.

Ellemeet: ‘Wachtlijsten dreigen in verpleeghuizen’

Kamerlid Ellemeet Groen Links
Verpleeghuizen krijgen te weinig geld voor bewoners met complexe en zware zorgvragen. De weigering van minister De Jonge van VWS om de tarieven aan te passen, kan leiden tot wachtlijsten in verpleeghuizen, waarschuwt Corinne Ellemeet (GroenLinks).
Verpleeghuiszorg

De Jonge: ‘Tarieven verpleeghuizen niet nu aanpassen’

Hugo de Jonge jeugdzorg wmo sociaal domein gemeenten
Minister De Jonge van VWS wil niet dat de Nederlandse Zorgautoriteit de tarieven voor verpleeghuizen nu al aanpast. Hij heeft de NZa opdracht gegeven voor een nieuw onderzoek dat ook rekening houdt met de 2,1 miljard euro extra voor personeel.
Transitie

Eenzaamheid gaat niet altijd samen met lage kwaliteit van leven

alleen
Eenzaamheid onder Wmo-gebruikers blijft een groot probleem, maar gaat zeker niet altijd samen met een lage kwaliteit van leven. Dit blijkt uit een rapport van het SCP over de hervorming van de langdurige zorg.
Ggz

Ambulant team levert zorg op maat voor oudere met psychiatrische problematiek

Het aantal ouderen met een psychiatrische aandoening neemt toe. Er is echter op steeds minder plekken specialistische hulp voor deze groep beschikbaar. In de provincie Utrecht is een kleinschalig zorgnetwerk actief dat laagdrempelig tweedelijns psychiatrische zorg aanbiedt.

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Welke trends in de gezondheidszorg gaan de toekomst van uw organisatie beïnvloeden? Welke maatschappelijke trends worden belangrijk? Is technologie een kans of een bedreiging? Speel de serious game TRNDR om een overzicht te krijgen van uw eigen opvattingen en vergelijking te maken met de keuzes van anderen. Door deel te nemen, vergaart u spelenderwijs kennis. En u helpt mee met het opbouwen van kennis. Hoe meer mensen meedoen des te betrouwbaarder wordt de spiegelinformatie.
Value based healthcare is waarde creëren voor de patiënt door de uitkomsten van zorg te meten.
Het externe toezicht op de gezondheidszorg door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben taken in het toezicht op specifieke aspecten van de gezondheidszorg.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is voor mensen die zélf hun eigen zorg willen regelen. Het is een regeling die vaak onder vuur ligt.