Home Achtergrond

Achtergrond

Governance

Rosa Spier Huis vernieuwt om hetzelfde te kunnen blijven

Nieuwbouw Rosa Spier Huis
Cliënten zijn 'eigenaar' van hun eigen leven en 'zorgen voor' wordt 'zorgen dat'. Zo formuleert branchevereniging Actiz het in haar visie. In het Rosa Spier Huis in Laren is dit al vijftig jaar de praktijk. En zo blijft het.
Toezicht

De NZa mag zich vaker gezaghebbend uitspreken’

Zich uitspreken
Bureau Andersson Elffers Felix heeft het werk van de NZa geëvalueerd. Een van de aanbevelingen is dat de zorgautoriteit zich vaker zou moeten uitspreken over grote ontwikkelingen in de zorg.
Preventie

Businesscase preventie is lastig voor zorgverzekeraars

Preventie
Zorgverzekeraars moeten nog maar zien of ze de vruchten plukken van investeringen in preventie. Menzis ziet inzet op preventie als maatschappelijke opgave.

Balansmodel nodig voor onbegrepen klachten’

Bakker in de rubriek 'Aan den lijve'
Psychiater Bram Bakker heeft onbegrepen klachten. Daarvoor heeft de medische zorg geen remedie. Hij pleit voor ‘een balansmodel’. ‘Je hebt een behandelaar nodig die is gespecialiseerd in herstel van de balans.’
Zorgmanager van het Jaar

Pim Steerneman genomineerd voor titel Zorgmanager van het Jaar

Genomineerd voor titel Zorgmanager van het jaar 2019
Pim Steerneman, bestuursvoorzitter van Sevagram, is genomineerd voor de titel Zorgmanager van het jaar 2019.
Ggz

Behoefte aan plek bestuurstafel groeit onder psychiaters

Meer psychiaters willen direct meepraten over het beleid van ggz-instellingen. Een medische staf komt nu maar af en toe voor.. Daar heerst onvrede over onder psychiaters.
Epd

Ronald Petru: ‘Een epd vraagt om volkomen nieuwe processen’

Petru
Amerikaans onderzoek bracht flinke belemmeringen bij het gebruik van ziekenhuis-epd's aan het licht. Zorgverleners kunnen er vaak niet mee overweg en gaan over op handgeschreven aantekeningen. Volgens CMIO Ronald Petru van het Radboudumc is dit vooral het gevolg van een gebrekkige organisatie. 
Wijkverpleging

Huidige financiering wijkverpleging zet deur naar misbruik open’

ZN-directeur Wout Adema wijst op de dunne plekken in de financieringssystematiek van de wijkverpleging. ‘Als we niet oppassen lopen de kosten uit de hand en blazen we het systeem op.’
Zorginkoop

Meerjarencontracten vormen tussenstap naar inkoopvolwassenheid’

meerjarencontracten
Meerjarencontracten vormen een goed vertrekpunt voor meer samenwerking en transparantie. Maar de motieven voor het maken van meerjarenafspraken zijn soms nog opportunistisch en de contractuele invulling is niet zelden mager.
Innovatie

Onderzoekslab medische beelden van start met steun uit Verenigde Arabische Emiraten

Cees Snoek
Cees Snoek en Marcel Worring, hoogleraren aan de UvA, starten samen met onderzoekers uit de Verenigde Arabische Emiraten een publiek-privaat onderzoekslab. Dit AIM Lab gaat zich richten op Artificial Intelligence voor medische beeldherkenning.

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Bij het verbeteren van kwaliteit staan vooral uitkomstindicatoren in de belangstelling van zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars.
Financieel management omvat alle managementonderwerpen op financieel gebied.
Er werken ruim 1,3 miljoen mensen in de zorg- en welzijnssector. Het grootste deel daarvan werkt in de ouderenzorg, gevolgd door de ziekenhuiszorg en de gehandicaptenzorg. Voor al deze zorgprofessionals maken brancheorganisaties en werknemersverenigingen afspraken die worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).
Alles over e-health: apps, big data, berichtenverkeer en e-consults.