Home Achtergrond

Achtergrond

Personeel

Tips voor zorgbestuurders: jonge medewerkers werf je zo

Hoe zet je je zorginstelling in de kijker, zodat jonge zorgmedewerkers je vinden? PR-bureau De Wolven heeft diverse opdrachtgevers die jongeren aanspreken, en heeft de zomercampagne voor zorginstelling De Zorgcirkel bedacht. Anne van den Nulft van De Wolven geeft tips.
Bekostiging

Minister: ‘Keuzevrijheid in jeugdhulp is niet zaligmakend’

Minister De Jonge wil af van de open house constructie en lokaal de inkoop van jeugdzorg anders gaan organiseren. Hij wil omzetgaranties gaan geven aan jeugdzorgaanbieders om zo in plaats van concurrentie, juist de samenwerking tussen aanbieders te bevorderen.
Thuiszorg

Tzorg: Wmo-tarieven zijn onvoldoende in helft gemeenten

In de helft van de gemeenten waar de grootste aanbieder van huishoudelijke hulp Tzorg werkt, zijn de Wmo-tarieven nog steeds niet voldoende om de kosten te dekken. Vooral de indexatie van prijzen is een probleem. Tzorg-directeur Marianne de Winter: ‘Gemeenten hebben het moeilijk vanwege de tekorten op de jeugdzorg, maar daar mogen wij niet de dupe van worden.’
Ggz

IGJ moet lerend toezicht houden in eerste jaar Wzd’

Hugo de Jonge van VWS
In het overgangsjaar dat minister de Jonge voorstelt voor de Wet Zorg en Dwang (Wzd), vraagt hij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om een lerende rol aan te nemen als toezichthouder.
Personeel

Pilot met Griekse stagiairs levert dertien nieuwe zorgmedewerkers op

Zorgorganisatie Pleyade verwelkomt dertien Griekse zorgmedewerkers met een contract van twee jaar. De zorgmedewerkers zijn in Griekenland gediplomeerde hbo-verpleegkundige. Ze maakten via een stage of vakantiewerk vorig jaar kennis met de Nederlandse zorgorganisatie. ‘Iedereen is enthousiast.’
Innovatie

Je moet weten wat er met de patiënt gebeurt na ontslag’

QuestManager
Op de HIMSS Europe in Helsinki presenteerde Philips zijn nieuwe portfolio voor het beheer van gezondheidsinformatie. Tegelijkertijd werd bekend dat de Martini Klinik in Hamburg gebruik gaat maken van het systeem voor uitkomstmetingen QuestManager.
Personeel

4 inspirerende initiatieven tegen zomertekorten in zorg

Veel zorgorganisaties zitten in de zomerperiode met grote personeelstekorten. Deze zorgorganisaties bedachten originele initiatieven tegen de zomertekorten.
Transitie

Regiegroep Wmo sterft stille dood

Regiegroep Wmo
Het is nog steeds wachten op het eindrapport van de Regiegroep reële prijzen Wmo. De Geschillencommissie Sociaal Domein behandelt nu ook conflicten in de Wmo.
E-health

Niels Chavannes: ‘De app-wereld is het Wilde Westen’

Chavannes
Uit recent onderzoek blijkt dat slechts een op de vijf apps voor kankerpatiënten aan de elementaire kwaliteitseisen voldoet. In een reactie zegt hoogleraar Niels Chavannes dat de meeste health apps onder de maat zijn.
Regeldruk

Actiegroep Het Roer Moet Om komt met nieuw pamflet

regeldruk schrappunten
Een oproep tot meer samenwerking in de zorg en minder concurrentie, minder productiedwang en minder bureaucratie. Woensdag 12 juni publiceert Het Roer Moet Om het pamflet Zorg voor Samenhang. ‘Want alles veert terug.’

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Bij het verbeteren van kwaliteit staan vooral uitkomstindicatoren in de belangstelling van zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars.
Financieel management omvat alle managementonderwerpen op financieel gebied.
Er werken ruim 1,3 miljoen mensen in de zorg- en welzijnssector. Het grootste deel daarvan werkt in de ouderenzorg, gevolgd door de ziekenhuiszorg en de gehandicaptenzorg. Voor al deze zorgprofessionals maken brancheorganisaties en werknemersverenigingen afspraken die worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).
Alles over e-health: apps, big data, berichtenverkeer en e-consults.